REUTERS/Radovan Stoklasa
IZVOZAO GA JE KAO NA VRTULJKU

JEDAN OD NAJSKUPLJIH STOPERA SVIJETA EKSKLUZIVNO ZA SN! JEDNOG JE VATRENOG ZAPAMTIO ZA SVA VREMENA 'Proslavio se zato što smo svi odigrali jako loše'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. studeni 2019. 16:23

Bio je, apsolutno, jedan od tragičara onog dvoboja u Trnavi. Ako nešto Slovaci imaju, onda je to stoper, Milan Škriniar spada, po mnogima, među najbolje u Europi u ovom trenutku. Mnogi su svjetski mediji nakon one utakmice u Trnavi kad je Hrvatska “razbila” Slovake (0:4) izdvojili gol Brune Petkovića. Tada je prošao kroz obranu Slovaka, zavrtio između ostalih i Škriniara, zabio kao na haklu. Tada je puno komentara bilo u stilu “kako je Petković okrenuo stopera od 60 milijuna eura”. Toliko, naime, Škriniar vrijedi prema Transfermarktu.

Mađari i Velšani vodilje

Premda je u Slovačkoj sve veća zvijezda, nije tip koji bježi od mikrofona i kamera, barem kad su ovakva službena okupljanja. Lijepo je pozdravio, prvo se ispričao.

- Znate, ne bih baš na engleskome. Pričam ga, ali nisam siguran kako će to zvučati - kazao je prvo, a onda smo nekako pronašli način.

Razumjeli bismo talijanski, nešto se razabire i iz slovačkog, nije tako različit od hrvatskoga. Bio je tu i kolega sa slovačkog portala, priskočio u pomoć.

- U redu, može, samo nemam puno vremena - ljubazan je bio Škriniar.

Stoper milanskog Intera znao je koje je prvo pitanje, znao je da ćemo prije odlaska na Rujevicu, ipak skočiti u Trnavu.

- U toj je utakmici sve bilo loše, od prve minute. Možda smo imali i previše poštovanja prema Hrvatskoj, nismo bili dovoljno agresivni. U odnosu na tu utakmicu moramo promijeniti gotovo sve što se naše prezentacije na terenu tiče. Vjerujem kako ćemo u Rijeku stići u drugačijem izdanju i da nećemo ponoviti onakvu utakmicu - započeo je Škriniar dok je svako malo upadao neki domaći s ponekim novim pitanjem, a glasnogovornica Monika Jurigova već pogledavala na sat.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Wales - City Arena Trnava, Trnava, Slovakia - October 10, 2019  Slovakia's Milan Skriniar in action with Wales' Gareth Bale    REUTERS/Radovan Stoklasa - RC1FB0E59030
REUTERS/Radovan Stoklasa

Potom je Škriniar donio još optimizma u najavu nastupa na Rujevici.

- Trebali bismo gledati i ono što smo dobro odigrali, možda ne protiv Hrvatske, tamo je bilo malo dobroga, ali protiv Mađarske i Walesa pokazali smo da možemo. Te dvije utakmice moraju nam biti vodilje na putu do pravog rezultata u Hrvatskoj. Naravno, mislimo da možemo biti bolji nego u Trnavi, da možemo odigrati pravu utakmicu, iako znamo koliko je Hrvatska snažna.

Jedan od recepata za Rujevicu je, onako, usput otkrio.

- Mora lopta ići brže, puno toga počinje od nas u obrani, mi smo ti koji krećemo s akcijom, dajemo pravu ideju ostatku momčadi i tu moramo biti bolji nego što smo bili u Trnavi. Ali, kažem, moramo puno toga promijeniti u odnosu na taj poraz.

Vratili smo se na Petkovića: Bio je veliko otkriće utakmice u Trnavi, “stradao” je upravo Škriniar? A Bruno je i sad u velikom zamahu, očekujemo ga u prvoj momčadi i na Rujevici?

- Petković je fizički sjajan igrač, odlično pripremljen. No, on je i tehnički fenomenalan, što je za igrača njegove snage i visine baš neobično. Nema puno takvih napadača.

Split, 101019. 
Stadion Poljud.
Kvalifikacijska utakmica 7. kola za UEFA Euro 2020 izmedju Hrvatske i Madjarske.
Na fotografiji: slavlje, Bruno Petkovic i Ivan Perisic.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX

Dolazimo po pobjedu

Petković je sad u još boljoj formi nego što je bio tada. Barem tako sugeriraju njegove igre u klubu, u Dinamu?

- Vidim da je u odličnoj formi. Morat ćemo se sigurno za njega jako dobro pripremiti.

Znači, nisu Slovaci baš bili pripremljeni za njega u prvoj utakmici? Bio je svojevrsno iznenađenje, nisu ga poznavali?

- Za mene nije bio iznenađenje, poznajem ga iz Italije, kad je igrao u Bologni, znao sam da je kvalitetan igrač. On je sad još bolji nego tada, međutim proslavio se u toj utakmici i zato što je čitava naša momčad odigrala jako loše, pa je imao puno prilike.

Nismo Škriniaru spomenuli kako je Petković u nedjelju briljirao baš na tom travnjaku, na Rujevici, kako se svi u Hrvatskoj nadaju da će to isto ponoviti i u subotu. Ipak, sam od sebe, još je jednom ponovio.

- Mi idemo u Hrvatsku po pobjedu, a da bismo je ostvarili svakako moramo odigrati puno bolju utakmicu od one u Trnavi. Vjerujemo da nam se takvo što neće ponoviti, da ćemo biti bolja Slovačka, kakva smo već bili u nekim drugim utakmicama.

Teško s Veronom

Vrijeme nam je isteklo, još je usput ukratko rekao nešto o Interu.

- Pobijedili smo Veronu 2:1, u teškoj utakmici, takve su sve momčad koje se zatvore i čekaju priliku. Ali, drago mi je da smo na ovu reprezentativnu stanku otišli s tri boda, to je bilo važno. Juventus nam još bježi, no do kraja ima puno utakmica.

Prvo ime Slovačke, čovjek koji, iako to javno ne pokazuje, još osjeća gorak okus iz Trnave, zbog svega što je njemu i suigračima tada napravila Hrvatska.

Više je puta ponovio kako očekuje puno bolju Slovačku, kako im se takva utakmica neće ponoviti, da je ono bili jedno od najgorih mogućih izdanja. U Interu igra standardno, nije propustio niti jednu minutu nijedne Interove utakmice u Serie A i Ligi prvak. Doima se kao uistinu najjači adut Slovačke.

Linker
06. svibanj 2024 21:29