Marijan Budimir

 JONATHAN MOSCROP/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Jonathan Moscrop/Zuma Press/Profimedia
SREĆA PRATI HRABRE

Junak Hajduka pobjednik velike drame, ali sada s Hrvatskom: ‘Imali smo točno pet treninga za upoznavanje‘

Izbornik hrvatskih kadeta koja je u dramatičnom danu u Vianni do Castello izborila nastup na Euru
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. ožujak 2024. 09:04

Marijan Budimir nastavlja uspješni rezultatski niz, s hrvatskom reprezentacijom U17 ostvario je plasman na završnicu Europskog prvenstva, koje se od 20. svibnja do 5. lipnja igra na Cipru. Dan poslije dramatičnog prolaza Budimira smo uhvatili u gužvi u zračnoj luci u Portu na povratku reprezentacije iz Portugala u Hrvatsku.

- Sve su reprezentacije u zračnoj luci, a mi se presretni vraćamo natrag. S velikim osmijehom - u startu nam je kazao Budimir.

Velika se drama u utorak poslijepodne odvijala u Vianni do Castello, malom portugalskom gradiću kojeg će hrvatski reprezentativci i njihov izbornik po dobrome pamtiti. Hrvatska je u zadnje kolo ušla s tri uvjeta.

- Prvo smo morali pobijediti Republiku Irsku s pet razlike, pritom čekati da Njemačka izgubi od Portugala i na kraju strepiti za rezultate ostalih konkurenata za drugo mjesto.

Sreća prati hrabre

Hrvatska je hvatala drugu poziciju jer sedam najbolje drugoplasiranih dobivalo je vizu za Cipar. Na kraju su se svi uvjeti ispunili, ali koliko je živaca potrošeno u zadnjim minutama utakmice najbolje znaju Budimir i njegov stožer.

- Portugal je vodio s dva razlike protiv Njemačke i nama je bilo dovoljno 4:0. Nemam što kriti, pažljivo smo čuvali taj rezultat, koji nas je vodio dalje. Ali, onda su Nijemci u samom finišu došli do 2:3, što je bio znak da s klupe promijenimo taktiku i sve prebacimo na napad. Tražili smo još jedan zgoditak i pronašli ga preko Ljube Puljića u šestoj minuti sudačke nadoknade. Sa 4:0 smo bili poravnati s Nijemcima, ali ne bismo osvojili drugo mjesto zbog viška žutih kartona u odnosu na Nijemce.

image
JONATHAN MOSCROP/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Jonathan Moscrop/Zuma Press/Profimedia

Portugalci su odigrali pravu natjecateljsku utakmicu, nisu popustili u potrazi za pobjedom, premda su već imali osigurano prvo mjesto u skupini.

- Imali su Portugalci svoj motiv, revanširati se Nijemcima za poraz na prošlom Europskom prvenstvu. Igrali su punom snagom, željeli su pobjedu do zadnje sekunde.

Ali, za prolaz nije bila dovoljna samo pobjeda Portugala, budući da se trebao ispuniti još jedan uvjet.

- Prošli smo kao sedmi u krugu drugoplasiranih jer je Italija u zadnjim minutama poravnala protiv Belgije na 2:2.
Sreća je važan faktor u životu, ali i sportskoj karijeri. Mora se priznati da je sreća pratila Hrvatsku U17 u Portugalu. Još od početka, budući da je u prvoj utakmici, u remiju s Nijemcima, imao protivnik kazneni udarac u 89. minuti pri rezultatu 3:3. Nisu Nijemci iskoristili jedanaesterac, ostalo je neriješeno, što je ponudilo nadu za prolaz.

- Istina je, treba imati sreće, ali imali smo i nesreće u toj utakmici kad je naš igrač zbog klizavog terena skrivio kazneni udarac.

Ponekad te sreća nagradi, ali sreću treba i zaslužiti.

Pamtit će Budimir portugalske kvalifikacije, svoje prvo natjecanje u ulozi hrvatskog nogometnog izbornika U17. Nakon smjene Jarnija krajem veljače prihvatio je Budimir novi angažman, a potom u kratkom roku odveo reprezentaciju na Euro.

- Imali smo točno pet treninga za upoznavanje. Kratko, ali slatko, sad možemo reći. Skupina je bila iznimno teška, moramo kazati da smo pored Portugala i Njemačke bili autsajderi. Uz njih, Irska je također bila sudionik prošlog Eura u ovoj generaciji. Skupina nije mogla biti teža, ali vjerovali smo da možemo do Cipra.

Novi plan s Hrvatskom

Vjerovanje se isplatilo, ali najveća iskušenja tek dolaze. Ždrijeb za Euro je 3. travnja, 16 reprezentacija bit će podijeljene u četiri skupine. Kakav je plan do Eura?

- Proširiti kadar, pojačati konkurenciju. Na kvalifikacijama u Portugalu nismo imali Mikića iz Dinama, Smiljanića iz Lokomotive i Pečeka iz Osijeka. Nadam se da će nam se priključiti za Euro, a uz to ćemo se pokušati osnažiti novim igračima, pritom i dogovoriti prijateljsku utakmicu kako bi dodatno vidjeli naše mogućnosti.

Trenutačno je kadar baziran na igračima Dinama i Hajduka. Iz Dinama su šestorica - Rajić, Zebić, Pajsar, Baković, Šutalo i Čutuk, a iz Hajduka trojica - Vojvodić, Durdov i Milišić. Koji je cilj na Euru? Prolazak skupine?

- Uvijek se prolazak skupine nameće kao prvi cilj, međutim, ne želim na mlade igrače stavljati pritisak. Napravili smo veliku stvar, čestitali su nam predsjednik HNS-a Kustić, izbornik Dalić, tehnički direktor Pletikosa, posjetio nas je i Vedran Runje, trener vratara u Portu. Osnovni cilj je da igrači napreduju, ali želimo i natjecateljski napraviti što više. Rezultat je taj koji sve pokreće, ali govoriti o tome što ćemo napraviti na Cipru možemo tek nakon ždrijeba. Vjerujem da ne možemo proći lošije od ove kvalifikacijske skupine preko koje smo došli do Cipra. Uostalom, Portugal je sigurno jedan od favorita za osvajanje Eura.

Smiren je Budimir, nema u njegovim riječima velikih najava. Navikli smo već na njegovu retoriku još dok je bio trener juniora Hajduka. Prije godinu dana s Bijelima je eliminirao Borussiju Dortmund na Westfalenu plasiravši se na Final Four lige prvaka mladih. Sretan je ožujak mjesec za Budimira.

- Ha, ha... nije samo ožujak. Izbacili smo tada i Manchester City u veljači, dobili Milan u travnju. I nisam nikad najavljivao prolaz, samo želim da mladi igrači što spremniji dođu u seniorski nogomet.

Iz juniora se spustio u generaciju U17, ali generalno gledajući, “friški” izbornik hrvatskih kadeta može se pohvaliti da je donio dobru odluku kad je prije mjesec dana prihvatio poziv iz Hrvatskog nogometnog saveza.

- Nisam se nadao, plan je bio drukčiji, ali danas je nebitno kakav. U trenutku kad sam dobio ponudu za izbornika U17 bilo je jasno da moram prihvatiti opciju. Znao sam da se s tim poslom mogu nositi.

Hajduk ili Dinamo? Sve je moguće

Je li teže voditi reprezentaciju nego klupske juniore?

- Izbornik i klupski trener dva su potpuno različita posla. Kad radiš u klubu možeš se više posvetiti detaljima, a ovako igrače dobiješ samo na utakmice. Gledam ih na videu i pokušavam odraditi najbitnije taktičke zamisli. U Portugalu smo tijekom kvalifikacija pokušavali s promjenama sustava. Protiv Nijemaca i Iraca igrali smo sačetvoricom u zadnjoj liniji, s Portugalom sa petoricom, pokušavajući zatvoriti njihova krila. Igrali smo otvoreni nogomet, rizičniji. Postigli smo osam pogodaka, šest primili, ali najvažnije je da smo prošli dalje.

Od četvrtka je ponovno kod kuće u Splitu, u subotu će uživo promatrati derbi s poljudskih tribina.

- Radujem se utakmici, velikom ogledu. Prognoza? U derbiju je sve moguće.

Marijan Budimir, 43-godišnji trener koji niže uspjehe u mlađim kategorijama na visokoj razini. Ugovor s HNS-om ima do ljeta 2026. godine. Gdje se vidite u budućnosti?

- Ne razmišljam daleko u karijeri. Nisam se ni ovome nadao. Tko je prije mjesec dana mogao zamisliti da ću biti izbornik U17, a onda kad sam pogledao skupinu da ćemo otići na Cipar? Ali, moraš vjerovati da bi uspio...

SUDIONICI EURA U17

Cipar (domaćin)

Austrija

Hrvatska

Češka

Danska

Engleska

Francuska

Italija

Poljska

Portugal

Srbija

Slovačka

Španjolska

Švedska

Ukrajina

Wales

RASPORED EURA U17

20. i 21. svibnja - 1. kolo u skupinama

23. i 24. svibnja - 2. kolo u skupinama

26. i 27. svibnja - 3. kolo u skupinama

29. i 30. svibnja - četvrtfinalne utakmice

2. lipnja - polufinalne utakmice

5. lipnja - finalna utakmica

3.

travnja u 18.00 bit će održan ždrijeb za EP u Ayii Napi

Linker
12. travanj 2024 12:25