Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
U IŠČEKIVANJU OBJAVE

KAKO ĆE IZGLEDATI DALIĆEV POPIS ZA PORTUGAL I ŠPANJOLSKU? Bit će važnih promjena, ali Hrvatska ima moćni dvojac kojem treba dozirati nastupe

POPIS ZA PORTUGAL I ŠPANJOLSKU S kakvim promjenama i odnosima nastavlja izbornik, pokazat će i lista kandidata koju bi trebao objaviti u ponedjeljak poslijepodne
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. kolovoz 2018. 13:04

Još smo uvijek i još ćemo dugo svi biti pod dojmom Svjetskog prvenstva u Rusiji. No nogomet ide dalje, vjerojatno više na radost onih koji nisu imali tako ispunjeno ljeto kao Hrvatska. Takvi, kojih je puno više nego (pre)sretnih Francuza i Hrvata, čekaju nove šanse da bi počeli brisati neugodne uspomene iz Rusije.

U tom su redu i iduća dva suparnika Vatrenih, Portugal i Španjolska. Oni su na Svjetskom prvenstvu podbacili, ispali rano, a Španjolci su imali i velikih previranja uslijed cirkusa sa smjenom izbornika Julena Lopeteguija. Dok će Hrvatska Portugalu 6. rujna u Faru biti suparnik u prijateljskom ogledu, dvoboj sa Španjolskom (11. rujna u Elcheu) početak je novopokrenutog natjecanja Liga nacija.

Do kraja ove godine Hrvatska će odigrati dvije utakmice s Englezima i dvije sa Španjolskom, uz još jednu prijateljsku utakmicu, protiv Jordana. Ukupno šest testova za novu eru Vatrenih, koja bi se takvom mogla smatrati čak i da nije bilo oproštaja više senatora koji su bili potporni stupovi reprezentacije više od 10 godina.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Ivan Rakitic and Luka Modric speak with referee Cunyet Cakir at half time                REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann

Sasvim je logično da cjelokupnu domaću javnost zanima kakva će biti nova priča Zlatka Dalića. Izbornik koji je Hrvatsku doveo do finala SP-a, razgalio dušu nacije, naposljetku je otklonio sve dvojbe o ostanku na kormilu reprezentacije. Nećemo ni zamišljati u kakvu bi kaotičnu situaciju nogometna Hrvatska uronila da je Dalić otišao. Dakle, to je prva dobitna točka za novi ciklus Vatrenih, u kojem se uz prestižni turnir Lige nacija očekuju i dobro odrađene kvalifikacije za iduće Europsko prvenstvo 2020. godine.

Doziranje nastupa

Odlazak Vedrana Ćorluke, Danijela Subašića i Marija Mandžukića u startu znači da će biti važnijih promjena. No kako je vidljivo iz njihovih postupaka, očito je da će Luka Modrić i Ivan Rakitić, za koje se podosta špekuliralo da bi mogli zaključiti reprezentativnu karijeru, i dalje biti na raspolaganju Zlatku Daliću. Za Rakitića bi, doduše, bilo čudno da odstupi jer ima tek 30 godina i, praktički, još barem tri-četiri sezone na najvišoj razini može sigurno odigrati. Voljni moment, pogotovo nakon svega što je doživio u Rusiji te činjenice da se etablirao kao jednog od lidera Vatrenih, uz veliku podršku izbornika, definitivno ne bi trebao biti sporan.

Clive Brunskill/Getty Images
Getty Images

Kod Modrića su stvari malo drugačije jer će on uoči utakmice u Španjolskoj navršiti 33 godine. No, očito je i to da Zlatna lopta Rusije 2018., uz više jedinstvenih vrlina koje ga igrački krase, ima i ogromnu želju igrati u reprezentaciji. Vjerojatno je taj motivacijski faktor ključan da Modrić ne mari za dojam o tome kakav će biti njegov nastavak igranja za Vatrene nakon fantastičnog dojma iz Rusije. Dakle, ostat će na raspolaganju Zlatku Daliću.

Hoće li biti pak spreman za ove prve dvoboje? Kako Rakitić tako i Modrić, kasnije su se priključili svojim klubovima i nisu prošli temeljitije pripreme. Istina je da su već igrali za Barcelonu i Real, no treba vidjeti hoće li ih Dalić pozvati za ove dvije utakmice, odnosno hoće li možda biti u momčadi samo za Španjolsku. Modriću će pogotovo trebati dozirati nastupe, kako zbog kašnjenja u pripreme, tako i zbog njegovih godina, odnosno velikih obveza koje ima u klubu. Dok je Leo Messi odlučio privremeno zamrznuti reprezentativni status, možda i kao preteča odluke o konačnom odlasku, Modrić je dosad pokazivao da ima jasne ideje. Ili ostaje i ide dalje kao dosad, uz moguće drugačije doziranje poziva (recimo, protiv Jordana doista nije potreban), ili se povlači. Za Hrvatsku je svakako dobro, pogotovo u idućih godinu dana, da Modrić nastavi.

Kojim putem?

Popis koji će ovog ponedjeljka Dalić odaslati za kandidaturu za Portugal i Španjolsku neće biti potpun. Zbog ozljeda neće biti Kramarića i Lovrena. Ako poštedi Modrića i Rakitića za Portugal, to je onda 7 igrača manje s ruskog popisa. No, kadrom koji bude koristio u rujnu Dalić će nam dati naslutiti hoće li odmah krenuti s kratkom natjecateljskom idejom ili će njegov odabir biti temelj dugoročnije vizije (za 2-3 godine) selekcije. Bude li tek logičnih alternacija onih igrača koji su bili na njegovim popisima od finiša kvalifikacija, to će biti znak da se nastavlja odmah s natjecateljskim ritmom.

Bude li više novijih/mlađih aktera, koji će za koju godinu iskoračiti zahvaljujući i novim inozemnim angažmanima, onda će se prva faza novog ciklusa iskoristiti za provjeru dugoročnijih rješenja. U svakom slučaju, bit će vrlo zanimljivo...

Vatreni do kraja 2018.

6. rujna

PORTUGAL - HRVATSKA

(prijateljska)

11. rujna

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA

(Liga nacija)

12. listopada

HRVATSKA - ENGLESKA

(Liga nacija)

15. listopada

HRVATSKA - JORDAN

(prijateljska)

15. studenoga

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA

(Liga nacija)

18. studenoga

ENGLESKA - HRVATSKA

(Liga nacija)

GOLMANI

Velika šansa za L. Kalinića

Odlaskom Danijela Subašića otvara se velika šansa za Lovru Kalinića. Vrsni splitski vratar odlično brani u Belgiji, a na golu Hrvatske, kad god je do sada dobio priliku, pokazao je pouzdanost. Dojam je kako će u ovom 'generacijskom' izboru biti najmanje stresa upravo zato što su alternacije već dale naslutiti kako imaju potencijale da dostojno zamjene Subašića. Uz Lovru Kalinića druga će opcija biti Dominik Livaković, koji je već duže vrijeme u statusu trećeg vratara. Tko će biti novi broj 3 čini se da će donijeti (naj)više zanimanja, jer će biti u pitanju novo lice. Kandidati koji se nameću su Karlo Letica, koji se nakon kratke ere u Hajduku vrlo brzo nametnuo u belgijskoj ligi te Josip Posavec, iz mlade reprezentacije, koji je, na stranu neuvjerljivost kod gola u sučevoj nadoknadi u Bukureštu, pokazao dobre potencijale. Poglavito u talijanskoj ligi.

OBRANA

Povratak Mateja Mitrovića

Ćorluke neće biti nakon 12 godina. To je velika promjena u Vatrenoj obrani, jer je on bio jedan od praktično nezamjenjivih svih godina, do teške ozljede 2017. Upitno je i što će biti sa statusom Ivana Strinića, koji je prešao u Milan, ali svakako nije sretan što novi vlasnici i direktori dovode već dva nova lijeva bočna igrača. Ukoliko opet bude u alternativi teško je vjerovati da će biti u formi za reprezentaciju. Uz ozljedu Lovrena, za ovu priliku se očekuje da će Ćaleta-Car biti promaknut u prvi plan stopera, uz sigurni povratak Mateja Mitrovića, koji je konkurirao do posljednjeg trena za Rusiju. Mitrović dobro igra u Belgiji. Ima li Dalić neku novu ideju? Moguće opcije su recimo Nikola Katić, koji se dobro snašao u Glasgow Rangersu, kao i Barišić, možda i Leovac. Ukoliko pak mjesta bude za mlađe, primjerice Benkovića i Sosu, onda će to biti najava dugoročnijih ideja.

VEZNI RED

Izbornik ima mnoštvo rješenja

Ostankom Modrića i Rakitića vezna linija Hrvatske je ostala u statusu obilja. Mnoštvo je rješenja Zlatku Daliću, a ako odluči odmoriti veterane iz madridskog Reala i Barcelone, onda se uz vezne igrače koji su bili u Rusiji može očekivati poziv, primjerice, Mariju Pašaliću. Mlađe snage, kao Halilović, Ćorić, Vlašić tek se bore za prostor u Milanu i Romi, dok se Pašalić odlično snašao u Atalanti, gdje je u nekoliko utakmica već stekao veliko povjerenje trenera Gasperinija. Dakako da Dalić možda ima druge ideje, (možda iz HNL-a), sve ovisi o koncepciji selekcije koju kani provoditi od rujna. Kako god bilo u veznom redu ne bi trebalo biti stresa, naprotiv. Uz više Kovačićevih igara u dresu Chelseaja moglo bi se očekivati da će srednji red Vatrenih biti još moćniji.

NAPAD

Ivan Santini se nameće

Dojam je kako će ponajviše dubioza izbornik imati u ovom segmentu. Prije svega odlaskom Marija Mandžukića te epilogom slučaja Nikole Kalinića, nastala je velika praznina na poziciji srednjeg napadača. Naravno, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni oko novog napadača madridskog Atletica. Izvanredan start u Anderlechtu i novu sezonu gotovo unisono nameće poziv Ivanu Santiniju, koji uz golgeterski instinkt također je napadač robusnosti i prodornosti. Kako je Kramarić ozlijeđen, treba još igrača, iako je izvjesno kako će Pjaca dobiti više prostora u odnosu na Rusiju. Moguća opcija je Duje Čop, koji je u najboljim godinama (28), možda i Perica iz Serie A. Ukoliko Dalić bude optirao za dugoročnije vizije (mlađe) možda se u konkurenciji napadača nađe recimo Brekalo.

Linker
04. svibanj 2024 02:07