DAVID WINTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Winter/Shutterstock Editorial/Profimedia
TRENERSKA POROTA

‘Kad sam vidio što radi Šutalo, rekao sam da će vrlo brzo dobiti vrhunski tretman...; Dalić? Vuče prave poteze‘

Trenerska porota analizira učinak Hrvatske u Ligi nacija i pravi preporod Vatrenih nakon Austrije
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 16. lipanj 2022. 16:12

Počelo je naopako, zaključilo se goropadno - to je sukus komentara četvorice splitskih stručnjaka. Ono što je najvažnije, to je, da osim pozitivnih rezultata, jer bi uoči starta u ovaj mini-maraton svi ocijenili osvajanje sedam bodova kao vrlo uspješnim, nego pogotovo zbog činjenice da su na tim utakmicama svoju potvrdu vrijednosti dobili mlađi igrači.

Svakako, igra "vatrenih", kao i dosad, umnogome ovisi o učinku srednjeg, veznog reda, koji se pokazao baš u savršenom svjetlu kada su na terenu bila trojica velemajstora Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić. Posebna počast izborniku Zlatku Daliću, znalački je komponirao sastav.

"Bunar bez dna"

Zoran Vulić je zapoečo s utakmicom u Parizu...

- Ova predstava bila je pravi krešendo igara "vatrenih". Međutim, odmah moram primijetiti, pritom ni najmanje ne umanjujući veličinu pobjede, da su Francuzi ipak igrali bez dvojice svojih velemajstora u manevru, Pogbe i Kantea, s njima je to druga momčad. Jednako kao što se pokazalo u Kopenhagenu koliko je ulazak Modrića i Kovačića preobrazio našu reprezentaciju. Njih dvoje s Brozovićem imponiraju, impresivno je s koliko sigurnosti osvajaju teren. Naš veliki dobitak je stoperski tandem Šutalo - Erlić. Kad sam vidio kako se Šutalo postavlja, prepoznaje igru, rekao sam da će vrlo brzo dobiti vrhunski tretman na calciomercatu. Sveukupno me najviše raduje, oduševljava kako sa svih strana izviru ti talentirani mladići, to je pravi bunar bez dna. Primjerice, Stanišić. Moram podsjetiti da smo protiv Austrije igrali bez Modrića, to je utakmica u koju smo ušli 'laganini', čak možda podsvjesno s podcjenjivanjem, pa smo naučili lekciju, taj poraz je po svemu bio koristan.

image
FRANCK FIFE Afp

Hrvoje Vejić je naglasio psihologiju...

- Pobjeda nam je itekako trebala kako bismo mentalno ojačali. Ono protiv Austrije teško mi je komentirati, takav se dan potrefi, ali fantastično je kako smo se vraćali na te četiri utakmice. I to na kraju sezone, što je trebalo izdržati i fizički i psihički. Naša obrana je timski djelovala, kako su samo zaustavili, doslovno ugasili Benzemu i Mbappéa. Rezultati su dokaz da smo u stanju igrom nadvisiti i najbolje.

Još nam je i Perišić falio...

Ivan Katalinić spušta lošptu na zemlju...

- Čim se dobiju utakmice u Kopenhagenu i Parizu moramo biti razdragani, ali ne treba pretjeravati. Francuzi su pokazali da nisu u najboljem momentu, oni su doživjeli dva poraza kod kuće, što im se još nije događalo. Pobjednički potez je došao s klupe, to kako je Dalić protiv Danaca poslao na teren Modrića i Kovačića, te upotpunio Brozovićem našu udarnu snagu. Ne zaboravimo da nam je nedostajao Perišić, s njim ćemo biti još ubojitiji. No, ovo su ipak prijateljske utakmice s malo jačim nabojem.

Mišo Krstičević je podsjetio na važnost Luke Modrića...

- Poslije poraza od Austrijanaca reakcija je bila ipak iznenađujuća, naročito naša dominantna igra protiv Francuza na Saint Denisu. Znali smo se pribrati, igrati zbijeno, smišljeno, sigurno. Modrić je, to ne treba isticati, ključna figura, jer kad njegovi suigrači vide koliko se jedan genijalac trudi, trči, bori, onda je on najbolji primjer što zapravo znači glava. Bio mi je baš gušt vidjeti kako su "trikolori" izgledali zbunjeno i nemoćno, jer smo znalački izvlačili loptu kroz dodavanja do kontre. Budimir je opravdao povjerenje, i to ne samo radom u napadu, već i time koliko je pomagao obrani. Ipak moramo biti svjesni da smo gol na početku utakmice postigli pod sretnim okolnostima, tu prednost perfektno smo iskoristili.

Linker
27. travanj 2024 06:45