WOLFGANG RATTAY Afp
POGLED U BUDUĆNOST

Kako će izgledati Vatreni nakon Eura: Otkrivamo ostaje li Dalić i što bi mogao odlučiti Modrić!

Da ovog trena ne vidimo jasnu sliku nove Hrvatske, koja će biti jaka kao nekad, to je evidentno...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. lipanj 2021. 06:56

Zlatko Dalić ostat će hrvatski izbornik, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nastavljaju se vrlo brzo i Vatreni će u njih uglavnom u istom sastavu. Luka Modrić mora se izjasniti ostaje li kapetan nacionalne vrste do kraja akcije Katar, to je jedino što čekamo. Luka je na tom tragu, osim ako nakon Eura ne dođe do drugačijeg zaključka.

U Moskvi 1. rujna Hrvatska gostuje kod Rusije, tri dana kasnije ima utakmicu sa Slovačkom u Bratislavi i zatim u Splitu sa Slovenijom 7. rujna. U tri kola osvojila je šest bodova, ali dobila samo Cipar i Maltu i kompletan posao tek slijedi. Na Euru rezultatski nije napravila puno, osmina finala je prihvatljiv domet, ali daleko od velikog rezultata. Način na koji su se Vatreni borili i na kraju ispali u produžecima donosi zaključak da se nisu osramotili, da su imali karakter i to je Daliću vjetar u leđa.

Dobivao je i dobit će kritike za pojedine odluke te izbore u napadu i obrani, previše je vjerovao pojedinim igračima, a premalo drugima, a kad primiš pet golova ne možeš svladati Španjolsku. U osmini finala nikoga.

HNS podržava Dalića, ugovor ga veže do Svjetskog prvenstva u Kataru, odnosno, do kraja kvalifikacija ako ga ne izbori i jedino kad bi on sam odlučio otići došlo bi do promjene. No, Dalić ne daje naznake da se sprema na demisiju…

Hrvatska nema igrača koji bi se oprostili, izbornik neće morati graditi novu ekipu, ali dužan je popraviti obranu i kompletnu igru u defenzivi jer kad u četiri susreta dobiješ osam pogodaka, kad u svakom budeš matiran, što smiješ očekivati?

Dalić će s vremenom sigurno uvesti još neka nova imena, dati veću šansu pojedincima koji su na Euru bili u drugom planu jer to zaslužuju, ali što je ovog časa za Vatrene glavni zaključak: nikakvih potresa u reprezentaciji neće biti. Dojam nakon Eura nije bajan, ali niti toliko loš da bi se sve rušilo. No, da ovog časa ne vidimo jasnu sliku nove Hrvatske, koja će biti jaka kao nekad, to je evidentno.

Trebat će je iskristalizirati. Dalića čeka golem rad u kojem će morati vući prave poteze jer u zadnjih desetak mjeseci je bilo previše loših pokušaja što se reflektiralo i na nastup na Euru. Na kraju i na samo taktičke postavke u četiri odigrana susreta.

Jedino ako bi Modrić kazao "gotovo je", to bi bio novi šok i dodatno otežao put prema Kataru koji je i tako vrlo neizvjestan. Luka je i sa 36 godina najveća vrijednost i motor momčadi, koliko on blista toliko i Vatreni igraju. Ili pate ako nije na svojoj razini. Svi ostali su zamjenljivi i širina kadra optimistična je spoznaja za vrijeme koje dolazi!

Linker
30. travanj 2024 11:04