TOM DUBRAVEC/Cropix
TEŽAK UDARAC

Joško Gvardiol propušta završnicu Lige nacija! Evo zašto je Hrvatska ostala bez lidera obrane

Zlatko Dalić mora pronaći novo rješenje za defenzivu, a do utakmice s Nizozemskom su četiri dana
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 10. lipanj 2023. 18:15

Najvažnija vijest dana iz tabora hrvatske reprezentacije stigla je nakon odrađene "presice". Glasnogovornik Tomislav Pacak na travnjaku je uoči početka samog treninga objavio kako Joško Gvardiol neće putovati u Nizozemsku i izgubljen je za Final four Lige nacija.

- Joško će nažalost propustiti završni turnir. On je na okupljanje stigao s tom jednom ozljedom trbušnog zida, posljednje dane provodio je u intenzivnoj terapiji da vidimo bi li mogao biti osposobljen za završni turnir no nažalost, usprkos Joškovim naporima, zdravstvena služba ustanovila je da on ne može biti spreman do prve utakmice i stoga neće konkurirati za završni turnir. Jošku želimo što bolji oporavak, a on će u dogovoru s klubom vidjeti kako nastaviti liječenje. Reprezentaciju je napustio sad (jučer) - kazao je Pacak dodavši kako izbornik trenutno ne razmišlja o pozivu nekog novog igrača na kojeg bi sada imao pravo.

- Postoji takva mogućnost, no izbornik je skloniji da neće pozivati nikoga iako tu mogućnost ostavljamo otvorenom. S obzirom na medicinsku dokumentaciju i ozljedu možemo to učiniti do početka prve utakmice, dodao je Pacak, a umjesto Gvardiola u početnu jedanaestorku će vjerojatno upasti Martin Erlić te s Josipom Šutalom činiti hrvatski stoperski par.

Hoće li Ćaleta-Car dobiti poziv?

Osim Erlića, tu poziciju igrača u kadru može odigrati još jedino reprezentativni senator Domagoj Vida, također i Josip Stanišić, svim ostalim braničima s poziva stoperska pozicija nikako nije prirodna, odnosno glavna.

Kada su pretpozivi u pitanju, Zlatko Dalić na toj poziciji ima još jedino Duju Ćaletu-Cara, pa ostaje opcija, iako minimalna, da se i branič Southamptona ponovo pojavi u reprezentativnom dresu.

image

Zlatko Dalić

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Pretposljednjeg dana boravka na Kvarneru i u kampu Rijeke, a uoči završnog turnira Lige nacija, svoja reprezentativna razmišljanja iznio je njemački duo, Borna Sosa i Andrej Kramarić. Do polufinalne utakmice su ostale svega tri dana, no izabranici Zlatka Dalića u sjajnom ozračju odrađuju posljednje treninge uoči velike pozornice u Rotterdamu unatoč ozljedi reprezentativnog kolege i jednog od najboljih mladih stopera na svijetu.

- Velika je utakmica ispred nas, no super se osjećamo. Velika energija je među nama, u reprezentaciji je sve super pozitivno i moram kazati da stvarno fenomenalno treniramo. Osjećamo se dobro, spremni smo, sada samo sve to treba prebaciti za utakmicu. Svjesni smo što nas čeka, Nizozemska je fenomenalna ekipa koja igra doma, bit će vatreno i vruće, neće biti lako, ali spremni smo na tu utakmicu. U nogometu je sve moguće, dat ćemo svoj maksimum i nadamo se lijepim rezultatima - rekao je Kramarić u uvodu u gradu u čijem je klubu ostavio, dubok, neizbrisiv trag koji ga je na kraju i lansirao u europsku elitu te na kasnije u jednu od reprezentativnih udarnih igli.

S kondicijom neće biti problema

- Andrej je sve lijepo objasnio, sigurno da se svi skupa nadamo da će biti sve pozitivno, no sve bi trebalo biti i pozitivno kako god završilo na kraju. Velika je stvar uopće i doći na taj završni turnir, no u svi u sebi imamo tu nadu i želju da odemo do kraja - dodao je 25-godišnji branič hrvatske reprezentacije koji je sa svojim Stuttgartom nedavno u doigravanju izborio ostanak u Bundesligi.

Koliko je god iza njih naporna sezona, momci koji uspješno nastupaju u nominalno trećoj najjačoj ligi svijeta (iza engleske i španjolske) ne osjećaju velike posljedice brojnih odigranih utakmica i vesele se izazovima u "svetom" dresu.

image

Andrej Kramarić

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

- Osobno se osjećam stvarno super, praktički kao da mi sezona nije niti završila. Energetski je to jako dobro, a vidim to i na drugim suigračima, energija je na treninzima na stvarno visokom nivou što je možda i začuđujuće s obzirom na kraj sezone. No to je samo jedan dokaz više koliko smo motivirani i koliko je zdrava i pozitivna atmosfera u ekipi. Iz tog razloga možemo biti pozitivni i vjerovati u nešto veliko, kazao je reprezentativni napadač iza kojeg su ove sezone 34 odigrane utakmice u dresu Hoffenheima u kojima je postigao 12 pogodaka dodavši tome i tri asistencije.

- Nije nam prvi put da imamo okupljanje reprezentacije nakon odigrane sezone, to je već postao standard jer praktički svake godine sada postoje određena okupljanja nakon klupskih izazova. Iz tog razloga nitko neće imati problema s tom fizičkom i psihičkom spremom, dodao je vatreni branič koji bi u Rotterdamu mogao upisati svoj 15. nastup za Vatrene.

"Od nas očekujte velike stvari"

Reprezentacija Nizozemske na svom, domaćem terenu bit će veliki izazov izabranicima Zlatka Dalića. Njihova kvaliteta je neosporna, imat će prednost domaćeg terena, no Kramarić smatra da bi neke sitnice na kraju mogle odrediti putnika u finale.

image

Borna Sosa

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

- Po meni je jako teško nešto izdvojiti što bi to moglo prelomiti ili odlučiti utakmicu, mislim da će to biti neki sitan detalj, ili u našem ili u njihovom šesnaestercu. Danas svi igraju nogomet i svaki detalj je bitan. Ako gledamo s igračkog aspekta, Nizozemci imaju fenomenalnu ekipu, ali ovo nije ni prva niti zadnja velika utakmica naše reprezentacije. Svjesni smo svoje snage i svega onog što smo potvrdili kroz zadnjih pet, šest godina. Ako već danas na treningu nisi maksimalno fokusiran i koncentriran onda će tako biti i na utakmici. Ako pak budemo na razini na kakvoj smo znali biti, od nas se mogu očekivati velike stvari, naravno da oni imaju svjetske igrače, no s izbornikom i odgovarajućom taktikom možemo spriječiti i na kraju pobijediti tu utakmicu - podvukao je Kramarić, a na njegove riječi nadovezao se i Sosa:

- Ova reprezentacija je odigrala puno velikih utakmica, odigrano ih je puno i u našim klubovima gdje odlučuju mali detalji. Na svjetskom prvenstvu je praktički svaka bila takva i u takvim je situacijama bitno ostati hladne glave i zabiti šanse koje ćemo sigurno stvoriti.

Linker
17. svibanj 2024 13:17