Andrej Kramarić
 BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
POPRIŠTE FINALA MUNDIJALA

Je li ovo sastav s kojim Vatreni idu po bodove na ‘svetom mjestu‘? Krama od početka, tajni adut iza njega

Večeras je ispit karaktera ovih igrača, kvalitete defenzive i napadačke sposobnosti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. rujan 2021. 07:12

Zlatko Dalić je 2018. na stadionu Lužniki unatoč izgubljenom finalu bio pobjednik kojem se klanjao Paul Pogba, samo tri godine kasnije Dalić više sliči na Jasona Stathama jer i njegova misija mogla bi se zvati “Iskupljenje”. Ima li hrvatski izbornik toliko vještine i sreće poput engleskog glumačkog kaskadera i nesuđenog olimpijca u skokovima u vodu da se dočeka na noge, te ponovno osvoji srca i onih koji su danas kritički nastrojeni? Koliko je to bitno za njega, još je važnije za hrvatsku reprezentaciju...

Dalić u Moskvi 2018. i Dalić u Moskvi danas kao da su dva trenera, jedan koji je mudrošću, karizmom i jednostavnošću pobirao lovorike i gospodski ih prosljeđivao drugima i sadašnji koji opet mora u popriličnoj napetosti iznova graditi “novu Hrvatsku“ nakon što je akcija Euro donijela jedva prolaznu ocjenu i “prikolicu upitnika i repova“.

Posao tek slijedi

U tri uvodna kola utrke za plasman u Katar Hrvatska i Rusija osvojile su po šest bodova i drže prve dvije pozicije. No, Vatreni su dobili najlakše utakmice s Ciprom i Maltom doma i praktično im kompletan posao tek predstoji. Od ruskog srebra, izuzev plasmana na Euro, hrvatska reprezentacije se kroz dvije Lige nacija i lipanjsku kontinentalnu smotru navikla na poraze kao nikad u povijesti, istina protiv najjačih suparnika, i to kao da se pretvorilo u bolest koju treba odmah izliječiti dok ne bude kasno.

image
SN

Kako su kod nas plasmani na Euro i SP uvijek bili donja granica tolerancije, a izbornik koji ih je ugrozio izletio je preko noći, osim Slavena Bilića 2009. godine, aktualni šef i njegova Hrvatska u sedam preostalih ogleda za Svjetsko prvenstvo stoje pred jasnim imperativom. Zlatko Dalić uvijek je imao opoziciju, čak i kad se nakon epohalnog rezultat morala pokriti po ušima i zato ne čudi što danas u nogometnom krugovima neki “našpanani” čekaju hoće li preživjeti rujan. Ima ugovor do Katara, ali ne izbori li plasman tamo realno je očekivati da bi to značilo prijevremeni kraj jer HNS živi od toga novca i u pravilu ne prašta onima koji ga ne osiguraju.

Crni tonovi suvišni

No, Hrvatska apsolutno ne bi smjela niti trebala razmišljati u crnim tonovima, posjeduje igrače i kvalitetu koji vrijede prvog mjesta u skupini, ujedno i oscilatorne suparnike koji nemaju naviku dobivati u kontinuitetu. Zato bi danas za Vatrene i bod bio odličan rezultat. Od 21 mogućeg, ako osvoje 15 trebali bi imati vizu za Katar i obranu srebra. Tko zna hoće li biti nužno i toliko. Ali Rusija se nameće kao glavni rival, tek potom Slovačka, i izvrsno bi bilo ne izgubiti na njihovim terenima pa ih dočekati doma u ključnim dvobojima. Sedam bodova u rujnu sjelo bi kao naručeno, pet može biti prihvatljivo, iako bi u potonjem slučaju Hrvatska vjerojatno ostala bez prvog mjesta uoči završnice…

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Rusija bi s novim izbornikom Valerijem Karpinom morala biti poletna i motivirana, “razletjeti” se stadionom, ali ako će zaista, kako se najavljuje, težiti nadigravanju to bi moglo ići nama u korist. Međutim, prije svega se pitamo gdje je danas Hrvatska? Je li Dalićeva metla zakačila taman ili nije, do koje je mjere posložio stvari, ima li u ekipi žara i energije da vrati samopouzdanje, koncentraciju i onakav motiv kakav je Vatrene nekad krasio? Izbornik je nakon Eura privremeno ili trajno prekrižio sedmoricu, za ovaj ogled nema još trojicu među njima i kapetana Luku Modrića, na kojeg se u svakom pogledu jako oslanja...

Preobrazba u tijeku

Nešto je morao učiniti, a pokazat će se kakav je efekt. Mnogo se toga promijenilo, ali je očito da preobrazba nije dovršena, da reprezentacija “visi u oblaku“ u iščekivanju kada će ponovno imati stabilnost i staru moć. Vatrenima treba obnova jedinstva u ekipi i pobjedničkog mentaliteta, ali i ozbiljnog natjecateljskog nastupa jer nedopustivo je baš svaki put primiti gol ili više njih, osim ako su rivali Cipar i Malta.

Večeras je ispit karaktera ovih igrača, kvalitete defenzive i napadačke sposobnosti. Bit će to lakmus papir kuda ide Hrvatska i kakva joj je perspektiva, čak bitniji od samog rezultata, koliko je god pozitivan ishod potreban zbog atmosfere i mira. Prvo mjesto jedini je cilj jer samo ono vodi izravno na SP, drugoga na tablici čekaju teške dodatne kvalifikacije u ožujku sljedeće godine.

Linker
05. rujan 2024 20:12