MIKHAIL SERBIN
POSEBAN EURO

Jedna reprezentacija veliki je favorit za europsku krunu, jasno je i zašto. No, gdje su Vatreni?

Kompletirane su skupine EURA. Kakve šanse ima Hrvatska za novo veliko ostvarenje sljedećeg ljeta?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. studeni 2020. 16:24

Završile su i dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo nakon osam mjeseci čekanja, dobili smo Mađarsku, Sjevernu Makedoniju, Slovačku i Škotsku kao posljednje sudionike Eura s promijenjenom šifrom 2021.

Sve kasni, ali još uvijek je dovoljno na vrijeme da se odigra. Takav je posebni Euro koji je još 2012. promovirao tadašnji šef UEFA-e, slavni Michel Platini, koji je izašao u javnost s idejom disperziranog Eura. Natjecanja koje se odvija u više zemalja, konkretno u 12 zemalja i njihovih 12 gradova, ali opet su najjače nogometne nacije u privilegiranom položaju.

Kao što se Liga prvaka, elitno klupsko natjecanje, temelji na sudjelovanju većeg broja klubova iz liga Petice, tako je i Euro 2021. prava domaćinska smotra europskih nogometnih veselila. Italija, Njemačka, Španjolska, Danska, Nizozemska i Engleska igraju sve tri utakmice u skupini pred svojim gledateljima. Jasno, pretpostavka je da će uistinu biti pred gledateljima, da će se i korona povući do sljedećeg ljeta.

Domaćinski turnir

U tom formatu domaćinskog Eura dobro prolazi i Rusija, te Škotska i Mađarska, koje su preko play-offa došle do Europskog prvenstva i dvaju domaćinstava u skupini. Jer, znali su Mađari i Škoti još prije ulaska u play-off da im se pruža prilika igrati na Puskasu u Budimpešti, odnosno na Hampdenu u Glasgowu.

Što nam poseban Euro može ponuditi u nogometnom aspektu? Za početak, Engleze kao prve favorite. Kladionice drže da je reprezentacija Garetha Southgatea nakon polufinala iz Rusije najveći favorit za osvajanje Eura. Njihove najave imaju svoj temelj u domaćinstvu u skupini, a potom i činjenicu da se polufinale i finale igra na Wembleyju.

image
ADRIAN DENNIS

Uz to, Englezi su momčad u usponu, selekcija koja je uspješno prošla veliko natjecanje u Rusiji i nakon toga nije imala smjenu generacije, već je nastavila s istim kadrom čvrsto koračati prema Euru. Tri lava imaju kontinuitet, a iza Engleza kao najjači se prema prognozama vide Belgijci, pa Francuzi. Nizozemce se drži kao favorita iz sjene, reprezentaciju koja bi mogla napraviti veliki rezultat nakon 11 godina posta, a na snagu Portugala gleda se kroz prizmu posljednjeg Eura za Ronalda.

Najjača skupina, prava skupina smrti jest, skupina F s Njemačkom, Francuskom i Portugalom, gdje su Francuzi igrački favorit, ali Nijemci igraju sve tri utakmice u skupini u Münchenu.

Krug najjačih

Najzvučnije europske reprezentacije ponovno su u najužem vrhu, a zanimljivo je da se na kladionicama Hrvatska drži tek kao deveti favorit za osvajanje Eura. Razvidno je da se svjetske doprvake ne doživljava se kao posebno jaku reprezentaciju, ali nakon Hrvatske na kladionicama je pravi ponor. Sunovrat od koeficijenta 26 do kvote 81,00. S Hrvatskom završava krug najjačih, jer uz šest velikih favorita, od Engleza preko Belgijaca, Francuza, Nizozemaca, Španjolaca, Nijemaca i Talijana do Portugalaca zaključujemo popis osam najboljih prema predviđanjima bookmakera. I potom dolazimo do hrvatske reprezentacije, koja je u skupini s Englezima, koji slove kao prva marka u skupini. Barem u prognozama na papiru.

Euro otvaraju Talijani i Turci u Rimu 11. lipnja iduće godine, ali puno je bitnije tko će ga zatvoriti točno mjesec dana kasnije. Hoće li Englezi opravdati velika očekivanja? Portugal je prije četiri godine u finalu slomio Francuze, koji su na svom terenu slovili kao uvjerljivi favoriti. Isto kao i Portugalci s Grcima iz onog epskog finala 2004. godine. Četiri zadnje reprezentacije upotpunile su prije dvije večeri kompletnu listu.

Eliminiranje korone

Još samo ostaje eliminirati koronu u proljetnom produžetku i posebni Euro 2020/21. kreće u akciju. Da će Portugal obraniti naslov kvota je 17,00. Izgleda previsoko da bi bilo realno, tim više što nema izostanaka. Svi najveći su na broju i Portugal ne izgleda kao bitan faktor. Ali da je sve realno, ne bismo s takvim nestrpljenjem čekali Euro. Ima za to puno razloga, a jedan je i VAR. Prvi put će na Euru 2021. godine biti primijenjen VAR na ovoj razini natjecanja. Poseban nas Euro čeka, hoće li imati i posebnog pobjednika?

image
Skupine Europskog prvenstva
SN

KLADIONICE

Englezi prvi favoriti, Hrvatska deveta

Sve je korona promijenila, i nogomet također. Nekoć je vrijedila ona “svi igraju, Nijemci pobjeđuju”, ali bookmakeri drže da su Nijemci tek šesti favoriti za osvajanje Europskog prvenstva 2021. godine Nakon Engleza (5,00), Belgijaca (6,00-6,50), Francuza (7,00-7,50), Nizozemaca (7,50) i Španjolaca (9,00) s kvotom 10,00. Znači na jedan uloženi euro vraća se 10, što je odlično ako Nijemci osvoje Euro. Hrvatska je, pak, deveti favorit Europskog prvenstva s koeficijentom 26.

STRIJELCI

Kane, Lukaku i Mbappe ispred CR-a

Kladionice u prvi plan guraju Harryja Kanea s kvotom 6,00 u ulozi prvog golgetera Eura 2021. Kane je bio prvi strijelac SP-a u Rusiji, a potom i kvalifikacija za Euro. Nakon Kanea na drugoj poziciji je snažni tandem Lukaku - Mbappe. Tek na četvrtoj poziciji je Cristiano Ronaldo, koji sa 36 godina igra zadnji Euro. Zanimljivo da je Ronaldo tek jednom bio prvi strijelac turnira, i to na Euru 2016. koji je Portugal osvojio, a CR7 podijelio prvo mjesto s još nekoliko igrača postigavši po tri pogotka.

STADIONI

Parken najmanji, Wembley najveći

Od 12 stadiona koji se pojavljuju na Europskom prvenstvu sljedeće godine, najmanjeg je kapaciteta stadion Parken u Kopenhagenu sa 38.065 mjesta, a najveći Wembley, poprište polufinala i finala, s kapacitetom od čak 90.000 gledatelja. Na drugom mjestu je Bayernova Allianz Arena u Münchenu (75.000), a na trećem Olimpico u Rimu sa 72.698 mjesta. Sva tri stadiona su u zemljama lige Petice, a izvan tog okvira najveći stadion na Euru nudi nam Azerbajdžan, čije velebno zdanje Olimpijski stadion Baku ima kapacitet od 68.700 gledatelja.

Linker
03. svibanj 2024 11:47