Ronald Gorsic / CROPIX
STRUČNA ANALIZA

'JEDINO JE LUKA MODRIĆ NEŠTO POKUŠAVAO, OSTALI SU PREMALO DALI' Iskusni hrvatski trener analizirao igru Vatrenih, pa istaknuo jedno ime

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. ožujak 2019. 12:57

Slabe strane u hrvatskoj igri u prve dvije kvalifikacijske utakmice prokomentirao je iskusni hrvatski stručnjak Mile Petković.

- Nominalno, dobili smo jednu dobru skupinu, u trenutku kad se generacijski mijenja momčad koja je postigla velik uspjeh na Svjetskom prvenstvu. Smatram da situacija ni nakon poraza u Mađarskoj nije alarmantna, i dalje imamo realne šanse za plasman na Europsko prvenstvo, a već smo se kroz kvalifikacije i u težim situacijama probijali dalje – rekao je Petković u uvodu.

Zadar, 190409.
Stadion u Stanovima.
Susret 26. kola 1. HNL, Zadar - Slaven Belupo.
Na fotografiji trener Slaven Belupa Mile Petkovic.
Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX
Vladimir Ivanov / CROPIX

Prošao je vinkovački trener puno toga u karijeri i jako dobro je naučio osnovne nogometne zakonitosti.

- Opći zaključak je da u nogometu nema minulog radnog staža, na to nitko od protivnika neće ''pasti'', sport je po tome definitivno specifičan. Uvijek na terenu moraš davati maksimum, kako oni mlađi, tako i iskusniji, jer samo kad si sto posto unutra možeš i do rezultata. U svakom slučaju, izbornika i njegov stožer čeka puno posla u selekciji novih igrača koji dolaze. Problematično ih je bilo gurati kroz kvalifikacijske utakmice, ali s druge strane tu se vidi tko dokle može kad je pritisak, gdje su čiji limiti.

Petković smatra da je izbornik dobro kadrovski izbalansirao momčad za prvu i drugu utakmicu. Međutim, na terenu nije dobio željeni odgovor.

- Mađari su imali veći pritisak jer su izgubili u Slovačkoj, a Dalić je u igru stavio trojicu najiskusnijih i nominalno najboljih igrača veznog reda. Apsolutno nisam zadovoljan s onim što su dali Brozović i Rakitić. Luka je bio ponajbolji protiv Azerbajdžana, a jučer je samo on nešto pokušavao. Organizacija igre je zadatak veznih igrača, a oni su u igri premalo dali. Po meni je četvrti naš veznjak Badelj, a peti Kovačić koji će morati zajedno sa stožerom definirati koje je njegovo najbolje mjesto. Dolaze i mlađi, Pašalić i Rog, pa Moro, Majer i Šunjić. Stoperi Vida i Lovren bili su standardni na SP, u Budimpešti su djelovali dosta konfuzno, to je dokaz da i najiskusniji moraju biti ''full'' unutra.

Naravno, i Azeri i Mađari bili su dodatno motivirani protiv svjetskih doprvaka, to je taj dodatni teret kojeg donosi mundijalsko srebro.

- Mađari su uložili puno više, puno više su se borili, a mnogi naši igrači nisu bili na razini. Teren je mjesto dokazivanja. Imali smo komotnu situaciju, relativno lako smo poveli, ali smo se onda uljuljkali kad je na Mađarima trebao biti još veći pritisak. Da nešto nije bilo u redu pokazivala je i koncentracija kod nekih udaraca. Kad lopta ode 10 ili 15 metara od gola, onda nešto nije u redu.

Pitanje bočnih igrača i dalje je otvoreno.

- Mislim da je zadovoljio samo Jedvaj. Barišić po meni nije, bez obzira što je zabio gol. Igrač koji je u obrani mora uvijek u fazi obrane biti okrenut licem suparničkom igraču, a leđima svom golu. On ima odličan centaršut, dobru brzinu i slobodan udarac, ali taktički neke stvari mora korigirati. Bruno Petković je dosad bio odličan u Dinamu, ali za reprezentaciju uvijek moraš biti odličan.

Mile Petković u zaključku:

- Nije ovog tragedija, bit će odlično ako izvučemo pouku. Međutim, najgore je pouku izvlačiti iz poraza i iz sve slabije igre. Mislim da će Dalić uspjeti posložiti stvari, ali treba mu vremena, nije lako odjednom zamijeniti šest igrača.

Rezultati by SofaScore

Linker
10. travanj 2024 11:59