TOM DUBRAVEC/CROPIX
RIJEČ IZBORNIKA

‘Kada jednog igrača nema, mi smo u ogromnim problemima! Kovačić? Pa nisu u Realu i Chelseaju ludi...‘

Sada nismo složeni, primamo golove kao na traci i to me ubija, rekao je Dalić nakon susreta
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. studeni 2020. 23:53

Zlatko Dalić zvučao je pomalo deprimirano. Igračima je čestitao na borbenostii želji, ali rezultat je ponovno poraz. Drugi u tri dana.

- Igračima čestitam na borbenosti, htijenju i žrtvi, ali njihov trud nije nagrađen rezultatom. Šteta. Ostali smo u A ligi nacija, ne zbog naše dobre igre, već zato što nas je dragi Bog nagradio. Nadam se samo da je zadnja pogreška Livakovića došla za kraj ove godine, da smo time ispucali sve kredite nevolja – kazao je izbornik Dalić.

Je li crveni karton Roga usmjerio utakmicu ?

- Odmah nakon slobodnog udarca smo primili gol, to je činjenica. Rog je igrao prvu standardniju utakmicu, pričali smo na poluvremenu o njegovom prvom žutom kartonu. Igrao je dobro do tada, ali crveni karton je okrenuo utakmicu, utjecao je na konačni rezultat.

Je li Rog u budućnosti zamjena za Brozovića ?

- Kada nemamo Brozovića, u velikim smo problemima. Htio sam probati Roga, no moramo tu naći rješenje. Uz Roga u konkurenciji su Badelj i Bašić, pa ćemo vidjeti.

Gdje Hrvatska najviše pati u ovom trenutku ?

- Ne volim ekipu mijenjati, ali puno je igrača izostalo. Posebno moramo raditi na fazi obrane. Kada smo imali igrača manje protiv Portugala bili smo kompaktni. Stajali smo blizu igrača i to je dobro. Imamo kvalitetu prema naprijed, uvijek ćemo zabiti gol, ali obranu treba učvrstiti.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Primljeno je čak 16 zgoditaka u šest utakmica Lige nacija.

- Istina, ali igrali smo protiv Mbpappea, Ronalda. Mi smo u grupi za Europsko primili sedam zgoditaka. Sada nismo složeni, primamo golove kao na traci i to me ubija. Škorić je primjerice bio na nivou, a tek se priključio.

Koja je vizija obrane ?

- Pratit ćemo situaciju, između sedam-osam stopera naći ćemo najbolje.

Kako ćete uskladiti napad, sa Portugalom ste igrali bez klasične "špice" ?

- Nemamo "sidraša" kao što je bio Petković kada je imao najbolju formu. Nije ni ovo bilo loše, kada se vrate Rebić i Kramarić, imat ćemo mi slatkih briga u napadu.

Kovačić je zabio dva gola, poentirao za reprezentaciju nakon više od pet godina.

- Uvijek će Mateo imati moje povjerenje. Njegova je pozicija bliže golu, Ne mogu razumjeti da se kritizira Mateo Kovačić, nemamo mi 100-inu takvih igrača. Pa, nisu u Chelseaju i Realu ludi da plate silne milijune. I sada ne valja Mateo. Ali, mi smo takvi ljudi, jedva čekamo da Hrvatska izgubi. I onda se na Matea nadovežu kritičari. Protiv Šveđana nije bio na svojoj pravoj poziciji, ali čestitke za igru protiv Portugala.

Nekoliko rečenica ponovno i o napornom ritmu.

- Stalno sam govorio hoću jake. I kada sam igrao sa 10 od 15 najboljih na svijetu pisale su se negativne statistike. Izgubiš od jakih, a mogao sam igrati s Andorom i Maltom. U redu, i to je prošlo. Pozitivni detalji ? Bradarić je pokazao da može, nije ni Juranović sa Portugalom bio loš. Završit ćemo godinu dobro iako smo imali problema. Ne brinite, veselit ćemo se mi opet u ožujku i lipnju.

Je li vas zovu treneri stranih klubova da im poštedite igrače ?

- Ne, nisam imao takvih slučajeva. Želim poštediti igrače, ali ovo je reprezentacija. Nije problem zbog nas, već radi kalendara.

Portugalski izbornik Santos je pohvalio Hrvatsku.

- Siguran sam da ćemo biti konkurentni svima. Imao igreč, ali trebamo više vremena, trebamo neke stvari drukčije. Hrvatska će biti konkurentna i u kvalifikacijama za Svjetsko i na Europskom prvenstvu - kazao je Dalić i dodao:

- Čestitam mladoj reprezentaciji i vidimo se ovdje u ožujku – poručio je Dalić na odlasku s Poljuda.

Mislio je dakako na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. O Hrvatsko je i nekoliko rečenica prozborio portugalski izbornik Fernando Santos. Kako ste doživjeli Hrvatsku koja se ipak uspjela vratiti u utakmicu, izjednačiti s igračem manje ?

- Hrvatska je snažna momčad, malo su drukčije pokušali igrati, na način na koji ne igraju inače. Kovačić i Modrić su nam stvarali najviše problema. Hrvati su iskoristili našu ležerniju, sporiju igru u tim trenucima i poravnali rezultat. Međutim, unatoč porazu ne sumnjam da će Hrvatska biti jak suparnik na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

Linker
16. travanj 2024 23:26