DAMIR KRAJAC/CROPIX
SPECIJALNA TAKTIKA

Jose Mourinho savjetuje Southgatea: Jasno je gdje su Hrvati najjači! Evo kako bih ih ja zaustavio...

Ali, ima i ta moćna Engleska svoju ‘Ahilovu petu‘, jedan igrač čini se kao naša velika šansa...
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 11. lipanj 2021. 14:50

Hrvatska se šulja engleskim medijskim prstorom, gotovo kao specijalni Southgateov špijun po Rovinju - gotovo neprimjetno, međutim i onda kada odnekud izađe, to je samo da bi se nastavila priča o - engleskoj reprezentaciji.

Sve je predodređeno za eksploziju euforije, koja čuči razbacana zemljom, u nadi da će, eto, napokon, baš ovo biti njihov turnir. Hrvatska je pritom, napominju, opasna, ali ipak tek jedan od startera kojeg bi se "Linford Christie" u tijelu "tri lava" trebao otresti na putu do konačne slave. Zapravo, Engleze najviše i dalje brine sustav, te sastav, s kojim Southgate treba započeti euro-kampanju.

- Da bi bio ofenzivan, moraš imati kontrolu nad utakmicom. Kako možeš biti ofenzivan ako nemaš loptu? Važno je kontrolirati tu sredinu terena. Mislim da treba igrati s trojicom igrača u vezi i da se to područje kontrolira - sugerira, primjerice, Jose Mourinho engleskom izborniku da kontra jake hrvatske veze izađe u sustavu s četvoricom iza te trojicom u sredini terena, kako bi zaustavio najjače hrvatsko oružje - vezni red.

Ujedno, baš kao i u Hrvatskoj, na poslijepodnevnoj sesiji u četvrtak, svoju je trening-dionicu odradio i njihov ozlijeđeni stoper Harry Maguire, što je ubrizgalo nadu da bi mogao za momčad kandidirati do kraja natjecanja po skupinama - baš kao i Lovren - dok je Southgate uigravao partnera Johnu Stonesu: Tyrone Mings, Conor Coady ili Ben White bore se za svoje mjesto, no engleski je izbornik za mjesto lijevog stopera uigravao i Lukea Shawa...

Ako se to dogodi, Southgate bi Hrvatskoj suprotstavio čak četvoricu bekova, jer Chelseajev desni bočni Reece James drži poziciju desnog stopera.

- Ne znam još kakvi su trenerovi planovi, ali igrao sam i na mjestu beka, i na mjestu wing-backa, kao i na mjestu stopera. Što god izbornik kaže, spreman sam - kazao je Reece James.

Ako gledamo racionalno, upravo se to čini kao najbolja prilika "vatrenih" na Wembleyju. 'Lavovi', barem se tako čini, imaju svoju "ahilovu petu". Dalić bi je mogao iskoristiti...

Linker
26. travanj 2024 12:14