Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
ZA NJEGA NEMA DILEME

IVICA OLIĆ ZA SPORTSKE NOVOSTI OTKRIVA NAJVEĆU OPASNOST KOJA PRIJETI OD RUSA I PORUČUJE 'Vidjet ćete puno bržu i bolju Hrvatsku, prolazimo!'

IVICA OLIĆ Dalićev pomoćnik u stožeru Vatrenih uoči dvoboja u Sočiju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. srpanj 2018. 00:05

Ivica Olić igrao je za CSKA, pa iako se to zbivalo davno, Akinfejev koji i danas brani, kao i Ignašević i Žirkov, bili su mu suigrači. Zanimljiva je to činjenica uoči ogleda u četvrtfinalu, iako samo jedna od poveznica, jer zna se da je Vedran Ćorluka kapetan ruskog prvaka Lokomotiva, a još neki njihovi nogometaši imali su Hrvate za suigrače poput Samedova, Dzjube…

- Dugo traju, to je istina, mnoge su godine prošle. Kad sam stigao, Akinfejev je stao na gol, od tada se nije maknuo s vrata CSKA i Rusije. Ignaševič je moje godište i sigurno najstariji igrač na Svjetskom prvenstvu. Iako im nisu bile pretjerane šanse da će proći skupinu, ruska reprezentacija je na svojem terenu, pred svojom publikom ipak pokazala da, bez obzira na golem raspon u godinama kod igrača, mogu proći i velike reprezentacije kao što je bila Španjolska. Nisu je pobijedili, ali su prošli dalje, kroz jedanaesterce - kazao nam je Ivica Olić s kojim smo razgovarali naslonjeni na ogradu terena u Adleru, kraj Sočija, gdje su Vatreni jučer trenirali.

Jako cijeni Ruse, pogotovo način na koji su se pripremili za Svjetsko prvenstvo. To je reprezentacija čije su akcije kotirale samo za prolaz skupine, iako su mnogi mislili da će se ozbiljno namučiti s Egiptom, no ozljeda Salaha u finalu Lige prvaka jedan je od faktora koji su im išli na ruku. No, da će biti bolji od Španjolske, to su predviđali jedino oni. Kao što sada gaje nade da mogu i dalje, što po cijele dane ponavljaju na televizijama.

- Vidite, reprezentacija koja dođe među osam mora imati određene kvalitete. Je li tajna u zajedništvu koje ih krasi, jer evidentno igraju bolje nego tijekom priprema, ili su se digli kroz pobjede koje su im dale zamah, to ne znam, no jedno je sigurno, u ekipi imaju dva-tri jako dobra igrača.

Nije se ustručavao istaknuti koji su to glavni aduti Čerčesova, uostalom on njihove igrače odlično poznaje, ne samo po nogometaškim vrlinama, nego zapravo u dušu.

- To su Golovin, njega zaista treba izvojiti, Žirkov, iza kojeg je epizoda u Chelseaju, ima jako dobru lijevu nogu i odlično izvodi prekide, ali ipak Golovin je najveća zvijezda i najveći potancijal Rusije.

Vatreni su praktično kompletni, iako je Kovačić imao problem s ramenom… Dalić će još jednom moći ponuditi najbolju postavu.

- Plan je da u četvrtak počne trenirati, svi ostali vježbaju, Strinić je u srijedu već bio normalno na travnjaku.

_

Je li Hrvatska, po vama, veliki favorit? Biste li si mogli oprostiti da ne dobije Ruse i ne uđete u polufinale Svjetskog prvenstva?

- Sigurno da će biti žal kod ekipe koja ne prođe, bez obzira radi li se o nama ili o Rusima. Kad govorim o Hrvatskoj, naravno ako si došao u prigodu da igraš četvrtfinale, onda želiš dalje. Zamislite da je netko prije Mundijala pitao: Prihvaćate li opciju da igrate u četvrtfinalu i da vam protivnik bude Rusija? Od nas 50 ovdje, svih 50 bi reklo - da. No, ovo Svjetsko prvenstvo je pokazalo da favorit na papiru ništa ne znači, jako puno tih favorita već je negdje na sunčanju. Siguran sam da će među osam sve ekipe koje su tu dati i posljednju kap znoja do se ubace u polufinale. Tako će i Rusija vidjeti svoju šansu, nimalo ne sumnjam da nas prate i traže kako da nam naškode, da oni, a ne mi uđu među četiri.

No, Hrvatska ima klasne igrače, Rusija se može uzdati u fanatizam i kolektiv, ali zašto bismo i u tom bili slabiji? Pa i naš entuzijazam je na visokoj razini, a ova generacija ima šansu kakva još se više neće ukazati.

- Pred nama je reprezentacija koja je domaćin, na stadionu će 99 posto ljudi navijati za njih, međutim ovi naši igrači, svi, igraju godinama pred puno publike i u tome ne vidim veliki problem. Optimist sam i vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu te da ćemo na kraju mi biti ti koji ćemo ući u polufinale.

Je li Danska potpuno zaboravljena, ima li još tragova tih šokova i stresova, može li se tako nešto brzinski izbaciti iz misli? Ipak se radi o utakmici u fazi natjecanja u kojoj godinama nije bilo dobrih vijesti za nas, a i pražnjenje je bilo iznimno. Fizički i emocionalno.

- To je bilo kako je bilo, Dansku smo gurnuli u stranu. Otkad smo u Sočiju, koncentrirani smo na Ruse, pripreme teku, igrači su svi dobro, fino su se odmorili, dovoljno vremena je do utakmice. Nadam se da će vrijeme biti ugodno i da ćemo moći vidjeti Hrvatsku u pravom svjetlu.

Kako je sa svježinom i snagom? Hoće li ekipa biti kadra trčati na jednakoj razini kao s Argentinom?

Ako tu utakmicu, kad je momčad zaista dobro djelovala, uzmemo kao mjerilo.

- Sigurno da je utakmica protiv Danske pokazala da nije lako igrati taj presing u uvjetima u kojima se igralo, i činjenica je da smo bili dosta iscrpljeni. Međutim, sad imamo dovoljno vremena, a i temper atura bi trebala biti ugodna, uvjeren sam da ćemo s Rusijom vidjeti puno bolju i bržu Hrvatsku nego što je bila s Danskom - konstatirao je Olić.

U tom času Dalić je već poveo ekipu na trening, bilo je vrijeme da im se i on pridruži. Dovoljno je fit da i dalje sudjeluje u trčanju, u pravilu na čelu kolone hrvatskih nogometnih reprezentativaca.

Linker
29. travanj 2024 10:16