DAMIR SENCAR Afp
USPJEŠNI DEBITANT

Josip Juranović za SN: ‘Ginuli smo jedan za drugoga, uopće se nije vidjelo da ima nezadovoljnih!‘

Vatreni desni bočni o suigračevom postupku: ‘Nije moje da sudim Rebiću, napravio je što je napravio‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. srpanj 2021. 16:45

Josip Juranović javio nam se u subotu...

- Upravo sam izašao iz mora. Odmaram se u Dalmaciji, ali kratko će trajati jer već u nedjelju 11. srpnja moram biti na pripremama Legije.

Juranović je nekadašnji kapetan Hajduka pa ne čudi izbor lokacije za odmor…

- Otkako sam došao igrati za Hajduk zaljubio sam se i u klub, i u Split, i u Dalmaciju - kaže Zagrepčanin iz Dubrave.

- Hajduk redovno pratim, gledam svaku utakmicu koju god mogu - dodao je.

On je jedan od rijetkih Vatrenih za koje je ovaj Euro bio sjajan događaj ispunjenih osobnih ambicija, iako ostaje žal i kod njega za većim ekipnim dometom… Kad bismo igrali u finalu ne bi ni imao odmor.

- Ne bih se žalio - nasmijao se desni branič.

Iskreno vjerovanje

Kakvi su dojmovi i osjećaji? Koliko ima zadovoljstva, a koliko nezadovoljstva?

- To je za mene bilo prvo veliko natjecanje, sretan sam što sam bio tamo. Sa sobom sam jako zadovoljan, ali kao momčad mogli smo bolje i otići dalje. U to sam iskreno vjerovao.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Prolazi li vam još po glavi utakmica sa Španjolskom i sve što se zbivalo tijekom nje?

- Imali smo šansu za pobjedu, to je glavni zaključak. Da je Kramarić zabio za 4:3 utakmica bi išla totalno u drugom pravcu. Kad odvrtim film u prvom smo ih poluvremenu previše pustili da igraju. Iako, iz tog posjeda su imali samo jednu pravu šansu kad je Livaković obranio Kokeu. Sve ostalo je bilo tika-taka, ali ništa opasno za nas. U drugo poluvrijeme ušli smo puno bolje i šteta je za drugi pogodak koji smo primili. Nakon toga krenuli smo u napad i vratilo nam se izjednačenjem. Nažalost, u produžecima nismo mogli izdržati.

Kako je bilo gledati završnicu i produžetke?

- Napeto. Na klupi smo svi bili sigurni da možemo, pogotovo nakon što smo dali gol za 3:2. Tada je sve bilo napeto, svaki centaršut, svaki udarac prema golu, svako dodavanje, svi smo to pratili kao jedno, a kad je Pašalić zabio eksplodirali smo. Međutim, na kraju mi je bilo jako krivo jer vidjelo se da smo bili blizu.

Je li vam još više bilo žao kad ste vidjeli Španjolsku u četvrtfinalu koja je u igri jedanaest na jedanaest naišla na ozbiljan otpor, a iako je potom dugo imala igrača više tek je udarcima s bijele točke prošla Švicarce?

- Moj je dojam uvijek bio da ih možemo pobijediti. Naši igrači su vrhunska razina i zato ostaje žal jer svi smo mogli odigrati bolje i dati više. I mi smo očekivali da ćemo dobiti, ali jednostavno nije išlo. Španjolska je velika, međutim nije kao prije. I oni se traže, imaju mladih igrača… Imali smo priliku, mogli smo je uzeti…

Generalno na sastave Hrvatske i igre na Euru upućeno je puno kritika…

- Dosta je negativnosti bilo i prije Eura. Igrali smo s Armenijom 1:1, izgubili od Belgije 1:0 i već se tada komentiralo da to nije prava Hrvatska. Pričalo se i pisalo svašta, ali atmosfera je unutar ekipe bila jako dobra. Pozitivno sam se iznenadio kako je svatko ginuo za svakoga. Baš mi je bilo drago što sam dio te priče.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Izlazak na veliku scenu

Niz je igrača bilo nezadovoljno što nisu dobili pravu šansu ili poziciju za kakvu misle da im pripada. Niste to primjećivali u njihovom ponašanju i odnosima u momčadi?

- Svatko je nezadovoljan kad ne igra, ali to se nigdje nije vidjelo. Pogotovo na njima. Na treninzima su davali sve. I ja sam nezadovoljan kad ne igram, ali nikako neću naštetiti ekipi. To je prvo pravilo i cijela ga se momčad držala. No, svaki od reprezentativaca trenirao je sto posto, nije bilo nikakve štednje.

Vi ćete Euro pamtiti zauvijek, dobili ste pozitivne kritike za dva nastupa, pogotovo sa Škotskom.

- Naravno da ću ga pamtiti, posebno zašto što je mi je ovo bio prvi izlazak na veliku scenu. Kao što sam rekao, ovo je za mog pokojnog tatu.

To ste istaknuli odmah nakon utakmice sa Škotima, a kako su ostali iz obitelji doživjeli vaš uzlet?

- Dobio sam gomilu poruka od mame, braće, cure… Svi su pitali kako je bilo, jesam li zadovoljan. Strepjeli su od utakmice sa Škotima, ali i jedva čekali da me vide na djelu.

image
STU FORSTER Afp

Uzeo priliku

Postali ste standardan prvotimac, očekujete još više od sebe u ciklusu za Katar?

- Svoju sam priliku čekao, uzeo sam je, sada je na meni da i dalje na terenu pokazujem što znam kako bih i ubuduće bio tamo gdje sam bio na ovom Euru. Ne želim preko novina stvarati poziciju nego isključivo na travnjaku.

Uvijek se govorilo da ste jači prema naprijed nego defenzivno, ali napredovali ste i u obrani.

- Svaki ću put dati maksimum na terenu, stavit ću glavu gdje god treba, a kad igraš na takvom nivou, s takvim igračima i sam rasteš kao igrač.

Rujan bi mogao biti težak jer utakmice su s Rusijom, Slovačkom ili Slovenijom. Hoće li se Hrvatska plasirati u Katar?

- Mora. Hrvatska mora u Katar. Svakoj će reprezentaciji biti teško, ali mislim da ćemo mi to napraviti. Da ćemo osvojiti prvo mjesto.

Valjda će konačno ponovno doći ugodnije teme vezane za reprezentaciju?

- Mislim da će nakon ovih kvalifikacija priča o hrvatskoj reprezentaciji biti puno ljepša. Da će se pisati samo o pozitivnim stvarima, sve ćemo popraviti što nije valjalo - zaključio je Juranović.

Nije moje da sudim Rebiću ili nešto govorim, napravio je što je napravio

S kime od kolega ste se najviše zbližili?
- Ima nas dosta. Nikola Vlašić, Mario Pašalić, Joško Gvardiol, Domagoj Bradarić, Luka Ivanušec… Svatko je sa svakim bio u društvu, Domagoj Vida je sve zabavljao. Nema prevelikih oscilacija tko se s kime družio.

Kako ste prokomentirali u ekipi situacije u kojima je Rebić mijenjao kopačke, a Gvardiol pio vodu na utakmici sa Španjolskom?

- Svatko ode popiti vodu, pa se ne dogodi gol. Zbila se takva situacija da smo primili pogodak i zato se o tome priča. To će se zaboraviti kroz neko vrijeme, nitko nikoga neće kriviti… Dobili jesmo pogotke, loš je bio trenutak, loša je bila odluka, što ćemo sada?

Ante Rebić kaže da je Hrvatska sra.. i nema nekoga da bi je doveo do velikog rezultata.

- Što se tiče Rebića nije moje da sudim ili da nešto govorim. Napravio je što je napravio.

Ozračje ste oslikali izvrsnim, onda vas je iznenadio Rebićev istup ako niste imali dojam da se unutar ekipe zbivaju negativne pojave.

- Kažem vam, i to ozbiljno, da smo od prvog dana i prvog treninga svi bili sretni i zadovoljni što smo u reprezentaciji, radilo se odlično. Na treningu se žarilo i parilo, kako bi se reklo. Stvarno je atmosfera bila jako dobra od prvog do zadnjeg dana.

Što će izbornik reći Luki Modriću ili Ivanu Perišiću? Oni znaju sve što treba raditi

Što je Hrvatskoj nedostajalo da napravi više?
- Ne bih ja o tome govorio. To ćemo vidjeti od rujna u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Tada ćemo popraviti sve što nije bilo dobro. Prije svega svoj pogled prema nekim stvarima.

Niste toliko dugo u reprezentaciji pa vam je zato to teže komentirati?
- Tako je.

Kako je izbornik Zlatko Dalić funkcionirao prema igračima na ovom Euru?

- Sa svima je razgovarao kako i što treba napraviti. No, što će izbornik ili trener reći Luki Modriću ili Ivanu Perišiću? Oni znaju sve što treba raditi. On je tu da nas posloži, kaže par riječi prije utakmice i to je to. Da atmosfera bude dobra i gotovo.

Nakon što smo ispali, mislio sam da će slaviti Belgija

Koga vidite osvajačem titule na Euru?

- Nakon smo mi ispali, mislio sam da će prvak biti Belgija. Više ne znam što reći. Iznenađenja su velika. Neka najbolji pobijedi.

Legiju već u srijedu čeka start u kvalifikacijama Lige prvaka s norveškim Bodo Glimtom. Tu prvu utakmicu još ćete biti na odmoru…

- Prvu neću igrati u Norveškoj, ali drugu bih mogao u Varšavi. Tada ćemo sve vidjeti. Nema puno odmora, pretkola kreću, želimo izboriti Ligu prvaka. Vezan sam za Legiju ugovorom još dvije godine, ali sve je otvoreno, ako dođe ponuda koja zadovolji obje strane - konstatirao je Juranović.

Za Šimu imam samo riječi hvale

Kako je Šime Vrsaljko reagirao na činjenicu da ste mu uzeli mjesto u prvoj postavi?

- Vrsaljko i ja smo izvrsno kliknuli. Cijelo smo vrijeme razgovarali, pogotovo zato što smo ista pozicija u ekipi. On je meni govorio kako i što, ja njemu također. Surađivali smo na najbolji mogući način. Protiv Škotske mi je dao nekoliko savjeta što trebam raditi, i kako igrati protiv Andyja Robertsona. Za Šimu imam samo riječi hvale...

Linker
19. travanj 2024 07:08