VLADO KOS Cropix
POGLEDAJTE RASPORED

Jarni najavio Europsko prvenstvo, mladi Vatreni opisao kako izgledaju treninzi s Mourinhom

‘Start s Engleskom je najvažniji, znamo sve prednosti i mane naših suparnika‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. svibanj 2023. 06:04

Nakon što su tjedan dana uz dravsku šetnicu i živjeli (a bili su smješteni u hotelu Osijek) i radili (trenirali su na terenu Elektre), nogometna reprezentacija Hrvatske, igrači do 17 godina, otputovala je na Europsko prvenstvo, koje će se igrati u Mađarskoj od 17. svibnja do 2. lipnja. Prvi je to puta još od 2017. kada je Hrvatska bila domaćin natjecanja da U-17 reprezentacija igra na završnom turniru u toj dobnoj kategoriji. U međuvremenu su propuštene kontinentalne smotre u Engleskoj, Irskoj i Izraelu.

Osijek nije slučajno odabran kao privremena baza U-17 reprezentacije jer relativno je blizu Debrecenu, gradu na istoku Mađarske nadomak granice s Rumunjskom, u kojem će Jarnijeva momčad biti smještena u prvoj fazi Europskog prvenstva. Dijelit će hotel s preostale tri reprezentacije iz skupine.

- Milina... Imali smo sreće s kišom. Samo jedan dan je malo padala dok smo imali trening, baš nam se posrećilo s vremenom - odgovara izbornik Robert Jarni na pitanje kako je bio zadovoljan boravkom u Osijeku.

Od okupljanja do prve utakmice na Euru imao je samo desetak dana za pripremu. Međutim, to je kratko vrijeme odlično iskorišteno.

- Igrači su iz klubova došli prilično dobro pripremljeni i mi smo samo nastavili. Naravno da smo ih pokušali i osvježiti tako da budemo u top formi kada počne Europsko prvenstvo. Atmosfera u reprezentaciji s ovim je pripremama postala još bolja nego što je do sada bila, a bila je vrhunska. Tu apsolutno zaista nema nikakvih problema. I igrači i stožer su na okupu, zajedno se smijemo, veselimo, prepričavamo anegdote... - objašnjava Jarni.

image
VLADO KOS Cropix

Utakmice protiv Engleza (18. svibnja u 20 sati) i Nizozemaca (24. svibnja u 15 sati) igrat će se u Balmazujvarosu, gradiću udaljenom dvadesetak kilometara od svoje baze i to na stadiončiću kapaciteta nešto većem od 2300 mjesta, a protiv Švicaraca (21. svibnja u 16.30) reprezentacija Hrvatske će osjetiti travnjak stadiona u Debrecenu, inače i najvećeg na kojem će se igrati utakmice Eura.

Dan prije polaska u Mađarsku reprezentacija je imala provjeru protiv U-19 momčadi Osijeka (2:2) koja je “glumila Engleze”. U utorak oko podneva krenuli su put Debrecena, u srijedu će odraditi trening, a već u četvrtak Hrvatska igra prvu utakmicu u skupini protiv Engleza.

- Naglasak smo stavili na prvu utakmicu s Engleskom. U tom kontekstu je i organizirana ogledna utakmica s juniorima Osijeka koji su “glumili” Engleze i nastojali igrati na način kao što igraju naši prvi protivnici na Euru. Neke smo zamisli uspjeli sprovesti u djelo, neke ne, ali ostalo je još nekoliko treninga na kojem ćemo uspjeti ispraviti neke nedostatke - otkrio je izbornik Robert Jarni.

Baš ta prva utakmica na kontinentalnoj smotri označena je i kao najvažnija.

- Obično kada su turniri u pitanju najbitnije je kako se otvori s prvom utakmicom, da uzmemo najviše bodova što možemo. Imamo za protivnike tri reprezentacije koje su zaista fantastične i koje su već bile prvaci Europe u toj kategoriji, ali nema nazad, mi smo spremni i nadam se da će sve skupa lijepo završiti. Mi smo od ranije pratili protivnike u skupini, znamo sve njihove kvalitete i mane - veli izbornik.

Robert Jarni u selekciji već ima igrače koji su osjetili HNL nogomet poput Filipa Živkovića (koji je već i zabio prvi seniorski gol) i Tonija Majića, finalista juniorske Lige prvaka (Noa Skoko), ali i igrače koji su već sada internacionalci. Uz Leona Lalića, koji je rođen u Austriji i igra za Red Bull Salzburg, u kadru je i Sergej Levak, nogometaš Osijeka koji je proljeće igrao na posudbi u mlađim kategorijama Rome. I ne samo igrao, nego je i golom presudio u derbiju vršnjacima iz Lazija, a onda ga je i Jose Mourinho priključio treninzima najbolje momčadi. Levak je u neku ruku u Osijeku bio i domaćin i gost.

- Imam osjećaj kao da nisam ni otišao, prošlo je četiri-pet mjeseci tek - kaže mladi veznjak, koji govori kako je dosta napredovao za vrijeme koje je proveo u Italiji.

- Dobio sam stvarno dosta, tamo je samo rad, rad i rad. Dobio sam i na snazi i na brzini, stvarno sam puno napredovao u tom kratkom vremenu. Dan nakon utakmice s Lazijom sam išao s prvom ekipom na trening. Iznenadio sam, upoznao sam se i s Mourinhom... Opušten je za vrijeme treninga, gleda sa strane dok njegovi pomoćnici vode, a radi se žestoko - prenosi Levak impresije iz Italije.

image

Sergej Levak.

VLADO KOS Cropix

Ovoj generaciji slijedi iskustvo kakvo još nisu imali u karijerama.

- Ovo je prvo veliko natjecanje za nas, svi mu se veselimo i nadam se da će sve dobro proći - dodaje.

Hrvatska je, možemo komotno reći, u “skupini smrti” jer od 13 reprezentacija koje su od 1982. na ovamo osvajale Europsko prvenstvo čak tri se nalaze u grupi s mladim Vatrenima u Mađarskoj. Nizozemci su četiri puta bili prvaci i još četiri puta igrali finale (posljednji puta prošle godine), Englezi imaju po dva naslova i poraza u finalima, a i Švicarci su jednom osvojili titulu (2002.).

Nagrada kojoj se nada 16 reprezentacija je put u Peru na Svjetsko prvenstvo. Naime, Mundijal koji se igra na jesen izborit će pet reprezentacija s Europskog prvenstva, četiri polufinalista i najbolji četvrtfinalist. Nije U-17 nacionalna vrsta u Mađarsku ispraćena s imperativom rezultata, ali...

- Europsko prvenstvo je ovo jedna velika stepenica za ove mladiće, a ja ih pokušavam nagovoriti da se skoncentriraju i da odemo i na Svjetsko prvenstvo... Volio bih da kao momčad napravimo iskorak na igračkom planu protiv najboljih europskih momčadi, znam da naši igrači posjeduju kvalitetu za tako nešto i vjerujem da će svi pružiti svoja najbolja izdanja. Dečki su svjesni da je ovaj Euro stepenica više u odnosu na dosadašnju karijeru i vjerujem da od toga nema većeg motiva. Osobno bih bio zadovoljan kada bismo izborili nastup na SP, to bi bila sjajna stvar za ovu generaciju - ne krije ambicije izbornik Jarni.

Englezi su fizički baš jaki, ali nismo ni mi mali...

Hrvatskoj, dakle, prvu prepreku predstavlja Engleska, zemlja koja je u ovom uzrastu u posljednja četiri desetljeća dva puta bila prvak Europe i dva puta kontinentalni doprvak...

- Englezi su jako dobri u svim godištima i s njima će, mislim, biti najžešće, ali dobri su i Nizozemci i Švicarci. Nema loše reprezentacije na Europskom prvenstvu, mislim da nas je pogodila jako dobra grupa. Utakmicu protiv Engleza moramo odigrati kako treba, prva utakmica je uvijek najvažnija. I zato su nam fokusu samo Englezi, ne razmišljamo o drugim utakmicama. Ono što smo vidjeli jest da su fizički baš jaki, ali nismo ni mi mala reprezentacija i mislim da ćemo se moći nositi s njima - kazao je Sergej Levak.

SUDIONICI EURA U-17

SKUPINA A: Mađarska, Irska, Poljska, Wales.

SKUPINA B: Srbija, Španjolska, Italija, Slovenija.

SKUPINA C: Portugal, Francuska, Škotska, Njemačka.

SKUPINA D: Hrvatska, Nizozemska, Švicarska, Engleska.

RASPORED SKUPINE D

18. SVIBNJA

Švicarska - Nizozemska 15.00

(stadion DEAC, Debrecen)

Hrvatska - Engleska 20.00

(stadion Balmazujvaros, Balmazujvaros)

21. SVIBNJA

Hrvatska - Švicarska 16.30

(stadion Nagyerdei, Debrecen)

Nizozemska - Engleska 20.00

(stadion Nagyerdei, Debrecen)

24. SVIBNJA

Hrvatska - Nizozemska 15.00

(stadion Balmazujvaros, Balmazujvaros)

Engleska - Švicarskia 15.00

(stadion DEAC, Debrecen)

JARNIJEV KADAR

VRATARI

Jan Hlapčić (Osijek), Josip Cundeković (Gorica), Antonio Rajić (Dinamo).

BRANIČI

Ante Utrobičić (Lokomotiva), Andrija Tomić (Osijek), Ljubo Puljić (Osijek), Marino Skelin (Hajduk), Marko Zebić (Dinamo), Noa Mikić (Dinamo), Ante Sušak (Dinamo), Duje Milišić (Hajduk).

VEZNJACI

Sergej Levak (Roma), Antonio Kujundžić (Dinamo), Branko Pavić (Dinamo), Marin Ćalušić (Hajduk), Noa Skoko (Hajduk), Leon Ivančić (Lokomotiva).

NAPADAČI

Filip Živković (Osijek), Leon Lalić (Red Bull Salzburg), Leo Rimac (Dinamo), Anton Matković (Osijek), Bartol Kardum (Lokomotiva), Toni Majić (Dinamo).

Linker
27. travanj 2024 17:20