ROBERT BELOSEVIC/CROPIX
ĆIRO ODUŠEVLJEN

‘Ja sve pretpostavljam parama. Pare su najvažnija stvar na svijetu, ali Dalić, kako vidite, kaže - ne!‘

Šef srebrne reprezentacije svijeta ostaje na klupi Vatrenih uz oduševljenje Ćire Blaževića
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. lipanj 2020. 20:31

Predsjednik HNS-a Davor Šuker još treba obaviti završni razgovor sa Zlatkom Dalićem prije nego što izbornik potpiše novi ugovor. To se u HNS-u drži formalnošću jer povrđena je obostrana odluka za nastavkom suradnje.


Marijan Kustić, izvršni direktor Saveza, već se sastao s Dalićem na tu temu. Aktualni ugovor vrijedi do 31. srpnja ove godine, bio je 'namješten' za Euro čije je finale planirano za 12. srpnja, pa očekujemo da će relativno brzo i to službeno biti zgotovljeno.
Dalić nastavlja s Vatrenima, vodit će ih u Ligi nacija, bude li se igrala ove jeseni, a valjda hoće, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje kreću već u ožujku, po aktualnom planu i na Euru 2021. Logično bi bilo da ugovor potpiše do 31. prosinca 2022. godine, nakon što okonča SP ili će to možda biti do kraja 2021. i kvalifikacija za Katar?


Na Mundijalu u Rusiji po plaći je bio 'bogec' među bogatunima, a napravio je sjajan rezultat. Vjerojatno nitko u povijesti nije doveo reprezentaciju u finale Svjetskog prvenstva s ugovorom koji je bio toliko skromniji od onog kojeg u tom času imaju treneri vodećih svjetskih klubova i izbornici najvećih nogometnih sila.

image
CROPIX
RONALD GORSIC/CROPIX


Mediji su navijali nakon srebra da mu HNS mora dati barem milijun eura godišnje neto. Davor Šuker potpisao je tada 1,6 milijuna eura bruto. Iako reprezentacija nema okupljanja od lanjskog studenoga, i premda je sam Dalić u razgovorima s ljudi iz Saveza kazao kako pristaje na umanjena primanja za to razdoblje, jedino normalno i poslovno opravdano je da mu stave na stol iste uvjete. Kad bi Dalić išao za novcem već bi odavno bio daleko od Hrvatske. On i igrači najzaslužniji su što HNS i danas stabilno posluje. Bolje da u Kući nogometa ni ne razmišljaju gdje bi ovog časa bile njihove financije da u Ukrajini u listopadu 2017. nije izvukao reprezentaciju iz vatre, a preko Grčke plasirao je u Rusiju.

image
Getty Images
MICHAEL REGAN


Za razliku od Dinama koji je srezao plaće svima, od djelatnika u klubu do prvog trenera Nenada Bjelice, uslijed čega je i došlo do razlaza s čovjekom koji je napravio velike rezultate i zarađivao više od Dalića, HNS nije smanjio primanja nikome. Ni zaposlenicima, niti izbornicima mlađih kategorija ili instruktorima, pa nema temelja, to je bjelodano jasno, da to učini šefu A vrste koja ih sve skupa hrani.


- Dalić ima sve što je potrebno za takav delikatan posao kao što je izbornik hrvatske reprezentacije. Jako sam sretan što Hrvatska ima pravog čovjeka na tom mjestu - kazao nam je Ćiro Blažević, koji mu je nakon Rusije savjetovao da 'digne sidro'.


- Ja pretpostavljam sve, sve pretpostavljam parama. Pare su najvažnija stvar na svijetu, a on, kako vidite, kaže - ne. Njemu je važnije napraviti s reprezentacijom ono što očekuju njegovi igrači i cijela nacija. To mu je veliki plus. Čestitam mu od sveg srca.

Pokazao mi je nakon Svjetskog prvenstva ponudu od deset milijun dolara. Znate li što je to? Pita me: "Šefa, što da radim?".

Kažem mu: "Tvoj šef ide pješice preko Mount Everesta po te pare". A on odgovori: "Neću". Pazite, molim vas. Svaka mu čast. Mogu smo reći da imamo čovjeka koji je spreman i dalje davati sve od sebe da bi napravio nove velike rezultate, iako se zna da je silno teže potvrditi ranije uspjehe nego učiniti taj jedan veliki domet.

image
CROPIX
DAMIR KRAJAC


Vjerujete da i na Euru 2021. i na SP-u 2022. može doći do vrhunskih uspjeha i ponovno usrećiti naciju?
- Gotovo sam uvjeren. On će učiniti sve što je u njegovoj moći, kompetencija mu je neupitna, a onaj tko pretendira da može nešto najaviti u nogometu taj je šarlatan.


Miroslav Ćiro Blažević najdugovječniji je hrvatski izbornik. Vatrene je vodio od ožujka 1994. godine do listopada 2000. Debitirao je 23. ožujka 1994. u pobjedi nad Španjolskom u Valenciji 2:0 u prijateljskom srazu, a ostavku je podnio nakon remija sa Škotskom u Zagrebu 11. listopada 2000. godine u kvalifikacijskom dvoboju za SP u Japanu i Južnoj Koreji. Drugi na toj listi je Slaven Bilić, od imenovanja u srpnju, s debijem 16. kolovoza 2006. i gostujućih 2:0 s Italijom u prijateljskoj utakmici u Livornu, do 18. lipnja 2012. na Euru u Poljskoj protiv Španjolske i poraza 1:0. Ćiro je bio duže na kormilu otprilike osam mjeseci. Od ustoličenja do odlaska.


Može li Dalić skinuti i taj rekord i još po jednom pitanju detronizirati Blaževića? Kako bi to uradio, morao bi ostati u i ciklusu za Euro 2024. godine.


- Prestigao me jer je on drugi na svijetu, a ja treći, a nadam se da će me ugroziti i po dužini trajanja na čelu reprezentacije - konstatirao je Ćiro.


Dalić je prelomio, sve ponude je odbio, i dalje će voditi Vatrene. To je ovog časa najvažnije. Potpis je ostao samo da zapečati taj posao. Što prije to Šuker obavi, s tim bolje!

79
mjeseci bio je Ćiro Blažević izbornik hrvatske reprezentacije koju je u tom razdoblju vodio na dva velika natjecanja
71
mjesec izbornik hrvatske nogometne reprezentacije bio je Slaven Bilić, i to u razdoblju od 2006. do 2012. godine.
32
mjeseca na kormilu Vatrenih nalazi se aktualni izbornik Zlatko Dalić, koji se toga posla primio u listopadu 2017. godine
15
mjeseci najkraći je izbornički staž otkako Hrvatska igra u službenim natjecanjima, imao ga je Igor Štimac od srpnja 2012. do listopada 2013.

UEFA uskoro zasjeda

Točno 8. lipnja Vatreni su trebali imati generalnu provjeru za Euru u Nici s Francuskom, a 9. lipnja naći se u svojem kampu u škotskom St. Andrewsu. Dalić je nakon Rusije odveo nacionalnu vrstu na Euro kao pobjednik skupine i bitno retuširao momčad koja sada ima nove uzdanice. Iako danas nitko ne može znati u kakvoj će tko biti formi i stanju za godinu dana, novi mladi dolaze, Hrvatska bi mogla lansirati asove s kojima će, dakako i starim nositeljima igre, pretendirati na još jedan rezultat za pamćenje. UEFA 17. lipnja ima Izvršni odbor na kojem će se više znati o reprezentativnim natjecanjima, pogotovo Ligi nacija.

Linker
21. travanj 2024 03:03