CROPIX
POROTA JUTARNJEG

JE LI PREKASNO ZA GOLEMU PROMJENU U IGRI VATRENIH? SVI SU VIDJELI PROBLEME, HRVATSKI STRUČNJAK PORUČUJE Dalić mora povući neočekivan, ali nužan potez!

POROTA JUTARNJEG Tri trenera seciraju reprezentaciju uoči dolaska u Rusiju
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 11. lipanj 2018. 13:06

Tri naša trenera, istaknuta stručnjaka, pozvani su kako bi iznijeli svoje mišljenje o izgledima hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Branko Ivanković (64), trener bogate karijere, Tomislav Ivković (58), prema mišljenju mnogih najbolji trener HNL-a, i Zoran Zekić (44), nova stručna zvijezda, vrlo su otvoreno ukazali na probleme, teškoće, vrline i načine kako bi “vatreni” trebali igrati u Rusiji, što bi morali postići...

Zekić: Trebaju nam tri stopera

Zoran Zekić, trener Osijeka, dan uoči početka priprema svoje momčadi za sljedeću sezonu:

- Može se reći da je lako pametovati ovako sa strane, ali jednostavno ne mogu odoljeti da poslije ove dvije pripremne utakmice ne kažem kako bi naš izbornik trebao povući možda neočekivan, ali nužan potez, a to je da reprezentacija zaigra s tri stopera.

Znači, sustav 3-5-2?

- Tako je, i to zato što ispada da je naš najveći problem igra obrane. U igri s dva stopera dolazimo do teškoća oko kontrole bočnih pozicija. Tri stopera, znači Vida, Ćorluka i Lovren. Ćorluka bi mnogo lakše funkcionirao u odnosu na svoje znanje i iskustvo kao korektor, ne bi padao u situacije kad se vidi da više nije tako brz, fizički moćan. U njega imam golemo povjerenje.

Bočni igrači?

- Izbor na desnom beku je logičan, to je Šime Vrsaljko, a na lijevoj strani postavio bih Perišića koji je u stanju igrati na vrhunskoj razini u dva smjera.

Tercet manevra?

- Čujte, sad već ulazimo u neke procjene o kojima, kao i o načinu igre, treba odlučiti izbornik. Ne bih želio soliti pamet nikome, govorim ono što mislim bez uvijanja. Na primjer, Rakitić i Badelj su toliko slični u načinu igre da nam obojica ne trebaju u sastavu. Zato bih uz Rakitića i, naravno, Modrića u sastav postavio Brozovića, a u napad Kramarića i Mandžukića. Prednost je takvog rasporeda u tome što na klupi imamo prave alternacije...

Što su pokazale dvije pripremne utakmice?

- Svi se slažemo da je prvo poluvrijeme protiv Brazila bilo izvanredno, ali isto tako moramo shvatiti da je vrlo teško odigrati cijelu utakmicu na takvoj razini. Što se tiče ove utakmice protiv Senegala, pokazalo se da u trenutku kad izgubimo loptu nastaju problemi, obrana nam je previše otvorena. S tri stopera i dva trkački sposobna bočna igrača imali bismo solidnu čvrstinu u obrani te probojnost u napadu.

Kakav razvoj očekujete na grupnim utakmicama?

- Logika je - bitna je prva utakmica, tu se traži pobjeda. Neće biti lako, ali budemo li agresivni, brzi, budemo li težili okomitijoj igri, koju smo u stanju izvoditi, onda nam tri boda neće izmaknuti. A dalje ovisi...

Što može donijeti Mundijal?

- Bit će mnogo taktiziranja. Favoriti su uvijek iste reprezentacije, premda sam siguran da će neka od njih ostati bez nastupa u drugoj rundi. Volio bih kada bi to bila Francuska, da ih mi izbacimo.

Tomislav Ivković, jedini od naših prvoligaških trenera koji je igrao na Svjetskom prvenstvu (1990.) pa sudjelovao kao asistent izborniku Zlatku Kranjčaru (2006.), postavio je svoje uvjete za uspjeh ove generacije “vatrenih”:

- Jedino u slučaju da naši reprezentativci, koji odreda igraju u velikim europskim klubovima, shvate da kao momčad nisu bogomdani, što znači da na Mundijal u Rusiju otiđu skromni, pokorni, svjesni da nismo toliko jaki koliko se umišljamo.

Plasman?

- Prvo, plasman u završnicu Svjetskog prvenstva je značajan, pa i velik rezultat. To smo odradili, a sada dolazi druga stepenica - zahtjev, ja bih se radije izjasnio da je to molba svih nas, da reprezentacija prođe u drugu rundu. A to nije lako.

Ipak, kod nas se u javnosti stvorila slika da je Hrvatska, uz Argentinu, favorit naše grupe?

- Ma, neka se pumpa ta ideja zbog navijača, zbog sveukupnog doživljaja, ambijenta, ali momčad mora misliti na drugi način. A to je spoznaja da ih čeka težak zadatak. Ustvari, mi smo već u teškoćama u slučaju da Modrić i svi drugi nisu u svojim glavama shvatili koliko nas neizvjesnosti čeka.

Dobro, nemojmo pretjerivati, ne treba podcijeniti protivnike, ali nekako je realno u odnosu na preostale tri momčadi da se možemo plasirati dalje?

- E, to je ta zamka. Tri puta smo dosad, poslije Francuske 1998., imali ista uvjerenja koja su ostala iznevjerena. U redu, objektivno nismo imali sreće, točnije bilo je krupnih, čak bih rekao neoprostivih individualnih pogrešaka, ali na kraju smo eliminirani.

Je li u sastavu reprezentacije u Njemačkoj bilo igrača koji nisu trebali putovati na Svjetsko prvenstvo?

- Bilo ih je nekoliko, toga smo bili svjesni. No, kako je Cico veliki gospodin, odlučio je da među 23 budu oni koji su igrali u kvalifikacijama. Kao, zaslužili su, a to je bilo pogrešno. Uz Niku Kranjčara i Luku Modrića bilo je mjesta i za Ćorluku i pogotovo Dudua. Što se tiče aktualnog sastava, pa znate i sami da smo se provukli, da smo u kvalifikacijama igrali slabo, što znači da u krajnjoj liniji nema zaslužnih.

Znači li to da se slažete s Dalićevim izborom?

- Opet ću kazati ono što je svima poznato, pa makar kako to loše odzvonilo: imamo kvalitetu, nemamo igru.

Branko Ivanković, iskusni trener i uz izbornika Ćiru Blaževića jedan od bitnih elemenata za osvajanje brončane medalje u Francuskoj, apsolutno vjeruje u Zlatka Dalića, koji je, figurativno rečeno, njegovo nogometno dijete.

- Dalić je trofejni trener, njegove su sposobnosti neupitne. On nije tako čvrst, pa ni opor kako je to znao biti Ćiro Blažević, ali je sigurno beskompromisan, nepopustljiv. Volim to kad kaže ‘ovo nije klub, ovo je reprezentacija’.

Ali, naravno, on zna da mora, odnosno već je sigurno radio na tome da stvori prijateljski, obiteljski štimung kod igrača, stožera, ljudi iz servisa. U krajnjoj liniji, i kod predstavnika medija.

A to je možda danas ipak problem, barem u odnosu na medije?

- Znam, osjećam... E, tu se, kao i kod homogenizacije u drugim segmentima, nenadmašnim pokazao Ćiro Blažević. Tu je odgovor na pitanje kako smo uspjeli u Francuskoj. Taj rezultat nije došao preko jedne ili stotinu noći, nego nakon sazrijevanja od nekoliko godina. Još u Engleskoj, na Euru 1996., dogodila se ta inicijalna kapsula homogenizacije, rekao bih na onoj utakmici protiv Njemačke kad smo nezasluženo eliminirani. Ne mogu, ne želim kazati poraženi...

Kakve su nam mogućnosti da u Rusiji Modrić i drugovi dosegnu domete Bobana, Šukera i drugih iz 1998.?

- Nekako mi je realno da se plasiramo u drugu rundu, a onda je u nokaut-fazi najbitniji doprinos glavnih igrača, konkretno Modrića, Rakitića, da ne nabrajam druge. Zvijezde donose razliku, one odlučuju, i to zato što su u stanju na solo način izvesti prave stvari, ali i zato što podižu kvalitetu kolektiva.

Kažete, realno je očekivanje prolaz u nokaut-fazu, ali naša je grupa vrlo teška?

- Danas je svaki od finalista u stanju zagorčati život najboljima. Ali, Bože moj, ako ova generacija nije u stanju plasirati se u drugi krug, onda to i ne zaslužuju, onda se radi o tome da ovi igrači nisu toliko gladni uspjeha kao oni iz Francuske.

Vaša konačna prognoza?

- Pobjeda protiv Nigerije, onda ćemo se pofajtati s Argentinom, možemo mi protiv njih, a na kraju Island, to je utakmica dokazivanja. Odigramo li, dakle, tri utakmice na maksimalan način, to je platforma za sljedeći uspjeh u osmini finala.

Linker
28. travanj 2024 15:13