UWE KRAFT/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Uwe Kraft/imago Sportfotodienst/profimedia
PREKALJENI AS

Jedan Vatreni posebna je priča: Heroj iz sjene, dobri duh svlačionice i igrač kojemu je momčad iznad svega

Svoju veličinu zacementirao je u Kataru, nije odigrao ni minutu, ali itekako je bio u službi momčadi
Piše: Andro PolićObjavljeno: 16. lipanj 2023. 10:52

Prvi je izdanak čuvenog nogometnog pogona iz Salzburga. Budućnost hrvatskog veznog reda, sa začinom "austrijskog mentaliteta". Drugi je jedan od potpornih stupova sutrašnjice obrambenog bedema Vatrenih. Ako ne u prvom planu, onda kao provjerena alternativa. Treći? Prekaljeni obrambeni as, dežurni animator i dobri duh Dalićeve vojske. Oni su redom Luka Sučić, Martin Erlić i Domagoj Vida. Trojica igrača (uz, tada, rezervne vratare: Ivicu Ivušića i Ivu Grbića) koja imaju zajednički nazivnik u prebiranju sjećanja iz pohoda na broncu u katarskim pustinjama - na Mundijalu nisu odigrali niti jednu minutu. Potonji član terceta posebna je priča.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Nakon što se Dejan Lovren u veljači oprostio od najdražeg, kockastog dresa, nagađalo se tih dana kako bi tim stopama mogao krenuti i njegov obrambeni partner iz bajkovitog ruskog ljeta. Naviranjem mladih i gladnih "vatrenih", očekivale su se i rjeđe prilike za slavonskog "bećara". Ozljedom Joška Gvardiola, Vida je protiv Nizozemske uskočio u udarnu postavu, i s 34 godine izgurao 120 minuta žestoke bitke na De Kuipu.

- Ne smijemo stati, znamo po što smo došli. Borit ćemo se do zadnje kapi krvi, i dat ćemo sve od sebe da zlato odnesemo kući - poručio je nakon 101. nastupa za Hrvatsku. Ipak, on je puno više od pukog stopera.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Koliki je njegov značaj za pothvate u kojima uživamo u proteklih pet godina, najbolje se može vidjeti u svježe izbačenim materijalima HNS-a, u obliku kviza, u kojemu igrači odgovaraju na nogometna pitanja. Vida je, u tandemu s Dominikom Livakovićem, zaigrao protiv Ivana Perišića i Brune Petkovića. Ležernim pristupom i "provalama", nakon kojih su se okupljeni "gušili" od smijeha, zorno je dokazao od kolike je važnosti njegova prisutnost za atmosferu u Dalićevoj družini.

Momčad iznad osobnih interesa

Kada je na terenu, iskusno odrađuje posao. Kada je izvan njega, prvoklasni je "vjetar u leđa". Heroj iz sjene. Oličenje pravog suigrača, kojemu je momčad iznad svega. Pokazao je to u Kataru, kada je prvi bio u zagrljaju suigrača nakon što su u "nokdaun" pali Brazilci, ali i prvi kada je trebalo utješiti kolege nakon poraza od Argentine. Na tom tragu, postao je i jedan od zaštitnih znakova hashtaga koji je HNS proteklih godina lansirao na bespuća društvenih mreža - #obitelj. Pristup s kakvim pojedina imena (naročito prije prve utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji) nisu bila upoznata, stavljajući osobne interese u prvi plan ("nomina sunt odiosa").

image
ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia
image
GABRIEL BOUYS/AFP/PROFIMEDIA Gabriel Bouys/afp/profimedia

Da Vida u sebi još uvijek ima nogometne "vatre", pokazao je u AEK-u u nedavno završenoj sezoni u Grčkoj. Okitio se naslovom prvaka države, a u osobnu riznicu ubacio i kup, podebljavši trofejni učinak karijere. Prije avanture u Ateni, dvostruku krunu osvajao je i u Ukrajini (Dinamo Kijev), Turskoj (Bešiktaš) i Hrvatskoj (Dinamo). Među nogometnu bižuteriju želi ubaciti i zlatnu medalju s Lige nacija. Vrćenje takvog scenarija Modrić, Vida i "klinci" mogu zakazati već u nedjeljnoj večeri...

Linker
16. svibanj 2024 11:18