RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ZLATKO DALIĆ ZA SN

‘Jedan igrač mi je jako bitan za Englesku, a teško ćemo Southgate i ja zaskočiti jedan drugoga na Euru‘

Hrvatski izbornik nakon Armenije i uoči Belgije, jedine dvije provjere pred obračun na Wembleyju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. lipanj 2021. 11:00

Zlatko Dalić nam je dan nakon dvoboja s Armenijom kazao:

- Nakon utakmica bio sam ljut i nezadovoljan, ali potom sam navečer pogledao snimku i izbrojio da smo imali sedam čistih prilika, no zakazala je realizacija. Zato je umjesto pobjede, primjerice, rezultatom 4:0, završilo 1:1. Rezultat me deprimirao, imao sam gorak okus, no po napravljenoj analizi promijenio sam mišljenje. Stvorili smo više prigoda u jednom nastupu u Velikoj Gorici, nego u sve tri kvalifikacijske utakmice u ožujku zajedno.

Što si stavlja kao najvažniji zadatak do Eura, pitali smo izbornika...

- Pojedini igrači nisu u optimalnom stanju jer imali su problema u klubovima s ozljedama, ali očekujem da će doći do prave forme. Najvažnije je da se oni podignu na viši nivo, ali i da se još malo uigramo, da neke zahtjeve koje tražimo u igri pokušamo konkretizirati kroz treninge. Na zadnja tri treninga radili smo čvršće i bolje, trebamo se dodatno napuniti, ali prioritet je taktika. Prekidi i sve što nas čeka. Belgija nam je glavna proba za Englesku. Već u Bruxellesu težimo standardnosti za London.

Vratio se na Veliku Goricu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Rekao sam, rezultat me čini nezadovoljnim, ali puno je stvari bilo dobrih iako smo imali problema, pogotovo u povratnoj trci u nekim situacijama kad nismo bili dovoljno brzi, ni angažirani. Uz to, dogodio nam se jeftin gol kao i protiv Slovenije. Imamo loptu u posjedu i olako je izgubimo, te iz toga primimo pogodak. To moramo popraviti.

Izostanak učinkovite povratne trke itekako je došao na naplatu i protekle jeseni u Ligi nacija, to je pitanje pristupa i angažmana jer toga na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nije bilo. Tamo se išlo za svakom loptom kao da je najvažnija akcija karijere. To je golema razlika i bitan razlog zašto Hrvatska danas djeluje slabije.

- Očekujem da se to popravi, radi se o pristupu i volji, dakako i odgovornosti. Misliš “neće, neće...” i ipak se dogodi. Kad bi publika bila prisutna, bilo bi drugačije, motiv bi bio jači. Ali, velim, imali smo sedam stopostotnih šansi…

Problemi postoje

U Belgiji ćete iskristalizirati početnu postavu za otvaranje Eura protiv Tri lava?

- Da. Tako je. Nećemo više raditi puno promjena. Provjerit ćemo još tko je u boljem stanju na dvije-tri pozicije i to će biti ekipa za Englesku.

Kojim igračima treba rada da bi bili potpuno spremni?

- Nekoliko njih imalo je posljednjih tjedana određenih problema. Nikola Vlašić nije igrao zadnje četiri utakmice u ruskoj ligi, ovo mu je bio prvi nastup nakon mjesec i nešto dana. Rebić desetak završnih dana sezone u klubu nije trenirao, počeo je tek dolaskom u reprezentaciju i to se vidi. Od njih, kao i još pojedinih, očekujem samo bolje i kvalitetnije.

Kazali se da ćete igrati u rasporedu 4-2-3-1, je li to definitivna odluka za Belgiju, ali i za Englesku?

- Englezi su motorični, jaki, brzi i pokretljivi u veznom redu, prevaga utakmice će biti u sredini terena. Zato moramo baš dobro složiti vezni red, postaviti takav koji im se može suprotstaviti. Njihovi bočni igrači vrlo su ofenzivni - Walker i Chilwell, ili tko god bude igrao, moramo ih zatvoriti. Najbolji način da to napravimo je sustav 4-2-3-1. To nama najviše leži, na taj način smo odigrali najviše utakmica. Probat ćemo tako složiti momčad. Iako u utorak, kad smo igrali u rombu, nije bilo loše. Imali smo puno veznih igrača, kreacije, ali nisam mogao dobiti dubinu i okomitost jer je protivnik bio zatvoren pred svoja vrata. U tom smislu u sljedećim susretima će biti bolje i lakše, imat ćemo više prostora.

Neki još nisu pravi

Kad bi romb kvalitetnije funkcionirao, ponudio bi opciju iznenađenje za Garetha Southgatea jer igrali smo triput s Englezima u nedavnoj prošlosti.

- Probali smo to još jednom, ali bolji nam je raspored 4-2-3-1 zato što moramo zatvoriti bokove preko kojih su jako opasni. Mi moramo odigrati slično kao Chelsea protiv Manchester Cityja. Važna je odgovornost u tom dijelu igre, tako ću slagati momčad.

Kolike su šanse da Southgate i vi zaskočite jedan drugoga?

- Teško će to biti. Mislim da će oni igrati s četvoricom u liniji, sad bih mogao kazati njihov sastav i možda bih promašio u jednom ili dva imena, ali samo zato što imaju više vrlo kvalitetnih opcija. On posjeduje fenomenalne bokove, obrambene i napadačke s Fodenom i Sterlingom, u vezi je Rice koji se uključuje i daje ritam. U sredini su moćni, brzi, mladi… Kane je u špici i voli izlaziti van po loptu. Nema velikih iznenađenja. Oni su sigurno gledali kako smo igrali s Armenijom, a mi smo pratili u srijedu njihov susret s Austrijom. No, kad izađete na teren, sve te kombinacije i taktike padaju u vodu. Tko je tri metra lijevo ili desno nije presudno, nego kako odigraš, da se ne naprave kardinalne pogreške i potezi koji nisu rezonski.

Spomenuli ste dvojbe oko prve postave. Imate li ih doista?

- Zajedno sa stožerom moram vidjeti neke detalje. Dvojbe su vezane jedino za to što neki igrači nisu na razini na kakvoj bi trebali biti, ali očekujem ih kvalitetnije kroz nekoliko dana. Sve je to posljedica zastoja u treninzima. Kad dođe Mateo Kovačić, uvjerit ću se i kakav je on.

Vidite li Kovačića kao igrača koji bi trebao biti važan faktora za Hrvatsku na Euru?

- Priključuje nam se tek u petak. Sigurno će biti važan faktor, pogotovo za utakmicu s Engleskom. Zna njihove igrače, u ritmu je utakmica Premier lige i zato će nam Kovačić biti jako bitan.

Bruno Petković je centarfor kojeg ste najavili kao prvu špicu oko koje gradite igru. U utorak je bio prilično neprimjetan. Ušao je u drugom dijelu.

- Bruno na treninzima dobro radi, podignuo je nivo i fizičke spreme i općenito stanja. Dao je pozitivan odgovor po pitanju rada. Možda je malo i umoran jer pojačano je trenirao. Od njega očekujem velike stvari. Nije odigrao baš najbolje to poluvrijeme, ali on je igrač koji mi je vrlo značajan. Bit će pravi. Zadnja dva mjeseca u Dinamu je samo igrao utakmice zbog ozljede ramena, zbog kojeg u nekim normalnim okolnostima ne bi ni bio na terenu. Zadovoljan sam s njim, njegovim pristupom i radom.

Ispuni li takva očekivanja, mogao bi biti hit Eura?
- Zato smo podignuli nivo rada, malo je umoran, ali baš sam zadovoljan kako se diže.

Pozitiva u krupni plan

Kako ste doživjeli poruku Andreja Kramarić da pitamo Davora Šukera što bi rekao kad bi sjedio na klupi nakon što je zabio 20 golova u prvoligaškoj sezoni za klub?

- Žao mi je što se stalno potenciraju neke takve stvari, umjesto da se govori o pozitivi. Kramarić je postigao 20 golova u Bundesligi, mene veseli što je tako ambiciozan i pun samopouzdanja. Od svih tražim da budu takvi, jako je bitno da vjeruju u sebe, ali na kraju ja sam taj koji odgovaram, odlučujem i slažem ekipu, dakle, stavljam igrače gdje će igrati. I to je kraj priče. Svatko će dobiti svoje mjesto. Svatko se također ima pravo izraziti što i kako misli. Eh, sad, je l’ to baš treba ili ne treba, to je pitanje.

Dosta igrača je samouvjereno u izjavama, a nisu uvjereni da su toliko sigurni u sebe na terenu.

- Zbog toga uvijek više volim da govore na terenu, nego po novinama. I bolje je da govore na terenu, to ne vrijedi samo za Kramarića, nego za sve. Da su na terenu glasni, a da su tiši u medijima. Da se razumijemo, dečki imaju pravo iznositi svoja mišljenja, radujem se što su puni samopouzdanja.

Je li Kramarić u prvih 11 ili nije?

- Vidjet ćemo…

Obrana? Vida je odigrao nešto sigurnije nego ranije, ali kod svakoga igrača iz zadnjeg reda mogao bi se postaviti upitnik.

Možete li mirno spavati s obranom kakvu imamo: Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić?

- Pa, dobro, i Škorić je dosta odgovoran i čvrst, tu je Gvardiol koji će doći da vidim što on može ponuditi… No, nema više puno vremena, moram standardizirati ekipu, one koje stavim u njih vjerujem.
Je li netko od igrača u susretu s Armenijom dobio plus?

- Dosta dobro je Mario Pašalić ušao u igru. Pokazao je inicijativu. Jednako tako i Juranović je bio na visini. Dečki se trude, hoće, bore se… Rekao sam im, kad uđete na pet minuta morate ih iskoristiti i potvrditi da volite to što radite, da ste se spremni žrtvovati za ekipu.

Što vas brine, a što daje optimizam pred Euru?

- Zabrinulo me tih 1:1, no igra daje za pravo da budem optimist. Ne želim gledati loše stvari, želim biti pozitivan. Ne posustajem, ne odustajem, neće ni igrači. Ne treba sve biti idealno na početku, to je bila prva utakmica, kad bi sad sve štimalo, možda kasnije ne bi bilo kako treba. To nam samo daje motiv da radimo još bolje, da se slažemo još više, da razgovaramo zašto je završilo 1:1, zbog čega nismo realizirali šanse. Neću biti nezadovoljan, to stoji kod mene, radit ću, graditi, tražiti uspješnija rješenja, ukazivati igračima, i oni će na to pozitivno odgovoriti.

Još se tražimo

Prije Rusije ste kazali da ste osjetili moć momčadi. Kakav je sad osjećaj?

- Sve je drugačije. Na Svjetsko prvenstvo smo išli bez velikih očekivanja, sada su puno veća. Razumljivo je da je letvica visoko, u tome se moramo snaći, biti moćniji i kvalitetniji. Više nismo autsajderi, sada smo drugi na svijetu, svi imaju protiv nas jači motiv, a to je i naša obveza. Međutim, optimizam me ne napušta, i dalje mi je cilj proći skupinu.

Imamo li osim nade još neke adute za Euro?
- Moja je sreća da se ne osvrćem ni na kakve komentare. Imam odgovornost za sastavljanje i vođenje momčadi, svojim igračima neizmjerno vjerujem, oni vjeruju meni, idemo zajedno, pa što dragi Bog da. Uzdam se u igrače. Vjerujem Hrvatskoj do neba, njima vjerujem do neba i ništa me pokolebati neće ni u čemu. Nikakva negativa, samo me zanima pozitiva. Hrvatskom društvu je dosta loših stvari. Dečkima sam rekao i ponovit ću im da hrvatski narod čeka njih da ga opet razvesele jer dosta mu je svega ovog što se događa. Neizmjerno vjerujem hrvatskoj reprezentaciji.

Rekli ste nekoliko puta “još nismo team“, dolazi li to na svoje?

- To ide u pravom smjeru. Kad sam to rekao, po medijima su krenule priče da postoje neke svađe. Nema govora o tome. Kad spominjem da nismo team i tražim respekt prema suigraču, igri, poziciji koju igraš, stožeru… to je zato što takav odnos mora postojati. Vrati ti se tako da zabiješ gol. Još se uvijek po tom pitanju tražimo, ali ide na bolje. Bit će to dobro, igrači su svjesni toga. Atmosfera je dobra. Znam da možemo i ja za to odgovaram.

Što točno tražite od utakmice s Belgijom?
- Da vidimo neke stvari za Englesku. To je veliki test za nas, kao što je bio Brazil prije Rusije. Želim se uvjeriti kako ćemo reagirati protiv ekipe koja je dominantna, ima posjed lopte, brzinu, agresiju, kvalitetu. Puno je bolja od zadnjih naših suparnika. Očekujem bolji odgovor od nas. Protivnik će tražiti igru, nadigravati se, stvarati probleme. Naša reakcija je bitna, pogotovo u fazi obrane. Zanima me kako ćemo odigrati.

Rezultat je uvijek značajan.

- Bitan je. I s Armenijom je bila bitna pobjeda jer drugačija je i puno bolja atmosfera kad pobijedimo, nego kad odigramo 1:1. Rezultat stvara javno mišljenje i ozračje. Zato mi smeta što nismo dobili Armence.

Mladi sigurno neće startati

Hoće li netko od igrača iz U-21 (Ivanušec, Gvardiol, Bradarić) započeti u prvoj postavi u Belgiji?
- Neće jer tek će doći, bit će dva dana s nama i nije to baš tako jednostavno, ali nadam se da će kroz treninge pokazati da su pravi. Nisu pozvani samo da se popuni broj, nego da pomognu.

Lovren ide na bolje, s Brekelaom nije opasno

Što je s ozljedom Josipa Brekala?
- Vjerojatno nije ništa posebno bitno. Osjetio je udarac, potom nezgodan doskok. Gležanj ga boli, izašao je zbog preventive jer dogovorili smo se da nema smisla da bilo što forsiramo. Ne bi trebalo biti ništa opasno...
Kad očekujete Dejana Lovrena?
- Ide puno na bolje. Za Belgiju sigurno neće biti, za Englesku je možda također prerano...

Linker
26. travanj 2024 04:57