NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/Pa Images/Profimedia
SLAVEN BILIĆ ZA SN

‘Ja ne znam što bih rekao o ovoj Hrvatskoj, toliko sam dojmljen! Strašno! Dalić je napravio fantastičan posao‘

Slaven Bilić progovorio je u velikom intervjuu za SN i o ponosu našeg nogometa - hrvatskoj reprezentaciji
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 06. listopad 2022. 17:35

Imate šest godina staža s Hrvatskom A i dvije s Hrvatskom U-21. Što kažete temeljem tih iskustava na aktualnost Vatrenih?

- Vjerujete li mi kad vam kažem da ne znam što bih kazao? Toliko sam dojmljen. Ne sjećam se da je ikad oko reprezentacije bila tako dobra atmosfera. Jest da je temelj u odličnim rezultatima i nadasve igrama u Ligi nacija. No, ova je reprezentacija sada nešto posebnija. U njoj se prepoznaje ona pozitivna drskost i gard samopouzdanosti, koji su nerijetko nedostajali za važne iskorake. Nekad smo imali jednog ili dva glavna protagonista, a pogledajmo danas - ima ih barem sedam. To je strašno! Modrić, pa Brozović, Kovačić od kada je u Chelseaju, već sam prije tri godine bio uvjeren da je to top vezna linija u globalnoj konkurenciji. Tu je vrhunski Perišić, pa sada nove snage, Gvardiol, mali Šutalo (Josip, op. p.), iskoračio je Erlić… Volim govoriti i o onima koji su imali težak put, ali su se izborili, primjerice, kao Juranović. On je baš savršen bek za Hrvatsku! Imate vi bekova koji rade razliku u napadu, recimo, Arnold u Liverpoolu, koji daje golove, namješta. Ali, nama to nije presudno jer imamo igrače koji će to činiti, nama treba bek koji će odlično raditi temeljnu zadaću, defenzivnu, a davati korektan doprinos i prema naprijed. Sosa je odličan, i njega lopta voli...

Zlatko Dalić?

- Ma, Dalić je to fantastično posložio. Dobro je on složio stvari i za Rusiju, što bi trebali sada drugo reći nakon najvećeg uspjeha. O.K., tada je došao u grupu koja je više-manje bila formirana. No sada, ova selekcija, to je nešto novo, njegov potpuni posao. Mislim, dobiti Francusku već puno govori, ali i Dansku, koja je super ozbiljna momčad, pa osigurati Final Four, to govori puno realnosti. I, što je meni jako važno, sve se ovo događa mjesec i pol pred Katar. To je savršeni tajming da se stvori prava atmosfera za SP i ukorijeni osjećaj samopouzdanja. Top situacija jer svi u i oko reprezentacije, kao nikad, pušu u isti rog. Zato Hrvatska djeluje baš moćno.

Znači, i vas je uzela euforija?

- Ne! Baš naprotiv. Dovoljno sam iskusan da znam kako je ona teško breme pogotovo za naše okruženje. No, ovdje govorimo o djelima, argumentima koji govore u prilog snazi Vatrenih. Još jedan važan detalj jest da tako definirani igrači sada igraju po klubovima sve do SP-a, praktično će bez priprema stići u Katar i tamo krenuti igrati, a fluid s Lige nacija još je svjež. Glavni igrači na čelu s Lukom Modrićem toliko su toga prošli da dobro znaju kako se postaviti. Koliko sam mogao primijetiti, grupa iskusnih Vatrenih zdravo pod svoje drži mlađe i usmjerava ih u onom pravcu u kojem treba. Naposljetku, Dalić je vrlo iskusan, i kroz motivaciju igrača, uvjeren sam, znat će krotiti bilo kakvu dozu viška euforije.

Ima li i zdrave euforije?

- Pa, to govorim, vjera u svoje snage, potvrđena kroz utakmice s vrlo jakim suparnicima. Nećemo se sada kriti i govoriti “najvažnije je nastupiti na SP-u”. Evo, slikovito rečeno, glupo mi je sada kazati da je Hrvatska sposobna biti svjetski prvak. Uz bocu vina kazat ćeš ono što najviše želiš. No, mi trebamo ići utakmicu po utakmicu, s fokusom i pristupom kao od lipnja protiv velikih suparnika. Budemo li takvi i za mjesec i pol dana, iskreno rečeno, ne vidim tko nas to može olako shvatiti i lako dobiti. Time ne govorim da smo među favoritima. Gledao sam Brazil, izvanredni su. Argentina je po meni napravila najveći pomak od Rusije naovamo, oni mogu sve. Ima tradicionalnih favorita, kao Francuska, Njemačka, Engleska, Španjolska, pa Portugal, koji igraju odličan nogomet i imaju odlične rostere. No, mi u ovakvom izdanju kao sada možemo igrati sa svakim, a onda, Bože moj, u nogometu se može puno toga prelomiti, neki detalj doprinijeti da stvari krenu krivo ili dobro.

Šime Vrsaljko je debitirao kod vas 2011.godine, sada se oprostio...

- Nažalost, pratilo je i mene puno peha sa zdravljem i zato jako dobro razumijem Šimu. Sve muke s koljenom, operacijama i posljedičnim teretima mišića, formi i slično, potpuno su poremetile njegove četiri postruske godine. Gledao sam njegovu sjajnu partiju protiv Liverpoola u Ligi prvaka i zbilja je teško kada takav igrač ne uspijeva imati kontinuitet zbog ozljeda. Kad nešto ne ide, onda je korektno prije svega sebi to priznati, a onda donijeti i odgovarajuće teške odluke. Pogotovo za ljude kao što je on, vrlo emotivno nastrojenih. Vrsaljko je bio hrabar i pošten prema sebi i reprezentaciji. Potvrdio je svoju veličinu i svaka mu čast. On će uvijek ostati jedan od Srebrnih i legendi Vatrenih!

Linker
03. listopad 2023 14:26