Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
MOGLO BI BITI SVEGA

KAKO ĆE IZGLEDATI HRVATSKA U SAMOM FINIŠU KVALIFIKACIJA? Drama pred golom nikad nije bila veća, a jedan bi čovjek mogao biti pravi faktor iznenađenja

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. listopad 2017. 14:26

Kad Ante Čačić ima kompletan kadar, hrvatski se sastav praktično zna, otvorena ostaje jedna ofenzivna pozicija i možda, samo u slučaju bitnih preinaka u formi igrača, još koje mjesto.... No, već kod objave popisa za Finsku i Ukrajinu izbornik je bio prisiljen prekrižiti prezimena: Ćorluka, Pjaca, Kovačić i Jedvaj. Oporavak Danijela Subašića nadmašio je mnoga očekivanja, ali prijetnja otkazom Dejana Lovrena otvorila je novu rupu.

Krpanje obrane

Na Euru u Francuskoj standardan zadnji red bio je: Srna, Ćorluka, Vida, Strinić. Samo Domagoj Vida, koji je odigrao za Dynamo Kijev 90 minuta u Beogradu, i danas je na dispoziciji Čačiću, a kako se ovog časa čini, obrana s Finskom mogla bi izgledati: Vrsaljko, Vida, Mitrović, Barišić. Zapravo je paradoksalan odnos učinka na terenu i poimanje hrvatskog sastava, dok se ofenzivce veliča za njihove izvedbe u klubovima, nacionalna vrsta ne zabija golove, a obrana, koja se stalno krpa i lijepi, inkasirala je samo tri u osam utakmica. Ovog časa to nas jedino može donekle smirivati, iako nas istinski ne ‘bilda’ optimizmom jer drama pred hrvatskim golom nikad nije bila veća. Ako i računamo da gležanj Josipa Pivarića nije teže stradao…

Boris Kovacev / CROPIX

Prema aktualnom stanju, uz Vrsaljka i Vidu, izbornik će u defenzivni red morati postaviti Mateja Mitrovića, koji uopće ne igra u Bešiktašu, gdje je “zavaren” za klupu. Alternative su mu Zoran Nižić i Antonio Milić, u čijim nogama nema kvalifikacijskih nastupa, pritom je Milić totalni debitant. Mitrović je, zanimljivo, igrao obje prve utakmice s istim rivalima, Finskom i Ukrajinom u paru s Vidom i nisu dopustili da se mreža zatrese. To mu je najjača referenca pred kapetanom Hajduka Nižićem. Na Čačiću je da definira koliko je nedostatak minutaže ostavio traga na natjecateljskoj spremi.

Split, 240817.
Stadion Poljud.
Uzvratna nogometna utakmica doigravanja za UEFA europa Ligu izmedju HNK Hajduk i Everton FC .
Na fotografiji: Zoran Nizic i Wayne Rooney
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Foto: Jakov Prkic / Cropix

Borna Baršić ni u nedjelju neće igrati za Osijek s Istrom 1961 u HNL-u, trener Zoran Zekić čuva ga u dogovoru s Čačićem, što sugerira da bi mu izbornik trebao dati šansu na lijevom braniču. Čak i nevezano za Pivarićeve probeme. Barišić je od utorka u punom treningu, ali ništa ne kani riskirati. Njegova meka ljevica s centaršutom koji pogađa u trepavicu itekako bi mogla dobro doći na Rujevici jer Hrvatska će sigurno napadati i imati puno ubačaja pred vrata. A vidjelo se u Eskisehiru do koje mjere je to uzaludno ako lopte lete svugdje samo ne gdje treba, kao tamo pogotovo Vrsaljkove. Drugo je ogled u Kijevu gdje se može računati da je Pivarić opet na “pole position”. Istina, i Barišića je ozljeda izgurala iz ritma utakmica, no ni približno kao trener Senol Günes Mitrovića.

Veza se već zna

I dok će Mitrović, otpadne li zaista Lovren, i Barišić vjerojatno biti Čačićevo rješenje za Skandinavce u zadnjem redu, veza se zna - Modrić, Badelj, Rakitić. Naprijed su sigurno Perišić i Mandžukić, a najveće rotacije odvijaju se na desnom krilu. Pjaca, Brozović, čak i Perišić kad je Mandžukić bio lijevo… Brozović je tu najizgledniji, jedino ukoliko Čačić ne gurne još jednog napadača, recimo Nikolu Kalinića. Pogotovo s Finskom. Na treninzima je znao isprobati i Duju Čopa. Krije li se možda u njemu potencijalni faktor iznenađenja?

Linker
02. svibanj 2024 11:25