DAMIR SENCAR Afp
SAVJET VATRENIMA

Iz Dinama otkrili kako su ‘ukrotili‘ najubojitijeg napadača Engleske: ‘Mi smo ga tako zaustavili...‘

Pomoćni trener Dinama otkriva kako je modri klub neutralizirao Tottenham i glavnog im napadača
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. lipanj 2021. 18:31

Sad se u predvečerje utakmice s Engleskom na Wembleyju volimo sjetiti one fenomenalne, nezaboravne, povijesne Dinamove večeri protiv Tottenhama. Mislav Oršić, Mislav Oršić, Mislav Oršić... Još odzvanja u ušima. Uništio je Dinamo Josea Mourinha i Spurse s onih 3:0.

Međutim, iako je Oršić briljirao, ne bi Modri do povijesnog rezultata da obrana nije funkcionirala na izvrstan način. Svi znamo da je Harry Kane najopasniji napadač Gordog Albiona, ubitačni strijelac. Na Wembleyju će prijetiti Dominiku Livakoviću, kao što je prijetio i u Maksimiru one predivne večeri. Samo što tad nije zabio... Ali, zabio je u prvoj utakmici, baš u Londonu, postigao je oba pogotka za Spurse u pobjedi 2:0. Kako u nedjelju izvesti da se Vatrenima ne ponovi “Dinamov London”, nego da se dogodi “Dinamov Maksimir”? Kako su Dinamovci u plavom domu uspjeli ugasiti Kanea? Kako je Livaković ostao netaknute mreže?

- Kane ne smije imati prostora. To je krucijalno. U prvoj utakmici koju smo u Londonu izgubili 0:2 vidjeli smo kako je bio uvijek na pravom mjestu i poentirao kad je bio slobodan, kad je imao prostora. Sjajno se tada snalazi, uvijek je blizu gola. Zapravo, Kane je uvijek tamo gdje treba biti. Odlično se kreće. Zato smo za uzvrat odlučili da ćemo igrati jako plitko, da ga dupliramo, te da mu nikako ne dopustimo da ima prostora. Na taj način smo ga zaustavili - priča nam pomoćni trener Dinama Alen Peternac.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Voli loptu

Jesu li stoperi Lauritsen i Theophile imali neke posebne, specifične zadatke kako ga čuvati?

- Razgovarali smo, naravno, prije utakmice s Lauritsenom i Theophileom, ali i s ostalim igračima. Gledali smo dosta utakmica u kojima je Kane zabijao, detaljno smo ga analizirali. Naši stoperi i inače analiziraju svakog suparnika, gledaju njegove kretnje, analiziramo, pričamo... Bilo je krucijalno za naše stopere da uvijek budu na Kaneu kad prima loptu. Međutim, to se moglo ostvariti jedino u toj plitkoj formaciji. Linije su nam bile jedne do drugih, tako da u Maksimiru Kane nije imao niti vremena, niti prostora. Nije mogao niti jednom adekvatno reagirati - istaknuo je.

Znači, niti jedan stoper Dinama nije bio posebno zadužen za Kanea?

- Ne! Jer on nije igrač koji je ne jednoj strani, on se stalno kreće. Voli loptu, dolazi po loptu. Zato ga se ne može striktno čuvati, već isključivo preuzimanjem.

Kako su Kanea čuvali kod prekida?

- Nismo imali ništa specifično kad se radilo o prekidima. Mi imamo strukturu igre u prekidima, uvijek je ista. Mi gledamo koji su najbolji skakači kod suparnika i tako se onda postavljamo kod prekida. Naše najbolje skakače zadužimo za njihove najbolje skakače i tako rješavamo priče kod prekida.

Linker
04. svibanj 2024 06:40