VALERY SHARIFULIN/TASS/PROFIMEDIA Valery Sharifulin/Tass/Profimedia
ODVAŽAN POTEZ

Izbornik Engleske sprema Vatrenima iznenađenje na Wembleyu: ‘Znam točno što mogu dobiti od njega‘

Liverpoolov desni bek u kadru za EP nakon što ga nije bilo u prethodnoj akciji
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. svibanj 2021. 15:20

Najveća novost iz engleske reprezentacije jest da izbornik Gareth Southgate na Euru neće nositi svoj poznati prsluk, koji mu je bio obilježje čitavog Mundijala u Rusiji. Southgate je promijenio stil odijevanja, priznao je i sam da neće na Euru nositi taj modni detalj.

No, najveća je tema i dalje pozivanje Trenta Alexander-Arnolda na širi popis reprezentativaca, nakon što ga nije bilo u momčadi u ožujku u kvalifikacijama. Tada je Southgate objasnio da ponajbolji desni bek svijeta igra ispod svoje razine forme. Ali, sad ga je pozvao.

- On je još mlad dečko i ja sam ga tada pokušao zaštititi, iako neki to nisu tako shvatili. Ja znam što mogu s njim dobiti i kakav je on igrač, vjerujem da je sad u boljoj formi nego što je bio tada - rekao je Southgate i priznao da bi Alexander-Arnold mogao zaigrati i u veznom redu, o čemu se sve više priča na Otoku.

- Moguće je, on ima osobine igrača za više pozicija - rekao je engleski izbornik.

Dok on razmišlja o Alexander-Arnoldu, njegov kolega na češkoj klupi, Jaroslav Šilhavy, još nije odlučio tko će mu biti prvi vratar. Tomas Vaclik iz Seville obično je ‘jedinica’, no ove je sezone malo branio u Sevilli, nije u nekoj formi. Puno više utakmica u nogama ima Jiri Pavlenka iz Werdera, međutim, njegov je klub ispao iz Bundeslige, što možda ima neki psihološki efekt na njega.

image
AFP

- Vaclik nije puno branio, a Pavlenka ipak jest, u jakoj Bundesligi, no ispao je iz lige. Vidjet ćemo, odlučit ću između njih dvojice - rekao je Šilhavy.

Inače, pomirio se češki izbornik da nema pomilovanja za Ondreja Kudelu, UEFA mu nije skinula kaznu od 10 utakmica zabrane zbog rasizma, pa je Šilhavy pozvao debitanta Michala Sadileka iz PSV-a, lijevog beka koji je dvaput za U-21 reprezentaciju igrao protiv Hrvatske.

A što je novoga u Škotskoj? Ništa posebno, osim što očito raste optimizam kako se bliži Euro. Domaćini su sve uvjereniji kako imaju šanse proći u drugi krug.

- Promijenili smo mentalitet momčad, počeli smo vjerovati. Sad vjerujemo da možemo raditi probleme velikim reprezentacijama, da može pobijeđivati one poput nas i igrati sa svima. Skupina je jako teška, ali kad smo se već plasirali na Euro, onda želimo proći i dalje, u drugi krug - poručio je škotski kapetan Andrew Robertson. T. Ničota

Linker
09. svibanj 2024 19:16