CROPIX
NENAD BJELICA ZA SN

‘Jedan je pokazatelj da Hrvatska nije dala sve od sebe, a Lukin oproštaj ne bi bio iznenađenje...‘

Trener i šef sportskog sektora Osijeka osvrće se na dosad viđeno na Europskom nogometnom prvenstvu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. srpanj 2021. 16:03

Nenad Bjelica u Svetom Martinu na Muri priprema nogometaše Osijeka za nove izazove koji im predstoje u nadolazećoj sezoni, ali ne propušta ispratiti ni uzbuđenja na Europskom prvenstvu. Naime, čak 17 nogometaša u sedam reprezentacija koje danas trenira ili ih je nekoć trenirao nastupalo je na kontinentalnoj smotri - Livaković, Oršić, Petković, Gvardiol, Ivanušec i Škorić bili su u kadru Hrvatske, Kedzior, Bednarek, Kownacki, Moder, Jozwiak i Puchacz predstavljali su Poljsku, Arajuuri je nosio dres Finske, Kleinheisler je odigrao odličan turnir za Mađarsku (protiv Francuza je bio i igrač utakmice), Pervan je pozvan pod zastavu Austrije, dok Gavranović s Švicarskom igra četvrtfinale, kao i Dani Olmo sa Španjolcima

- Jako mi je drago da sam sudjelovao u njihovom razvoju, bio na njihovom nogometnom putu i da su došli na tu razinu da nastupaju na Europskom prvenstvu - veli Bjelica.

Minimalan cilj

Naravno, razgovor smo otvorili s pitanjem o rezultatu Hrvatske.

image
CROPIX

- Ostvaren je minimalan cilj prolaska skupine, ali mislim da smo morali i mogli bolje s obzirom na ekipu koju imamo. S obzirom na igrače koji igraju u najboljim europskim klubovima, trebalo je očekivati više od reprezentacije. Za mene je podatak da smo protiv Čeha istrčali 15 kilometara manje, a protiv Španjolaca 18 kilometara manje od protivnika, pokazatelj da nismo dali sve od sebe - komentira trener Osijeka.

Dvije situacije u utakmici protiv Španjolske, Rebićevo mijenjanje kopački i Gvardiolovo traženje osvježenja u trenutku dok se Španjolci spremaju izvesti slobodan udarac, od mnogih su označene kao ključne u porazu od Španjolske u osmini finala.

- Slučajno su u te dvije situacije pala ta dva gola i ispalo je nespretno. Sto puta se dogodilo da igrač popije vodu ili promijeni kopačke pa ne padne gol. Možda je, doduše, ispalo nespretno da se kopačke mijenjaju pet-šest minuta prije kraja poluvremena - dok imaš dobar rezultat i braniš se, možda je u toj situaciji trebalo biti malo koncentriraniji... Ali, generalno, reprezentacija od SP-a ne može spojiti dvije dobre utakmice. Ovo Europsko prvenstvo bila je slika onoga što smo vidjeli posljednje tri godine od reprezentacije - veli Bjelica.

A što ćemo tek gledati od reprezentacije umnogome ovisi o odluci Luke Modrića, koji je ostavio otvorenu mogućnost oproštaja od nacionalnog dresa.

- Luka vjerojatno zbog svojih godina razmišlja o odlasku iz reprezentacije, vjerojatno se još želi fokusirati godinu ili dvije na klub. Ne bi mu trebalo zamjeriti ako se na to odluči jer jako je puno dao reprezentaciji i ukoliko bi odlučio da je ovo kraj za njega, za mene to ne bi bilo iznenađenje. Treba podržati svaku njegovu odluku kakva god bila. Ako je spreman igrati još godinu i pol dana za reprezentaciju, siguran sam da će igrati na vrhunskom nivou i davati sve od sebe.

Mnogih favorita više nema na Europskom prvenstvu. Uostalom, sve tri velike reprezentacije iz “skupine smrti”, Njemačka, Portugal i Francuska, aktualni svjetski i europski prvaci, više nisu među “živima” na ovogodišnjem turniru.

- U “skupini smrti” svi su pokazali određene slabosti jer Mađarska nije reprezentacija iz vrha europskog nogometa, a svima njima je napravila probleme. Za mene su apsolutno najveće razočaranje Njemačka i Francuska. Ne znam što se dogodilo s Francuzima, došli su u najboljem sastavu, čak im se priključio i Benzema, centralni napadač koji im je nedostajao sve ovo vrijeme. Mislio sam kako će s njim dobiti dimenziju više, ali očito je kako je unutar njihove reprezentacije bilo trzavica.

Nespretna odluka

Bjelica uvijek govori kako je atmosfera unutar momčadi jako važna da bi se ostvarili ciljevi.

- To se osjetilo i u Njemačkoj. Odluka da izbornik odlazi odmah nakon Eura bila je vrlo nespretna i srušila je autoritet Joachima Löwa među igračima. Poučeni time što smo imali u Rusiji, gdje smo imali sjajnu atmosferu i dobili sjajan rezultat, i mi smo vidjeli da ta atmosfera često napravi razliku koja odlučuje utakmicu.

Nema bezveznih

Istovremeno, neke “male reprezentacije” su profitirale.

- Česi i Ukrajinci, čak i Austrijanci, igrali su dobar nogomet, Mađari su odigrali tri jako dobre utakmice. To su sve reprezentacije u drugom-trećem rangu, ali svejedno su pokazali dobar nogomet, Česi i Ukrajinci još su uvijek u životu. Nema u Europi više bezveznih reprezentacija, sve ekipe su dobro fizički pripremljene, dobro taktički pripremljene. Europsko prvenstvo je samo po sebi velika motivacija, Pogotovo za te “male” ekipe koje nisu često na Eurima, pa taj model prolaska 16 reprezentacija u drugi krug svima daje nadu. Tako su i Mađari do pet minuta prije završetka posljednje utakmice skupine bili u osmini finala Eura... - podvukao je Nenad Bjelica.

‘BJELIČINI IGRAČI‘ NA EURU

Livaković (Hrvatska) - odigrao četiri utakmice
Petković (Hrvatska) - odigrao četiri utakmice
Gvardiol (Hrvatska) - odigrao četiri utakmice
Ivanušec (Hrvatska) - odigrao tri utakmice
Oršić (Hrvatska) - odigrao jednu utakmicu
Škorić (Hrvatska) - nije nastupio na Euru
Bednarek (Poljska) - odigrao tri utakmice
Jozwiak (Poljska) - odigrao tri utakmice
Puchacz (Poljska) - odigrao tri utakmice
Moder (Poljska) - odigrao dvije utakmice
Kedziora (Poljska) - nije nastupio na Euru
Kownacki (Poljska) - nije nastupio na Euru
Arajuuri (Finska) - odigrao tri utakmice
Kleinheisler (Mađarska) - odigrao tri utakmice
Olmo (Španjolska) - odigrao tri utakmice

Španjolce vidim kao nove prvake Europe

Na europskom tronu Bjelica vidi Španjolce.
- Španjolska se diže. Oni su, kao i mi, slabo krenuli, onda su treću utakmicu u skupini odigrali odlično i odmah je zavladala euforija, pogotovo sad nakon plasman u četvrtfinale. Imaju vrlo kvalitetnu reprezentaciju. Isto su bili izloženi velikim kritikama, što im je isto dalo dodatnu energiju. S ove druge strane kostura imamo Englesku, koja je najveći kandidat za finale. Ali, ne isključujem iznenađenja. bilo ih je već na turniru i zašto ih ne bi bilo još? Ja sam malo subjektivan, u nastavku turnira navijam za Španjolce, oni su mi dragi zbog moje prošlosti u toj zemlji, osjećao sam se tamo kao kod kuće. Osim toga, tamo je i Dani Olmo, koji mi je izuzetno drag - veli Bjelica, koji ne propušta bodriti bivšeg igrača iz Dinama...
- S Danijem sam u kontaktu, čestitam mu nakon svake utakmice koju dobro odigra.

KOLIKO SU PRETRČALI

Engleska vs. Hrvatska
100,0 km/96,6 km
Češka vs. Hrvatska
114,0 km/101,2 km
Škotska vs. Hrvatska
107,9 km/104,7 km
Španjolska vs. Hrvatska
147,9 km/136,5 km

50
godina proslavit će Nenad Bjelica idućeg tjedna
94
utakmice na klupi je u HNL-u odradio Nenad Bjelica

Eurocast #22 s Ilijom Lončarevićem pogledajte u nastavku:

Linker
20. travanj 2024 15:51