FRANCK FIFE Afp
VAŽNA ODLUKA

Izbornik pred presedanom! Jozić je kasno shvatio da je pogriješio, kakav će potez povući Dalić?

Hoće li Zlatko Dalić posegnuti za presedanom? Zapalo ga je da upravo on donosi najteže odluke...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. lipanj 2022. 16:36

Mnogi se ovih dana bave križaljkom sastava kojeg će izbornik povesti u Katar na Svjetsko prvenstvo. Bila to postava od 23 ili 26 imena, a postoje najave da će FIFA-a proširiti popis na 26 kao što europske reprezentacije pamte s lanjskog Eura, mjesta za sve koji očekuju da se naći na najvećoj nogometnoj smotri neće biti. Pritom se koplja lome oko senatora Dejana Lovrena, Domagoja Vida i Šime Vrsaljka, čije su dionice pale iz raznih razloga i pitanje je tko će od njih naći mjesto u avionu koji leti prema Bliskom istoku.

Dalić je najavio kako će već u rujnu okupiti momčad za Katar u završnim susretima Lige nacija u kojima sad Hrvatska ganja prvo mjesto i Final Four, no to ne mora biti nužno kraj nadanja onima koji će ostati ispod crte jer zaključni rok za prijavu igrača je 14. studeni. Točno tog ponedjeljka hrvatski izbornik okuplja momčadi, prvo za treninge i utakmicu sa Saudijskom Arabijom u Rijadu 17. studenoga, te za start Mundijala koji je 23. studenoga s Marokom...

image
DAVID WINTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Winter/Shutterstock Editorial/Profimedia

Nikad se nije dogodilo da šef Vatrenih uoči velikog natjecanja prekriži senatore koji su godinama u nacionalnoj vrsti, igrali su kvalifikacije u tom ciklusu i bili pozivani na zadnje utakmice... Nikad. Što bi sada mogao biti slučaj s nekima iz trojca - Vida, Vrsaljko, Lovren. Vjerojatno ne sa svima njima, ali nekima definitivno.

Mirko Jozić je to mogao napraviti uoči SP-a 2002. u Japanu kamo je poveo staru gardu - Davora Šukera, Roberta Prosinečkog, Roberta Jarnija, Gorana Vlaovića, Alena Bokšića, Zvonimira Soldu... i doživi fijasko. Startao je protiv Meksika sa Šukerom i Prosinečkim, pa ih u toj utakmici umirovio. Radio je smjenu generacija tijekom turnira, što je najgore opcija i već nakon tri utakmice morao kući. Pojedini su kao Jarni, Soldo i Bokšić još mogli nešto ponuditi, ali su nakon dvije utakmice "padali s nogu" i za treću nije ostalo goriva. Između ostaloga zato se Ekvador osladio i dobio 1:0, a Vatreni su ispali...

Kako je Dalić već sad našao zamjene za Srebrne čija karijere nisu u cvatu, nema razloga da ponavlja Jozićevu školu i padne iz istog predmeta. Stariji igrači su ispravan izbor samo ako imaju razinu igre i radnu etiku kao Luka Modrić i Ivan Perišić, pa svojedobno Zvonimir Soldo, Robert Jarni, Niko Kovač... No, i za neke od njih je potrebno dozirati napore. Tko nije potpuno spreman i u formi bolje je da ga se ne vodi na Mundijal.

Jozić nije bio čovjek za velike i hrabre poteze, a nije ni imao igrače kalibra Šukera i Prosinečkog da ih zamijene. Dalić će morati odlučiti hoće li njegovim stopama ili će prelomiti prije Katara. Ostali izbornici nisu podvrgnuti takvim mukama jer zaslužnici su se u pravilu opraštali nakon velikih natjecanja ili poneki tijekom kvalifikacija. Nisu došli pred turnir da bi tada bili poslani u penziju mimo svoje volje.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Najjače bombe kod popisa odjeknule su za SP 1998. i 2006. godine. U prvom slučaju Ćiro Blažević izostavio je Igora Štimca sa šire liste, ali ga je nakon intervencija sa strane vodio u Francusku gdje je Štimac odlično igrao. No, to nije imalo veze s njegovim padom forme, nego se Ćiro vodio sasvim drugim motivima, nenogometnima...

Zlatko Kranjčar je izazvao šok kod mnogih kad 2006. nije poveo Eduarda da Silvu u Njemačku, kasnije takvih eksplozivnih odluka kod popisa nije bilo. Igrači koji su odradili kvalifikacije u pravilu su bili i dalje nositelji igre, nisu gubili pozicije i logično je da su išli na završni turnir. Josipa Šimunića nije bilo u Brazilu 2014. godine zbog FIFA-ine suspenzije. Zna se dogoditi da netko iskusniji, a tko nije spadao u glavne zvijezde, ode na SP ili EP i odsjedi ga na klupi, to je upravo učinio i Zlatko Dalić vodeći Milana Badelja na zadnji Euro, međutim, ovo je nešto drugo.

Kad si standardni starter svjetskih doprvaka, samim time legenda hrvatskog nogometa kao što su ta trojica, ne računajući još i učinke i trofeje u klupskoj karijeri, logično je da na SP ideš ako si među 11 ili 15 glavnih igrača ili ne ideš. Ima li smisla da Vida, Lovren ili Vrsaljko budu 26. čovjek u Kataru? Ako izborniku ima, ako njima nije problem, u redu. No, zašto bi ih to zadovoljilo? Obično su zadnja mjesta za mlađe koji uče i nose torbe. Zato Dalić ima zadatak kakav je jedino imao Mirko Jozić dvadeset godina ranije. On je kasno shvatio da je pogriješio.

Izbornik i stožer imaju vremena dobro promisliti, ali ne smiju pogriješiti! Na SP moraju ići najbolji za igru i isto tako za atmosferu. Bilo ih 23 ili kako se najavljuje 26. Što će se znati brzo, navodno već početkom srpnja. Činjenica nije da nikad mladi uoči velikog turnira nisu tako istiskivali starije kao sada!

Linker
19. travanj 2024 17:56