RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
OTVORENA AUDICIJA

Je li on rješenje za probleme Vatrenih u napadu? Katar je idealna prilika da ga Dalić isproba na toj poziciji

Do Svjetskog prvenstva ima dovoljno vremena iskušati razne opcije, no pogreške ne smije biti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. ožujak 2022. 14:41

Je li vrijeme da Zlatko Dalić poziciju vođe napada ponudi Mariju Pašaliću? Iako se radi prvenstveno o veznjaku, mnogi argumenti govore tome u prilog. Do Svjetskog prvenstva ima dovoljno vremena iskušati razne opcije, no pogreške ne smije biti. U Kataru nam treba strijelac.

Brojni su stručnjaci kazali kako je Hrvatska na Euru u Francuskoj 2016. igrala najbolji nogomet. Koliko je god to podložno analizama Vatreni su čak i po recenzijama najstrožih kritičara ponudili četiri prave utakmice, a svejedno ništa veliko nisu napravili. Ispali su od Portugala zato što nisu zabili gol. Mario Mandžukić tada se borio s ozljedom i nije bio u svojoj formi, a Nikola Kalinić ostao je, možda i pogreškom, u drugom planu. Na Euru 2008. Vatreni su također šarmirali izvedbom da bi stali na prvoj stepenici nokaut faze. Također je nedostajao strijelac jer Eduardo je doživio tešku ozljedu.

Hrvatska je osvajala medalje u Francuskoj 1998. kad je imala Davora Šukera i u Rusiji 2018. kad je Mario Mandžukić odigrao jako dobar turnir. Možete biti i svjetski prvak bez ijednog pogotka središnjega napadača kao Francuska s Giroudom, ako su do njega Mbappe i Griezmann, a iza najjača obrana, međutim nećemo li imati špicu koja će zabijati jako ćemo teško u Kataru napraviti nešto veliko. Zato će jedna od ključnih Dalićevih misija do studenoga i puta na Mundijal biti da je nađe ili “izmisli”. Rusi ovih dana nisu popularni, ali rečenica Dostojevskog “Najveća sreća je poznavati izvor nesreće” vječno će vrijediti. Jedna od glavnih hrvatskih igračkih nevolja na proteklom Euru bio je nedostatak pogodaka s pozicije napadača. U četiri utakmice nije zabila - niti jedan!

image
SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp

Otvorena audicija

Vatreni će u ožujku ponovno u akciju, prijateljskim utakmicama sa Slovenijom i Bugarskom otvaraju godinu. Izbornik u ponedjeljak 7. ožujka daje popis igrača koje će voditi u Katar, a najavio je kako misli isprobati i formaciju 3-5-2 koju je igrao samo jedno poluvrijeme. Radilo se o revijalnom dvoboju s Tunisom u Varaždinu u lipnju 2019. godine…

No, bilo to 4-2-3-1 ili 3-5-2, Hrvatska ima otvorenu audiciju za napadača. Nakon oproštaja od nacionalnog dresa Marija Mandžukića, kako je prije toga otpao i Nikola Kalinić, izbornik je zavrtio brojna imena, pokušavao s “lažnom devetkom”, instalirao je i romb ispred kojeg su bili krilni igrači poput Ivana Perišića i Josipa Brekala i nikad do trajnog rješenja nije stigao. Ima Andreja Kramarića, Marka Livaju, Antu Budimira, Brunu Petkovića čija je pozicija 2019. bila izvrsna, ali već odavno pada, Antonija Čolaka… Međutim i dalje traži klasnog centarfora koji bi igrao centarforski, koliko je god to nužno - i zabijao! Dok se ne rodi nova zvijezda, Mario Pašalić je čovjek kojeg bi bilo oportuno isprobati na devetki. On je igrač kojeg vuče gol, ima nos za naći se na pravom mjesto i pospremiti loptu u mrežu. Krase ga karakteristike središnjeg napadača - visok je, odlično igra glavnom, često ulazi u šanse, puca s obje noge i to brzo, nerijetko od prve kad se nađe u prilici. U Serie A zabio je devet golova ove sezone i tome dodao šest asistencija. Zajedno s jednim zgoditkom u Ligi prvaka ima 10, više od bilo kojeg Hrvata u ligama Petice.

image
STEFANO NICOLI/SPEED MEDIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Gol u stilu Cice Kranjčara

U ponedjeljak je Atalanta igrala sa Sampdorijom. Dobila je 4:0 i utakmica nije bila napeta, ali za nas je bila jako zanimljiva. Mario Pašalić pojavio se na mjestu - centarfora! I prije nego što bi mu eventualno Dalić dao šansu u toj ulozi mogli smo ga vidjeti na djelu. Uskočio je u zadnji čas, nije ni trebao biti u početnoj postavi, ali Ukrajinac Malinovskij osjetio je na zagrijavanju probleme s mišićem. Što smo vidjeli od Marija devetke? Vrlo dobru igru, bez dodavanja kičastih pridjeva. Iako ga je lopta ponekad povukla jer nema navika stalno bili u špici pa se možda koji put više izvukao na poludistancu, u golemoj većini utakmice radio je baš centarforski posao. Već u šestoj minuti zabio je za 1:0 bacivši se na dodavanje s desna i zabivši glavom u nekadašnjem stilu pokojnog Cice Kranjčara.

Kasnije je ušao u još nekoliko prilika, glavnom je zapucao jednu jako dobru, a pogodio je vratnicu udarcem s ruba kaznenog prostora. Pašalić je okretan, što je bitno mnoge je duele istrpio sa stoperom na leđima odigravajući kolegama pasove, ali i odmah se ponudivši za povratku loptu i da su mu je u pojedinim prigodama vratili točno i u pravi čas vjerojatno bi poentirao još koji put. Čak i u tom segmentu igre, koji je za njega kao igrača s navikama iz sredine terena načelno najsporniji, snašao se primjereno.

image
MIGUEL MEDINA Afp

S više utakmica i novim navikama moglo bi biti smo još bolje. Atalanta je dobila 4:0, dominirala je, što je dodatno značajno jer je puno igralo na njega. Imao je 67 kontakata s loptom, pritom tri ključna dodavanja, a osim jednog pogotka i stative još dva udarca pokraj gola. Statistika bilježi da je promašio dvije velike prilike i dijelio lopte s 82 posto točnosti. To nisu bili alibi pasovi nego igra u gustom pred protivničkom kaznenim prostorom ili u njemu.

Tri kvalifikacijska gola

Hrvatska je imala Davora Šukera, Dadu Pršu, Eduarda da Silvu, Marija Mandžukića i druge vrhunske ili jako dobre napadače, i danas su u reprezentativnom kadru ofenzivci poput Andreja Kramarića koji je prošle sezone zabio 20 golova u Bundesligi i Marka Livaja ikone navijača Hajduka, zdrav je sada i Ante Budimir koji nije igrao jesenski dio kvalifikacija, međutim Kramarić i Livaja zapravo niti nisu devetke i ne vole to biti, pritom Kramarić nema tako dobru sezonu kao što smo navikli, a isto vrijedi i za Budimira. Na njih Dalić računa, oni će sigurno igrati više ili manje, pogotovo Kramarić i Livaja, ali zašto ne testirati i nešto novo? Slovenija i Bugarska su fantastična prilika da Hrvatska isproba svojeg novog centarfora - Marija Pašalića!

U kvalifikacijama je zabio tri gola (Cipar, Slovenija, Malta) djelujući pomalo iz drugog plana. Prijateljske su utakmice, pa čak i Liga nacija, idealne da ga se vidi u toj ulozi. Možda bude pun pogodak, možda Vatreni postanu ubojitiji. Nemojmo zaboraviti, u četiri relevantne najjače kvalifikacijske utakmice tijekom jeseni, po dvije s Rusijom i Slovačkom, hrvatski napadači dali su samo jedan gol - Kramarić Slovacima. S Rusima zapravo nismo ni zatresli mrežu već je to u Splitu učinio Kudrjašov, Slovačkoj je vani zabio u finišu Brozović, a u Osijeku je osim Kramarića strijelac bio i Modrić. Vapimo za golgeterom.

Izbornik je zabetonirao vezni red Modrić, Brozović, Kovačić. Imaju težinu imena i kvalitetu igre, ali nemaju dovoljnu ofenzivnu ubojitost. Pašalić je rješenje i za te uloge kad netko od njih izostane, premda su tu i Majer, Jakić...

Sve više bez devetke

Vidjet ćemo što će biti s Vlašićem. Svatko bi volio vidjeti u svojem sastavu Lewandowskog, Benzemu, Lukakua... Dalićeva ekipa pokazala je u završnici izlučnog ciklusa da može igrati poput Manchester Cityja, Liverpoola i zapravo sve više momčadi koje djeluju bez klasične devetke, uostalom niti Pašalić to nije. Barem dosad nije bio. Međutim, kakvu mu god trener ili izbornik ulogu odredi, igrao čistu špicu kao sada za Atalantu ili prikrivenu, kako ga ljudi percipiraju gledajući ga kroz karijeru, dojam je da je to karta koju vrijedi ubaciti u igru, a uvijek se na kraju može vratiti “starim ljubavima”.

Linker
19. travanj 2024 20:13