Stipe Pletikosa, Zlatko Dalić, Marijan Kustić, kadar s Poljuda (2015. godina, skandal sa svastikom), ustaška zastava s Rujevice

 Cropix
HRVATSKE KAZNE

Jesu li Vatreni žrtva duboke zavjere i sabotaže? Istragu bi trebalo proširiti čak i na svastiku na Poljudu

Ukoliko bi s novom kaznom stara bila poništena, Hrvatska bi nakon svega bila nagrađena
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. listopad 2023. 09:22

Dugo je UEFA smišljala kako kazniti Hrvatsku da ostane dosljedna u borbi protiv rasizma i diskriminacije, a prihvati argumente HNS-a. Po brojnim indicijama koje postoje kad bi ispraznila stadion bila bi to pobjeda onih koji su donijeli ustašku zastavu na Rujevicu, ostvarenje njihova cilja.

Na Opus Areni Hrvatska će dočekati Turke 12. listopada pred punim tribinama, počinitelji nedjela sankcionirani su od Prekršajnog suda i to je pomoglo kod UEFA-e, no ukoliko je to sve, velika ja vjerojatnost da će se prije ili kasnije ponoviti. Država bi morala dati odgovore radi li se o dubljoj zavjeri i sabotaži s ciljem nošenja sportske, društvene i političke štete Hrvatskoj pa bi istragu trebalo proširiti čak i na svastiku na Poljudu 2015. godine. Tada se ništa nije riješilo, a samo s jednom pozitivnom odlukom Nyona neće niti sada. Diskriminaciji, rasizmu i svemu što pod to spada nema mjesta u civiliziranom društvu, a kamoli na stadionima.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Ako su nekome manifestacije najmračnijih pojava oružje da našteti Hrvatskoj, s takvima se treba obračunati. Što god ih pogoni. Nitko danas, tko dolazi na stadion, dakle tko zna da postoji nogomet i hrvatska reprezentacije te njezine utakmice ne može kazati da nije znao kako su fašizam i nacizam zlo, a znakovlje koje ih predstavlja zabranjeno. Pritom dodajemo da bude jasno - prvo bijelo polje na grbu je legalno i dopušteno kao stari hrvatski grb. Za to postoje odluke Vrhovnog suda RH i UEFA-e, kažnjavaju se simboli poput ustaškog U koji je bio na zastavi u Rijeci.

HNS se izborio da reprezentacija ne bude kažnjena, a štetu od 10 tisuća eura koju mora platiti UEFA-i sad može, budući da je to najavio, tražiti od "neodgovornih pojedinaca" kako ih kvalificira Marijan Kustić. Međutim, kompletnu pozadinu UEFA-ine odluke znat ćemo tek kad pošalje obrazloženje. Hrvatska je imala na snazi kaznu iz Rotterdama s Liga nacija zbog povika sucu "Cigane, cigane", jednu utakmicu iza zaključanih vrata uvjetno s rokom kušnje dvije godine.

image
VLADO KOS/CROPIX

Sad je dobila također iz domene rasizma i diskriminacije novu odluku sa 1000 praznih sjedalica na stadionu ako se ponovi u dvije godine, što je daleko povoljnije. Ukoliko bi s novom kaznom stara bila poništena, Hrvatska bi nakon svega bila nagrađena, a na kažnjena, a HNS bi imao pravi trijumf. No, moguće je da su na snazi obje, čak je to i logično, samo se razlikuju u stupnju prekršaja na koji se koja odnosi. To tumačenje Nyona još se čeka...

FARE često prijavljuje HNS i već je doživio nekoliko poraza. Na Svjetskom prvenstvu u Kataru tražeći sankcije za vrijeđanje Borjana naveo je kako je u Krajini počinjeni etničko čišćenje. Nakon brojnih reakcija HNS-a FIFA je FARE delegata prolasila upitnim i odbacila njegove ključne navode. Poslije utakmice s Walesom u ožujku u Splitu UEFA je odbila i prijavu da je na Sjeveru bila ustaška zastava, a sad je izrekla kaznu HNS-u ali takvu da su u Zagrebu zadovoljni. No, pitanje se nameće samo po sebi - s kojim motivom bi netko iz FARE-a podmetao Hrvatskoj? O čemu se točno tu radi? To također nije pitanje za nogometaše.

Linker
25. srpanj 2024 15:54