BORIS KOVACEV/CROPIX
KAPETANOVA VELIKA ODLUKA

Jedna nova priča mogla bi kumovati Modrićevu napuštanju Vatrenih, no vjerojatno će poslušati srce!

Hoće li kapetan vatrene selekcije nastaviti reprezentativnu karijeru ili će se povući?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. srpanj 2021. 10:31

Tema o bližoj perspektivi reprezentativnog statusa Luke Modrića postala je vrlo aktualna. Govorimo o igraču koji će 9. rujna navršiti 36 godina i koji je potpisao novi ugovor za desetu godinu vrlo zahtjevnog (i bogatog) nogometnog života u Real Madridu.

Kapetan Hrvatske i ponajbolji Blancos nije taj jednogodišnji ugovor, što je praktično presedan u modernoj klupskoj povijesti s obzirom na dob igrača, doživio kao svečarski okvir impresivnoj mu dekadi u Realu. Modrić je apsolutno najveći ljubimac navijača i jedan od najpoštovanijih igrača u Španjolskoj, kako kod suparničkih trenera, igrača i navijača, tako i kod medija. Izvanrednim igrama u prošloj sezoni izborio se, uz aklamaciju svih aktera Realova svijeta, za novi ugovor koji nosi okvir 1 + 1. Dakle, bude li na tim razinama i u idućoj sezoni, Florentino Perez mu je već sad najavio da će se ugovor produžiti do 2023. godine.

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Modrić više nije običan veliki igrač Reala, nego je klupska ikona prema kojoj se Perez i suradnici odnose s posebnim kriterijem. I dok je do prije godinu-dvije moglo biti dvojbeno gdje će zaključiti karijeru “velikog nogometa”, sada više te dileme nema. Modrić će ostati u Realu do kraja te najviše razine igranja, pitanje je samo još jednu ili dvije sezone. Kako si je uvijek postavljao neke nove ciljeve kao poticaj motivacije, nova mu je ambicija da bude u kadru igrača koji će od ljeta 2022. igrati na futuristički totalno rekonstruiranom stadionu Santiago Bernabeu. Je li to realna ambicija? Kad je njegova motivacija i posvećenost u pitanju - jest. No, točno je da treba vidjeti kako će reagirati njegovo tijelo s 37 godina na leđima. Modrić je kazao kako neće ostati u Realu ako nije protagonist. Ne želi biti statist, na klupi i povremeno igrati, jer je to nespojivo sa statusom kojeg je imao proteklih 9 godina. To znači da hoće biti u prvom planu, naravno, ako to igrama zasluži, ili odlazi. Idućeg ljeta možebitni odlazak iz Reala ne bi značio kraj aktivnog igranja, ali svakako bi napustio Europu. Išao bi u SAD, da se u lakšoj konkurenciji polako priprema na mirovinu, prije nego na Daleki istok. U svakoj opciji koju navodimo bitnu odrednicu ima i reprezentativna zbilja…

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Hoće li nastaviti nakon Eura? Na prvu nam se čini da bi trebao nastaviti, temeljem i onog što je opetovano izjavljivao kako će biti na raspolaganju reprezentaciji dok god ga budu smatrali korisnim i pozivali. Počeo je kvalifikacije za Katar i doima se logičnim da će ih kompletirati od rujna do studenoga. Hoće li pak biti dovoljno spreman da za 18 mjeseci bude u formi na SP-u?

Uopće ne dvojimo da je uvjeren u to. Naposljetku, brojke o njegovim učincima, trci, hitrini, izdržljivosti, vrlo su jasna potvrda. Ono što je, međutim, također realnost, to je da Modrić više ne može na istoj razini odigrati dvije utakmice u 3-4 dana ili tri partije u 6 dana, kako nalaže reprezentativni kalendar kvalifikacija. Odnosno, može igrati, ali će to biti manje učinkovito i s bitno većim rizikom ozljeda. Modrića bi obvezno trebalo dozirati u nastupima. Kako u reprezentaciji, tako i u klubu, gdje je ritam igranja paklen. Do sada se to nije događalo ni u Realu ni u Hrvatskoj jer je svima trebao. Maksimalno su ga “raubovali” Zidane i Dalić, pa nije čudno da je na Euro stigao ispuhan. Još jedna je bitna stavka njegovih vrhunskih partija proteklih godinu dana. Naime, od ožujka do lipnja 2020. bio je prekid aktivnosti zbog pandemije i Modrić se prvi puta nakon dugo godina mogao duže vremena maksimalno odmoriti, osvježiti snage i pripremati po osobnom programu.…

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

U tom odnosu snaga, barem je takav naš dojam, Modrić prvi puta ozbiljno uzima u razmišljanje opciju o zaključenju reprezentativne karijere. Da odlučuje srcem, nogometnom strašću koja ga krasi, ali i snažnoj privrženosti reprezentaciji, nema dvojbe da nikakvih dvojbi kod njega ne bi bilo. No, racionalno gledajući, mora uzeti u obzir nekoliko bitnih elemenata. Uz navedene faktore zahtjevnosti u klubu, tereta godina u oporavku između dvije utakmice, složenosti daljnjeg trošenja na dva kolosijeka, nameću se i neki novi. To je prije svega drugačije ozračje u reprezentaciji u odnosu na prije. Evidentno je da slijedi završna faza generacijske promjene.

Mladi igrači pripadaju novom vremenu, s drugačijim pristupima i shvaćanjima i već to je težak izazov za starije igrače. Novi će val tražiti svoje putove da se nametne i neće imati posebne sentimente prema veteranima. Taj se proces već događa i logično je da se Modrić preispituje vidi li sebe u tim novim odnosima unutar reprezentativnog tabora. Pogotovo je to dvojba ukoliko uzme u obzir mogući negativni rezultat u kvalifikacijama i njegove posljedice. Dovoljna bi bila i sama spoznaja, temeljena na ogromnom reprezentativnom iskustvu (15 godina), da vatrena priča vjerojatno ne ide u pravom smjeru (natjecateljsko napredovanje), pa da zaključi da je trenutak da mlađima prepusti mjesto.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Veće su šanse da će Modrić opet slijediti emocije i nastaviti, nego što će donijeti tešku i strateški važnu mu odluku dugoročnijih okvira. Takav je tip. U emociji ga više brine kako će funkcionirati bez reprezentacije, nego što je opterećen hoće li mu skandiranja i ovacije navijača u nekom razvoju negativnih događanja biti zamijenjeni prozivkama i pozivima da prepusti mjesto mlađima. Boljima sigurno ne…

Razlozi za nastavak

Po mnogim detaljima karijere Luka Modrić je poseban slučaj. Reprezentativna priča mu je upravo u tom smislu najposebnija. Preko 15 godina je dio Hrvatske, rekorder po broju nastupa, 142, u kojima je kapetan bio 46 utakmica. Kad je doživio vrhunac karijere, četvrtio europski naslov od čega treći zaredom s Realom, a odmah potom i nevjerojatan doseg za Hrvatsku, finale Svjetskog prvenstva, da bi to zaokružio osvajanjem svih velikih izbora za najboljeg igrača 2018, činilo se da je idealan trenutak da zaključi eru s Vatrenima. No, on je to odmah odbacio kao opciju i kao da je mladi senior jurio je dalje na svaku reprezentativnu pozivnicu.

Modrić ima izrazitu strast igranja za Hrvatsku, i zapravo se više grozi tužnih emocija oproštaja od Vatrenih, nego zaključenja aktivne karijere. Zato je i izjavio da će biti na raspolaganju izborniku dok god ga bude smatrao potrebnim. I to nam se čini kao jasan znak njegovih promišljanja i poslije ovog EURA, tim prije što nastavak kvalifikacija za SP slijedi za dva mjeseca. Kad bude odlazio, to će definitivno biti ogromna trauma za reprezentativnu zbilju. No, eventualni odlazak sada bi bio posebno stresan za reprezentaciju. Kvalifikacije, u čijem je startu u ožujku i on sudjelovao, već su naznačile koliko su komplicirane i zahtjevne za reprezentaciju. Ne vjerujemo da će se povući sada na pola tog projekta za Katar. Tim prije što su mu motivi očito još snažni, a ispred njega je sada mjesec odmora i potom mjesec klupskih priprema. Dovoljno da se potpuno osvježi i pripremi za jesenski dril.

Još jedan je detalj prilično važan za ovaj trenutak. Modrić nije tip kojeg bi opteretilo kakvi će biti završni dojmovi reprezentativne mu karijere. Bolje rečeno nije opterećen da mu finiš mora biti trofejni i prigodni. Činjenica jest da bolje od onog što je ostvario 2018. više neće moći ponoviti, ali je činjenica i to da neovisno o daljnjim rezultatima nitko taj povijesni domet neće moći izbrisati iz kolektivne memorije nogometne i ine Hrvatske. Osjeća se to u svakom skandiranju kojeg mu navijači od tada serviraju, neovisno igrao li dobro ili slabo. Svi su svjesni da igra koliko tog trenutka može i da samo prisustvom već jako puno znači Vatrenima.

Razlozi za oproštaj

Prije svega treba reći da je Luka Modrić prvi puta eksplicite kazao da mora razmisliti, s odmakom od turnira, hoće li nastaviti reprezentativnu karijeru. U pravilu je do sada nije tako pristupao čestim medijskim pitanjima na temu Vatrenih. To može biti prva naznaka da je ozbiljnije uzeo u obzir opciju da doista sada odluči stati s reprezentacijom. U više je navrata u prošlih godinu-dvije dana ponavljao stav “igrat ću za reprezentaciju dok god me izbornik smatrao potrebnim…”. Kako nam djeluje nezamislivo da bi Dalić dao do znanja da mu je možda vrijeme da se povuče, onda bi bilo logično da Modrić samo ostane dosljedan izrečenom stavu. No, zanemarena je još jedna Modrićeva teza, a to je nadopuna onoj prvoj, “...i dok osjećam da mogu biti od pomoći na terenu”.

Je li ovaj Euro, na kojem je energetski bio ograničen zbog ogromnog broja utakmica u godini (skoro 70), ukazao na težinu koja može slijediti u prosincu 2022. u Katru? Ima li smisla nastaviti reprezentativnu priču u 37. godini, pored silnih i zahtjevnih obveza u Realu? Kakav bi mogao stići u Katar kada će biti u 38.godini?

Te dileme sigurno mu zaokupljaju misli. Pred Modrićem je, inače, godina velikih odluka, i ne tiču se samo Reala nego i životnih prioriteta, obiteljskog planiranja. Sve će to biti važno idućeg ljeta ukoliko zaključi život u Realu, pogotovo u kontekstu što dalje, u karijeri i životu nakon karijere…

Ono što nam se čini da može biti prevaga jest osjećaji koje će preispitati ovog ljeta temeljem reprezentativnih odjeka. Modrić je prije tri godine bez problema odmah najavio ostanak, ali bilo je to u posebnom i idealnom ozračju oko njega i reprezentacije. Tri godine kasnije tog ozračja nema.

Osipa se i “njegova” grupa veterana s kojima je živio sve te emocije Vatrenih, dolazi nova generacija koja ima neke svoje linije shvaćanja i ponašanja novog vremena. Ukoliko dođe do zaključka da reprezentacija nije homogena, da nema kompaktnosti u igri i da se u skoro vrijeme opća snaga i atmosfera u momčadi neće promijeniti na bolje i logičnije, to bi ga moglo nagnati da se povuče.

Nije stvar dojmova o karijeri, fizičkog umora, nego više propitivanje smisla da s 36 godina bude dio nedorečene nogometne priče. I prvi kojeg će se prozivati zbog toga…

Novi Eurocast SN-a pogledajte ovdje:

Linker
20. travanj 2024 10:34