Hrvatska U-17 reprezentacija

 Screenshot
U-17 VATRENI

Jarnijeva Hrvatska srušila Sloveniju i izborila Europsko prvenstvo kao prva u skupini!

Na Euru će nastupiti 16 reprezentacija, velesile Španjolska, Portugal, Njemačka, Italija, Engleska, Francuska...
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 28. ožujak 2023. 19:40

Hrvatska reprezentacija do 17 godina po deveti put u povijesti (računamo li i razdoblje do 2002. kad su igrana EP U-16) igrat će na završnici kadetskog Europskog prvenstva! Šest godina nakon posljednjeg plasmana na Euro kojem je Hrvatska bila domaćin, generacija do 17 godina ponovno će se boriti za kontinentalni trofej. Budući da se te 2017. Hrvatska kvalificirala direktno, ovo je prvi put da su kadeti uspješno odradili kvalifikacijski ciklus od 2015. godine.

Momčad koju vodi izbornik Robert Jarni, momci rođeni 1. siječnja 2006. godine i kasnije, plasman na Euro koji će se u Mađarskoj održati od 17. svibnja do 2. lipnja, osigurali su u utorak pobjedom protiv Slovenije u trećem, posljednjem kolu skupine 7 elitne runde koja je igrana u norveškim gradovima Sarpsborgu i Fredrikstadu. Hrvatska je krenula 0:0 remijem s domaćinom turnira, potom je u subotu s 1:0 svladala Belgiju, a posao je okončala 2:1 pobjedom protiv Slovenije. U drugoj utakmici 3. kola Norveška je s čak 5:0 svladala Belgiju, ali nije joj to bilo dovoljno za prolaz. Hrvatska na EP ide kao osvajač skupine sa 7 bodova, Slovenija prolazi kao jedna od sedam najboljih drugoplasiranih iz osam skupina, a ima četiri boda kao i Norveška, koju je svladala u međusobnom dvoboju. Posljednja je Belgija, uzela je tek bod...

Hrvatskoj je u Fredrikstadu za prolaz bio dovoljan i bod, ali nije bilo kalkuliranja. Zebić je u 54. minuti pogodio za vodstvo, Rimac ga je tri minute kasnije udvostručio, a u oba navrata asistent je bio Baković. Sva trojica su igrači zagrebačkog Dinama. U 84. je Sojer pogodio za Sloveniju, no na taj je način tek uspio ublažiti poraz. Najveća zvijezda ove generacije Luka Vušković iz Hajduka turnir je propustio zbog ozljede kvadricepsa.

- Čestitam izborniku i dečkima na plasmanu na Europsko prvenstvo. Drago mi je da sam na licu mjesta mogao svjedočiti ovom zaista sjajnom rezultatskom ostvarenju koje smo, ovo je još jedan dokaz sustavnog rada i našeg selektivnog procesa, vjerujem da ćemo na Euru biti itekako konkurentni - rekao je glavni instruktor HNS-a Petar Krpan.

Na Euru će nastupiti 16 reprezentacija, velesile Španjolska, Portugal, Njemačka, Italija, Engleska, Francuska... a ždrijeb završnog turnira (četiri skupine po četiri reprezentacije od kojih po dvije najbolje idu u četvrtfinale) održat će se 3. travnja u Budimpešti s početkom u 17 sati. Turnir je poseban jer će pet najboljih reprezentacija izboriti plasman na Svjetskom prvenstvu u Peruu (10. studenoga do 2. prosinca 2023.). Na SP će ići sva četiri polufinalista te pobjednik play-offa u kojem će zaigrati dva poražena četvrtfinalista s najboljim učinkom u skupinama Eura.

Hrvatski put do Eura U-17

Kvalifikacijska runda

20. listopada 2022. Wales - Hrvatska 2:0

23. listopada 2022. Hrvatska - Albanija 1:0

26. listopada 2022. Hrvatska - Švedska 2:2

Elitna runda

22. ožujka 2023. Hrvatska - Norveška 0:0

25. ožujka 2023. Belgija - Hrvatska 0:1

28. ožujka 2023. Slovenija - Hrvatska 1:2

Hrvatska na EP U16/17

Treće mjesto - 2001.

Četvrto mjesto - 2005.

Četvrtfinale - 1996., 1998., 2015.

Skupina - 1999., 2013., 2017.

Tko će igrati na EP U-17 u Mađarskoj od 17. svibnja do 2. lipnja

Mađarska, Srbija, Wales, Španjolska, Portugal, Irska, Škotska, Njemačka, Poljska, Italija, Engleska, Hrvatska, Slovenija, Francuska, Švicarska, Nizozemska

Jarnijevi uspješnici s turnira u Norveškoj

Jan Hlapčić (Osijek), Sergej Levak (Roma), Niko Fridl (Hajduk), Ljubo Puljić (Osijek), Tin Miljak (Dinamo), Ante Sušak (Dinamo), Marko Zebić (Dinamo), Marino Skelin (Hajduk), Ante Utrobičić (Lokomotiva), Tomas Baković (Dinamo), Antonio Kujundžić (Dinamo), Josip Cundeković (Gorica), Marin Ćalušić (Hajduk), Noa Skoko (Hajduk), Leon Lalić (Red Bul Salzburg), Filip Živković (Osijek), Leo Rimac (Dinamo), Anton Matković (Osijek), Toni Majić (Dinamo), Sven Sopić (Dinamo)

Juniori se oprostili porazom

Kvalifikacije za Euro odradila je u Portugalu i juniorska reprezentacija pod vodstvom izbornika Josipa Šimunića. No ona nije bila uspješna, završila je skupinu elitne runde s tek jednim bodom. Oprostila se od prvog mjesta, koje jedino vodi na EP u Malti, i prije posljednjeg kola u kojem je poražena od pobjednika skupine Portugala rezultatom 0:3.

Linker
24. travanj 2024 09:16