Hrvatska U19 reprezentacija dobiva veliko pojačanje
 BORIS KOVACEV/CROPIX
STIŽE NOAH PHIL

Jedan je od najvećih talenata u Njemačkoj, tata mu je Nijemac, ne priča hrvatski, ali odabrao je Vatrene!

Tek mu je 16, bio je u njemačkoj mladoj reprezentaciji, tepaju mu da je wunderkind...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. studeni 2021. 21:28

Povećava se broj igrača u hrvatskim reprezentacijama iz dijaspore. Zlatko Dalić u novije je doba u A vrstu uvrstio Josipa Stanišića i Luku Sučića, a Josip Šimunić je za kvalifikacijske utakmice U-19, koje se u studenom igraju u Karlovcu pozvao - četvoricu iz Njemačke.

Prvi put hrvatski dres odjenut će Jakov Šuver, stoper druge ekipe Stuttgarta koji s njome igra u Regionalnoj ligi. Tu su već poznata imena Franjo Ivanović iz Augsburga i Gabrijel Vidović iz Bayerna, a posebna priča je Noah Phil Pesch iz Bayera iz Leverkusena.

Pesch je rođen 18. svibnja 2005. i bit će prvi šesnaestogodišnjak koji će zaigrati za U-19 reprezentaciju Hrvatske u kvalifikacijama. Već je neko vrijeme u našem sustavu, imao je pet prijateljskih nastupa, no sada bi se trebao dogoditi i službeni.
O kakvu se talentu radi nešto govori podatak da je već ovog ljeta prošao pripreme s prvom ekipom Leverkusena i igrao tri prijateljske utakmice.

Nisu ga još uzeli u seniorsku momčad za prvenstvo, zasad igra U-19 ligu, ali najave su da je to samo pitanje vremena. Radi se o ofenzivcu, krilnom igraču kojem je najbolja uloga lijevo krilo, iako se dobro snalazi i na desnom, kao i u ulozi "desetke“. Ako potražite podatke o njemu naći ćete i ocjene da je najveći ili jedan od najvećih potencijala u Njemačkoj u svojem godištu. Koliko objektivnu, pokazat će vrijeme...

image
Izbornik Josip Šimunić
AFP

Dakle, 16-godišnjak kojeg zove njemačka reprezentacija i bio je s njom na jednoj akciji, kojem tepaju da je wunderkind, kojeg Leverkusen vodi na pripreme s prvom momčadi i daje mu premijerne minute, te čiji je otac Manfred Nijemac, što se vidi po prezimenu Pesch, a on sam ne govori hrvatski jezik, odnosno zna ga vrlo malo, odlučio je igrati - za Hrvatsku! Dakako, sve dok ne zaigra za A vrstu ima se pravo predomisliti, ali sada nema naznaka da bi to učinio. Zašto?

- HNS je imao vrlo angažiran odnos prema njemu. Još kad je imao 15 godina zvali smo ga prvi put. I njega i dvije godine starijeg brata Leona Matu Pescha, koji je sada na pretpozivu. U lipnju ove godine, kad je bio u našem kampu u Svetom Martinu na Muri, pozvali smo i roditelje. Otac je bio vrlo zadovoljan pažnjom koju im posvećujemo - kazao nam je HNS-ov tajnik za mlađe kategorije Josip Tomaško.

No, sve to ne bi bilo dovoljno da to sam tako ne želi. Majka Klaudija je iz Murvica pokraj Zadra, a kažu da je Noah posebno vezan za djeda. Njezinog oca. On je rođen u Eschweileru blizu njemačko-belgijsko-nizozemske tromeđe, pedesetak kilometara od Kölna. U juniorskoj Bundesligi ima šest nastupa ove sezone, od toga četiri starta i tri zabijena gola. Josip Šimunić ima vrlo uzbudljiv kadar igrača U-19, kakvo će točno mjesto u njemu zauzeti dijaspora?

Linker
16. travanj 2024 04:29