CHRISTOF STACHE Afp
U FOKUSU

Još nije kasno! Nijemci ga hvale na sva zvona, ali hoće li mlada zvijezda Bayerna izabrati Vatrene?

Hrvat je dobio vrlo dobre recenzije nakon svog prvog starta u Bundesligi
Piše: Hrvoje Slišković/JLObjavljeno: 15. kolovoz 2021. 11:25

Prvog dana nove sezone Bundeslige od hrvatskih igrača u fokusu je bio Josip Stanišić, ali nije jedini naš nogometaš kojem je petak na njemačkim travnjacima bio uspješan.

"Der Rekordmeister" ovaj put nije pobjedom krenuo u obranu naslova prvaka (1-1 u gostima kod Borussije M.), Julian Nagelsmann još nije pobijedio otkako je naslijedio Flicka, ali nama je puno zanimljivija priča o Josipu Stanišiću (2. travnja 2000., München) koji je dobio vrlo dobre recenzije nakon svog prvog starta u Bundesligi. I ukupno druge natjecateljske utakmice za klub, jer je prošle sezone jednom ušao s klupe.

Komentator Abendzeitunga uvrstio ga je u rubriku "Čemu se veseliti", a naslov s ocjenama igračima Bayerna posvetio je baš njemu "Više od zamjene". Stanišić je dobio ocjenu 2 (u Njemačkoj je najbolja 1, najlošija 5), jednako kao strijelac Lewandowski. Izdvojio je Stanišićevu reakciju koja je spriječila pogodak domaćina u šestoj minuti i spomenuo njegova dva šuta u 37. minuti. Pokazao je da vrijedi puno više od naslova iz Bilda na dan utakmice "Nagelsmann kreće s braničem iz 4. lige".

image
CHRISTOF STACHE Afp

I tijekom priprema dolazile su dobre recenzije Stanišićevih nastupa. Nagelsmann ga je koristio na čak četiri pozicije (lijevi i desni bek, stoper, zadnji vezni), a protiv Borussije bio je desni bek umjesto ozlijeđenog Pavarda. Na nekoliko mjesta istaknut je kao najveći dobitnik pripremnog razdoblja, i s ugodnim iznenađenjem naveli su da je u hijerarhiji preskočio Omara Richardsa, dovedenog iz Readinga.

I sada dolazimo do najvažnijeg pitanja iz hrvatske perspektive, a to je za koju će reprezentaciju igrati Josip Stanišić. Kad je netko prvotimac Bayerna u tako mladim godinama, onda se, naravno, ne treba postavljati pitanje je li vrijedan poziva u reprezentaciju. Stanišić je dosad odigrao samo dvije prijateljske utakmice, kao 18-godišnjak za njemačku U19 vrstu, ali to što nakon toga nije igrao, može se shvatiti i kao da još nije prelomio za čije će boje biti seniorski reprezentativac.

image
CHRISTOF STACHE Afp

Pašalić se brzo nametnuo

Iako je njegov otac prije dvije godine tadašnjem glavnom instruktoru HNS-a Sretenu Ćuku javio da su se odlučili za Njemačku, ne bi bilo zgorega još jednom ga pozvati jer još uvijek ima pravo nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Ako bi bilo pretenciozno da ga odmah pozove Zlatko Dalić, onda bi to mogao barem Igor Bišćan, jer za dva i pol tjedna počinje novi ciklus kvalifikacija za EP U21 vrsta.

Preostali Hrvati koje smo spomenuli na početku teksta već su igrali za Hrvatsku u mlađim kategorijama, i s obzirom na to kako su krenuli u sezonu, nema razloga da ne nastave dobivati pozive. Napadač (najčešće krilni) Marco Pašalić (14. rujna 2000., Karlsruhe) prošao je pripreme sa seniorima dortmundske Borussije, i ne bi bilo neočekivano da se tijekom sezone nađe u kadru prve momčadi. U međuvremenu je jedan od glavnih igrača druge momčadi koja je u vrhu 3. Bundeslige nakon nepotpunog trećeg kola. Na kontu ima dva gola i jednu asistenciju, u petak je upisao 1+1. Tijekom ljeta iz druge momčadi Stuttgarta preselio se u Dortmund, i odmah se nametnuo, a upisao je dva nastupa za hrvatsku U18 vrstu.

Član U17 i U18 selekcija

Kad je Bild zbog Stanišića spomenuo "4. ligu", to se odnosilo na Bayern II, koji igra u jednoj od pet regionalnih liga njemačkog nogometa (4. rang), i čiji je donedavno bio stalni član. On je sada prvotimac, ali ima još Hrvata u drugoj momčadi Bavaraca. Onaj koji se posljednjih tjedana najviše spominje je 17-godišnji ofenzivni vezni i napadač Gabriel Vidović (1. prosinca 2003., Augsburg). Iako po godinama još uvijek junior, Bayern ga je prebacio u seniorski nogomet. Nekoliko godina nagovarali su ga na dolazak iz 60 km udaljenog Augsburga, u kojem i dalje živi, da bi kao 13-godišnjak ipak prešao u Bayern. Tijekom priprema nastupio je i za prvu momčad, a i dalje ponekad i trenira s njima. U prvih šest kola Regionallige postigao je tri pogotka, a u petak je imao i dvije asistencije. Redovni je član hrvatskih U17 i U18 selekcija. U kadru Bayerna II je i stoper Gabriel Marušić.

Linker
12. lipanj 2024 01:22