OZAN KOSE Afp
BRILJIRAO U TURSKOJ

Jedan od najvažnijih kotačića Dalićeve Hrvatske igra nogomet karijere, a po nekima još nije na vrhuncu

Danas je na meti oba kluba iz Manchestera, kao i Arsenala, a želi ga i talijanski velikan
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 29. ožujak 2023. 16:46

U dosadašnja 92 nastupa za Hrvatsku, Mateo Kovačić (28) zabio je tri pogotka. Led je probio prije osam godina u Varaždinu, u 4:0 pobjedi u prijateljskoj utakmici s Gibraltarom, da bi prije dvije i pol godine u Splitu zabio Portugalu dva pogotka u 2:3 porazu u Ligi nacija u Splitu. Malo, premalo za igrača takvoga kalibra...

A u utorak je Kovačić odigrao veliku utakmicu u Bursi i s dva je gola donio vrijedne bodove Hrvatskoj protiv Turske! To su neprijeporno najvažniji Kovačićevi zgodici za "vatrene", sad je onaj mršavi remi protiv Walesa ipak dobio svoju specifičnu težinu i s četiri boda iz dvije utakmice protiv najjačih suparnika u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na Euro, Hrvatska je opet na pravoj stazi koja vodi prema Njemačkoj.

Kovačić je debitirao u nacionalnom dresu prije nešto više od deset godina, točnije 22. ožujka 2013. protiv Srbije u Zagrebu (2:0), u kvalifikacijama za odlazak na SP. U vatru ga je, kao tinejdžera, pogurnuo tadašnji izbornik Igor Štimac. Od tada je Kovačić stalni član "vatrenih", u vitrini ima srebro i broncu sa SP, a na klupskom je planu četiri puta bio europski prvak - triput u dresu Reala, jednom u majici Chelsea, kluba čiji dres i danas nosi.

image
OZAN KOSE Afp

Kovačić posljednjih godinu dana igra najbolji nogomet u karijeri, svoje je nastupe uglađeni veznjak podignuo na najvišu razinu. Dobre igre gdjekad začini i ponekim čarobnim potezom, stoga mnogi stručnjaci smatraju da još nije dosegnuo vrhunac svojih sposobnosti.

Njegovu je nadarenost otkrio Dinamo, koji je zbog promocije maloljetnog Kovačića kao "klupskog projekta" žrtvovao čak i jednu sezonu u Ligi prvaka, nakon čega je uslijedio bogati transfer u Inter, da bi potom otišao u Real, prije prelaska u London.

Na početku karijere, Mateo je bio je jedan od rijetkih talenata koji je imao tehničke sposobnosti i kontrolu lopte poput iskusnog veterana i bilo je odmah jasno da će uvijek igrati u klubovima europske extra klase. Međutim, bilo je dosta nedorečenosti u njegovoj igri, zamjeralo mu se slabija igra u defenzivi, zatim netočna predaja lopte nakon sjajnih solo-prodora. Jedan je od najboljih igrača na svijetu koji poput munje izlazi iz duela, njegov je prvi korak nedostižan, ali problemi su nastajali kad je taj svoj prodor trebao završiti pravim i točnim dodavanjem. Nadalje, premalo ga je bilo u završnici akcija, stoga nije ni zabijao koliko bi trebao kao ofenzivni veznjak.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

No, kako je igrački sazrijevao i skupljao iskustvo, Kovačić je ispravljao propuste. I to ne bilo gdje, nego u najjačim ligama svijeta, kao i u jednoj od najboljih svjetskih reprezentacija. Postao je jedan od najvažnijih kotačića ove momčadi, a oba je zgoditka u Bursi postigao utrčavanjem iz drugoga plana, baš onako kako to treneri i vole taktički nacrtati na ploči.

Kovačić će za dva mjeseca ući u zadnju godinu ugovora s londonskim klubom, za kojeg je ove sezone postigao samo dva pogotka. Stoga su mu ovi zgodici sjajno došli i kao dodatna vrijednost uoči lipanjskih razgovora s čelnicima kluba u svezi ostanka ili odlaska iz Londona.

A zainteresiranih za dovođenje Kovačića ima, prije nekoliko je dana obznanjeno da je naš reprezentativac na meti oba kluba iz Manchestera, kao i Arsenala. A nedavno je sjeo za stol i s predstavnicima Milana u Londonu. Bit će to zanimljiv Kovačićev lipanj, obje je ove utakmice za Hrvatsku odigrao na visokoj razini, a golovi u Bursi definitivno su potvrda njegova apsolutnog igračkog sazrijevanja i plesa na najvišim točkama ionako bogate karijere...

Linker
18. travanj 2024 14:24