Zlatko Dalić

 RONALD GORSIC Cropix
PROGNOZA EX VATRENIH

‘Jakiću veće šanse nego Mišiću, a Brekalo nema izgleda vidjeti Katar. Jako mi ga je žao, ali pogriješio je...‘

Bivši HR reprezentativci pokušavaju za SN predvidjeti Dalićevu listu za Svjetsko prvenstvo 2022.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. studeni 2022. 05:59

Izbornik Zlatko Dalić u srijedu će podastrijeti konačan popis reprezentativaca za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Sa šire liste od 34 igrača neka imena će morati otpasti. Koga će Dalić prekrižiti? Postoje li uopće neka sporna imena? Ili je pred današnje izborničko obraćanje “urbi et orbi” sve jasno? O tome smo porazgovarali s dva bivša hrvatska reprezentativca, Juricom Vranješom i Goranom Vlaovićem...

- Kad su vratari u pitanju, onda su sigurni Dominik Livaković i Ivica Ivušić. Dakle, ostaje pitanje trećeg vratara nakon ozljede Lovre Kalinića. Mislim da će treći vratar biti Ivo Grbić, ispred Dominika Kotarskog i Nediljka Labrovića. Grbić je bio u reprezentaciji, branio je na onoj odlučnoj utakmici s Rusijom. Dalić je uvijek znao cijeniti minuli rad, tako da po meni Grbić ide u Katar - kaže u uvodu Vranješ.

Polivalentan je bolje

Kad se radi o braničima, ima ovakvo mišljenje...

- Držim da će od braniča otpasti Duje Ćaleta-Car i Marin Pongračić. Ćaleta-Car, dok ga Marseille nije prodao u Southampton, nije bio standardan i sad u Premiershipu igra toplo - hladno. Ispred njega ima boljih igrača. Isto kao i ispred Marina Pongračića. Mislim da ovdje također neće biti nikakvih dvojbi kod izbornika. Ćaleta-Car bi se mogao standardizirati u budućnosti, pa će onda biti dio reprezentacije. Ovoga trenutka je višak.

U veznoj liniji praktički za jedno mjesto konkuriraju Kristijan Jakić, Luka Ivanušec i Josip Mišić.

- Mislim da će u avionu za Katar biti Kristijan Jakić. Igra standardno u Eintrachtu iz Frankfurta, a dobra stvar za reprezentaciju jest činjenica da je u zadnjih šest mjeseci igrao na tri pozicije, desnog beka, zadnjeg veznog i stopera. I to je igrao jako dobro. Bolje je za Svjetsko prvenstvo uzeti polivalentnog igrača koji može igrati na više pozicija, nikad se ne zna. Prvenstvo je dugo, može doći do ozljeda, a onda Jakić može uskočiti na više mjesta. Mišić to ne može, a Ivanušec je sličan igrač kao Nikola Vlašić, a i nije u nekoj formi. Moj prvi “pick” definitivno je Jakić.

Kad se radi o napadu, Vranješ također kaže da nema nekih dilema.

- Tu je, držim, sve jasno, Josip Brekalo i Antonio Mirko Čolak neće putovati. Rangers je dobar klub, ali... Da Čolak igra u većem klubu, možda bi išao on umjesto Petkovića. Ali, Petković igra za Dinamo, koji je bio dobar u Ligi prvaka, u posljednje vrijeme zabija golove koji rješavaju utakmice, tako da je on u prednosti, s tim da mislim da će, ako postoji situacija li-la, Dalić ipak radije pozvati igrače iz HNL-a. Meni je jako žao Brekala, ali mislim da je napravio pogrešku što se vratio u Wolfsburg, bez obzira na Niku Kovača, trebao je ostati u Torinu. Žao mi je što će jedan takav igrač propustiti najbitnije natjecanje u svojoj karijeri - zaključio je Vranješ.

A što kaže Goran Vlaović, nekadašnji veliki golgeter?

- Kad se radi o trećem vrataru, onda odluka može biti vezana manje uz to koliko tko brani, već u kojem klubu brani. Stoga se nameće da bi nakon ozljede Lovre Kalinića treći vratar na Svjetskom prvenstvu trebao biti Ivo Grbić. Da se radi o drugom vrataru, onda bi se svakako trebalo uzeti golmana koji stalno brani i koji je u formi. Kad je u pitanju treći, to onda nije presudno i zato mislim da bi Dalićeva odluka mogao biti Grbić - kaže Vlaović.

Pongračić nema šanse

U obrambenim linijama stvari po Goranu stoje ovako.

- Nisam sad baš pratio svaku utakmicu Southamptona, ali Ćaleta-Car je imao svoj status u reprezentaciji, igrao je na prošlom Europskom prvenstvu, tako da vjerujem da bi on mogao imati mjesto u Kataru. Dalić ga dobro poznaje. E, sad, tko bi onda mogao otpasti ako ide Ćaleta-Car? Tu se pojavljuje Josip Stanišić, ali s druge strane igrač Bayerna je jako koristan i to možda na dvije pozicije. Tu me baš zanima izbornikova odluka. Mislim da Marin Pongračić nema šanse vidjeti Svjetsko prvenstvo.

Vezna linija?

- Dosta je zeznuto, komplicirano odlučiti tko će od trojca Jakić - Mišić - Ivanušec biti na konačnom popisu. Nekako mislim da će na kraju na Svjetsko prvenstvo putovati Jakić i to iz razloga što nam treba prirodna zamjena za Marcela Brozovića, koji dolazi nakon ozljede. U udarnom sastavu imamo Modrića i Kovačića, koji su “osmica” i “desetka” na neki način. Ako bi netko mijenjao Brozovića, treba nam igrač s više defenzivnih karakteristika, a to bi bio Jakić. Mišić duže vrijeme igra u odličnoj formi, ali ipak mislim da će prednost dobiti Jakić. Ivanušec je drugi tip igrača.

Konačno, za koga bi se Dalić mogao odlučiti u napadu?

- S obzirom na trenutačnu situaciju, mislim da su Čolak i Brekalo samo rezervne opcije, te da neće biti na konačnom popisu za Katar. Brekalo iza sebe ima klimavu sezonu, a Čolak igra i ima dobru sezonu, no ipak držim da je u “drugom redu” kad se radi o Dalićevom popisu napadača. Ne može ispred onih koji su u prvom planu - zaključio je Vlaović.

26

utakmica za hrvatsku najbolju vrstu ima Jurica Vranješ

51

nastup u dresu Hrvatske prikupio je Goran Vlaović

Linker
19. svibanj 2024 05:58