Mateo Kovačić

 TOM DUBRAVEC/Cropix
FANTAZISTI SU ZAKAZALI

‘Je li netko vidio Kovačića? Očekivalo se da će za 10-20 posto biti bolji od Modrića‘

"Dalićeva izjava da je on najveći krivac zvuči jako populistički", smatra Ilija Lončarević
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 17. listopad 2023. 12:40

Od prvog favorita skupine D, do situacije u kojoj više ne ovisimo o vlastitim rezultatima: to je rezime nastupa hrvatske reprezentacije protiv Turske (0-1) i Walesa (1-2). Posvemašnja devalvacija ugleda i renomea u svega četiri dana.

- Nakon osječke utakmice s Turskom, živjeli smo u uvjerenju kako ne možemo ponoviti lošu igru. Poglavito, što je Wales suparnik, koji nas ničim nije mogao iznenaditi. Agresivnost je bio njegov najjači adut. Ako za to nismo imali adekvatan odgovor, znači da smo pogriješili u pripremi utakmice. A tijek igre pokazao je mnogo naših slabosti, ali i nejasnoća u odabiru igrača - konstatira nekadašnji Dinamov veznjak, Dražen Besek.

- Možemo konstatirati da igrači nisu bili u psihološkom stanju zaigranje u reprezentaciju. Možda je posrijedi neki faktor koji mi, gledajući sa strane, i ne znamo. Da smo bili kompletni, vjerojatno se to ne bi toliko primijetilo, jer moglo bi se očekivati da bi i rezultat bio povoljniji - smatra, pak, doajen među trenerima, Ilija Lončarević.

Wales je razgolitio mnoge deficite reprezentacije: za nekolicinu ozlijeđenih igrača (Perišić, Kramarić, Ivanušec, Petković...) stožer nije imao adekvatna rješenja, uz kronični problem središnjeg napadača, odnosno motoričnih pojedinaca, koji će suparnički blok probiti "jedan na jedan".

image

Kovačić i Modrić

TOM DUBRAVEC/Cropix

- Nije problem u Walesu, nego u nama. Gledam ovog u Fulhamu, i ni u jednom trenutku nisam stekao dojam da bi nam mogao napraviti toliko problema. Mi smo počeli nešto igrati tek u 60. minuti, nakon što nam je taj Wilson zabio dva gola. Imamo igrača za rješavanje situacije "jedan na jedan". Majer to ima, Brekalo to pokazuje u Italiji. Ne znam zašto protiv Walesa nije išao okomito prema vratima. Vlašića se više i ne koristi... Kako bi razvijao igru, moraš imati automatizme. Istina je da smo bili oslabljen, ali mogli smo taktički odigrati puno mudrije - uvjerenja je Besek.

Najmučnija spoznaja zapravo je nemoć vezne linije da se igrom nametne Velšanima, koji su inferiornost u kvaliteti nadomjestili velikom borbenošću.

"Izbornik je pred najvećim iskušenjem. Mora stvoriti ozračje za posljednju akciju, a može samo pretpostavljati što misle 24 glave nakon ovih poraza", kaže Besek

- Ako u sportu nisi "gladan", teško ćeš ostvariti uspjeh. Pitanje motivacije ponekad je teško održavati u kontinuitetu, posebice nakon rezultata kakve je ostvarila hrvatska reprezentacija. To se naročito očitovalo u igri na sredini terena. Imali smo posjed, ali ne i reposjed lopte. A to smo naučili u igri Brozovića. Kod njega postoji problem, jer on u Saudijskoj Arabiji igra na manjem broju okretaja nego u Italiji. Kada bi u Interu odigrao jednu ili dvije slabije utakmice, završio bi na klupi. U Saudijskoj Arabiji nema alternative - ističe Besek.

- Bilo bi iluzorno očekivati da se odlazak Brozovića iz Serie A u jedan labaviji trenažni proces i natjecanje kudikamo skromnije razine, neće vidjeti na terenu. Mislim da je Modrić dao svoj doprinos, ali njegov je najveći problem bio izostanak raspoloženog suigrača. Je li netko u ove dvije utakmice primijetio Kovačića? Ne mislim da ga treba pribiti na stup srama, ali od njega se s pravom očekivalo da će u ovom kvalifikacijskom ciklusu preuzeti lidersku ulogu te kako će 10-20% biti bolji od Modrića. Prevladao je dojam kako su protivnički igrači dali svoj maksimum za dres koji nose. Kod nas je, pak, bilo previše alibi igrača - ističe Lončarević.

image

Dalić i Gvardiol

TOM DUBRAVEC/Cropix

Za izravni plasman na Euro reprezentaciji sada trebaju pobjede u preostale dvije utakmice (Latvija, Armenija) i kiks Walesa (Turska, Armenija).

- Izbornik je pred najvećim iskušenjem. Mora stvoriti ozračje za posljednju akciju, a može samo pretpostavljati što misle 24 glave nakon ovih poraza. Razočaranje je veliko, ali nema mjesta panici. Mislim da ćemo s dvije pobjede izboriti završni turnir. No, rezultati u Osijeku i Cardiffu su nas sve "spustili na zemlju" - zaključuje Besek.

Nakon obiju izgubljenih utakmica, Dalić je reagirao identično: ja sam najveći krivac za poraz(e)! Kritičari će ustvrditi kako je samo to i logično, jer hrvatska reprezentacija nije imala u pripremi zamjensko taktičko rješenje (plan B), već je stožer samo mijenjao figure unutar istog sustava i načina igre.

- Osobno sam prvi prakticirao sustav 4-4-2 u hrvatskom nogometu, s 9-10 varijacija, ovisno o igračima koje sam imao na dispoziciji. No, nisam pristalica mijenjanja sustava igre reprezentacije. Međutim, kada izgubiš jedno krilo, a drugo nisi niti imao, onda nešto moraš napraviti. Ali da bi nešto promijenio, moraš imati ideju i hrabrost da ju sprovedeš u djelo. Izjava Dalića da je on najveći krivac meni zvuči jako populistički. Kada bih ja kao trener osjetio da sam najveći krivac za neuspjeh, pokupio bih se i otišao - rekao je Lončarević.

Linker
22. travanj 2024 16:25