DENIS LOVROVIC Afp
ŽDRIJEB SKUPINA

Kakav će status imati Hrvatska: Dobre su šanse da ćemo biti u istoj poziciji kao i uoči Rusije 2018.!

Puno je još nepoznanica, ali veliki smo posao za naš ranking obavili sjajnim finišem ciklusa
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 15. studeni 2021. 18:24

Hrvatska je okončala svoj kvalifikacijski put, 14. studenoga 2021. postala je sedma reprezentacija koja je izborila plasman u Kataru sljedeće godine nakon domaćina, Njemačke, Danske, Brazila, Francuske i Belgije, prije Španjolske, Srbije... Zlatko Dalić je miran za razliku od velikog broja njegovih kolega diljem svijeta. Kvalifikacije za 22. SP u povijesti još su daleko od svog završetka.

U Europi će se reprezentacije natjecati do kraja ožujka sljedeće godine kad je na rasporedu play-off koji će iznjedriti posljednja tri UEFA-ina predstavnika za Katar. U isto vrijeme svoje će kvalifikacijske skupine okončati i reprezentacije u Aziji, Sjevernoj i Srednjoj te Južnoj Americi, u Africi će deset najboljih vrsti međusobno odraditi play-off, tada bi napokon trebale u akciju i vrste iz Oceanije, koje zbog koronavirusa nisu ni krenule u nadmetanje. Ni u ožujku priča neće završiti, jer su za lipanj zakazana i dva interkontinentalna kvalifikacijska okršaja u kojima će sudjelovati predstavnici Azije, Južne Amerike, Oceanije i zone CONCACAF.

Dakle, do raspleta i definiranja konačne liste od 32 države sudionice čekat ćemo još mjesecima. No, ždrijeb skupina završnog turnira održat će se i prije kraja kvalifikacija, zakazan je za 1. travnja 2022. godine u Dohi. Inače su točni rasporedi određeni i prije ždrijeba, ali ovoga puta bit će drugačije. Nakon što se izvuku skupine, tek tada će se odrediti tko, gdje i kada igra.

Sedmi put Hrvatska će sudjelovati u ždrijebu finalnog turnira svjetskih prvenstava i svoj status još ne zna, jer FIFA još nije objavila kako će taj ždrijeb izgledati. Prije četiri godine ždrijeb je održan 1. prosinca 2017. i FIFA je tada za kriterij pri određivanju nositelja uzimala svoj ranking reprezentacija iz listopada. Vidjet ćemo hoće li tako biti i ovoga puta, jer je FIFA to za Rusiju napravila po prvi put.

image

Predsjednik Fife Gianni Infantino: Kako će Fifa poredati momčadi uoči ždrijeba?

KURT SCHORRER/AFP/PROFIMEDIA Kurt Schorrer/afp/profimedia

U ždrijebu skupina za Brazil 2014. godine, primjerice, korišten je ranking, ali samo za najjače vrste, koje su bile svrstane među prve nositelje. U drugoj skupini nositelja bile su vrste iz Afrike i Južne Amerike, u trećoj iz Azije i Sjeverne/Srednje Amerike, a u četvrtoj europskoj reprezentacije.

U ždrijebu za Rusiju 2018. Hrvatska je bila među drugim nositeljima. Malo joj je nedostajalo da bude među trećima, budući da je bila 18. na ljestvici FIFA-e, a Danska, koja je završila u nižem razredu, 19. Bude li princip isti, s time da je naravno pitanje iz kojeg bi se mjeseca ranking uzimao u obzir, priča bi opet bila slična. Hrvatska je trenutačno oko 15. mjesta na ljestvici FIFA-e i sigurno ne bi bila među prvih osam nositelja. Ta su mjesta, zasad, zagarantirana za Katar, Belgiju, Brazil, Francusku, Englesku, Španjolsku...

Pitanje je hoće li na SP otići i Portugal, koji mora u dodatne kvalifikacije, a nalazi se ispred Hrvatske, uostalom kao i dvojac Švicarska - Italija iz kojeg bi jedan mogao u konačnici otpasti. Ne uspiju li sve vrste koje su zasad ispred Hrvatske izboriti Katar, tad bi Dalićeva vrsta u ždrijebu bila među drugim nositeljima. Naravno, ponavljamo, bude li u ždrijebu ista pravila kao i prije četiri godine...

Linker
02. svibanj 2024 09:35