REUTERS
NOVA LICE MEĐU VATRENIMA

'KAD TO VIDIM, ZABRINUT SAM' Izbornik Dalić nakon objave popisa istaknuo problem koji ga posebno muči uoči nove velike utakmice

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. svibanj 2019. 15:57

Lagali bismo kad bismo rekli da je Zlatko Dalić pred novinare došao spokojan, da je uoči Walesa u idealnoj situaciji i da ga brinu samo slatke brige. Međutim, nema odstupanja, lagano nije bilo ni kad je preuzeo momčad uoči Ukrajine, nije bilo jednostavno ni prije SP-a, ma, bilo je puno “li-la” situacija dosad. Pa je većinom pronašao izlaz. Wales je označen kao velika utakmica, pogotovo nakon kiksa u Budimpešti, iako je tradicionalno taj lipanj težak mjesec za Hrvatsku.

Nije bilo dobro

Pričali smo izbornikom i nakon presice, onako u “offu”, broj pitanja uvijek nadmašuje presicu. Zašto ovaj, a ne onaj, u kakvoj je formi ovaj, u kakvoj onaj... No, Dalić od svih problema ističe najveći:

- Taj termin u 15 sati u Osijeku, kad to vidim, zabrinut sam. Pamtim utakmicu sa Senegalom, bilo je jako vruće, a igralo se u 18 sati, nismo dobro izgledali, nismo se dobro prilagodili.

Ove godine klima je poludjela, svibanj podsjeća na listopad, možda lipanj bude kao studeni pa i reprezentaciji bude kao u studenome, uspješnije.

Sad već znamo, nova su imena Dario Melnjak i Filip Benković, nekome veće, nekome manje iznenađenje.

- Melnjak je lijevi bočni, na toj poziciji u posljednje vrijeme imamo dosta problema. On igra dobro i želimo ga vidjeti. Benković je imao dobru sezonu u Celticu i smatramo da može pomoći. To je način na koji smo željeli pojačati momčad, s nekim novim igračima. Nismo ih zvali napamet, nego smo sve provjerili i vjerujem da nisam pogriješio - poručio je Dalić.

Pozvao je i Miju Caktaša, Josipa Posavca i Milu Škorića koji će se priključiti za utakmicu s Tunisom, oni su na pretpozivu. Uz dodatak, ako će biti potrebe ranije, onda će se priključiti ranije.

Loša iskustva

Imali su probleme s minutažom i Marin Leovac i Borna Sosa, ali u zadnje vrijeme igraju u klubovima, više od nekih koji su se našli na popisu. No, Dalić je svoje odabrao, svjestan je pritom da je pred njim važna utakmica i da nema mjesta kalkulacijama.

- Čeka nas teška utakmica. Imamo loša iskustva s ovim terminom, ali nemamo puno izbora nakon onog poraza u Mađarskoj. Nadam se da će svi igrači na pripreme doći spremni. Imamo dosta problema, neki nisu standardni u svojim klubovima, neki nisu u formi, neki su ozlijeđeni, kao sad Rebić i Vlašić. Vidjet ćemo što je s njima, koliko je ozbiljno. Nekima odmor dobro dođe, znam da je i kraj sezone, da su mislima svi već na odmoru, da su iscrpljeni. Ali, nema puno tih utakmica do kraja, moraju biti pravi protiv Walesa.

Dominik Livaković nameće se kao reprezentativna “jedinica”, Lovre Kalinić nakon Mađarske nije u pravom tonusu, ne brani u klubu.

- Kalinić je nakon Mađarske otišao na operaciju, ali sad je u punom je treningu. To nije najbolja vijest, naravno. Kad dođe na okupljanje, vidjet ćemo kakva je situacija s njim, ne bojim se tog problema vratara, to ćemo riješiti.

Wales stiže također u specifičnom trenutku. Ramsey, po svemu sudeći, neće igrati, Bale više igra golf nego nogomet, bavi se time u kojem će klubu igrati, a ne kako doći u formu. Je li to za Hrvatsku plus, ili možda minus, po onoj egidi da će oni koji ne igraju imati dodatan motiv?

- Wales će doći motiviran, možda je dobro da im glavni igrači nisu u formi, ali reprezentacija je posebna priča, svatko ima svoj motiv. Bale će imati prostor, jer ćemo imati posjed, no probat ćemo spriječiti njihove kontranapade.. Međutim, Wales nisu samo Ramsey i Bale, ne smijemo se tješiti da je netko igrao ili nije igrao, ovo je reprezentacija i bit će to sasvim drugačija utakmica - kaže izbornik.

Skoro svi u Omiš

Momčad se okuplja u Splitu 29. svibnja, dva dana kasnije gostuje u Omišu na velikoj pučkoj fešti, a tamo će gostovati praktički čitava reprezentacija. Očekivali smo, iskreno, da će izbornik pozvati za tu akciju višak igrača koji će pokriti izostanak najvećih zvijezda, međutim tamo će Hrvatska doći u sastavu bez samo trojice ključnih.

- Neće biti Lovrena koji igra finale Lige prvaka, Kovačića koji je u finalu Europske lige i Rakitića koji ima finale Kupa. Svi ostali bit će u Omišu!

Krenula je akcija Wales, s vjerom da će se pozitivno okončati i da nakon 8. lipnja neće biti crnih slutnji.

Linker
19. svibanj 2024 00:16