KAKO DALJE?

KAKO ĆE IZGLEDATI VATRENI NAKON RUSIJE? Na jednoj poziciji Hrvatska ima veliku prazninu, a čovjek koji je oduševio Europu prvi je Dalićev kandidat

VATRENI Prvi postruski popis Vatrenih ponudio je više-manje očekivana imena
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. kolovoz 2018. 23:18

Prvi spisak reprezentativaca nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji ponudio je više-manje očekivana imena. Zlatko Dalić pozvao je 25 igrača, među kojima su i Dejan Lovren te Andrej Kramarić, no za njih je logično očekivati da će preskočiti nastupe s Portugalom i Španjolskom. Oni su izvan stroja zbog ozljeda i vjerojatno ni klubovi ne bi željeli da ih se riskira u prijateljskim utakmicama odnosno prvom kolu Lige nacija.

Pridodamo li njima Ivana Strinića, koji mora na pretrage srca, te trojicu koja su se oprostila, Ćorluku, Subašića i Mandžukića, to je šest igrača manje u odnosu na 23 igrača koja su bila prijavljena za Rusiju. A izostanak ikakve naznake da bi se Nikola Kalinić mogao ispričati/amnestirati daje naslutiti da je i njegova reprezentativna priča zaključena...

Rog i Kovačić

U kontekstu novih lica Dalić je počeo crtati obrise momčadi za idući ciklus. Kao trećeg vratara pozvao je Karla Leticu i to je jasan znak odabira konkurencije za Lovru Kalinića i Dominika Livakovića. Za poziciju lijevog beka uz Pivarića će se boriti pozvani Borna Barišić, ali i Borna Sosa, kojeg je Dalić spomenuo kao izbor za A reprezentaciju, koji je ostavljen U-21 selekciji za važne utakmice u istom razdoblju. Isto vrijedi za Duju Ćaletu-Cara te Brekala.

Roscino, Rusija, 230618.
Stadion Roscino arena.
FIFA World cup 2018.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije na stadionu Roscino arena dan prije putovanja u Rostov na Donu gdje igraju zadnju utakmicu skupine D s Islandom.
Na fotografiji: Ivan Rakitic, Filip Bradaric i Duje Caleta Car
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Očekivani poziv Mateju Mitroviću “nadopunjen” je debitantskim pozivom Antoniju Miliću, čime se daje naslutiti izbore za konkurenciju stopera. U veznom redu uglavnom je očekivan poziv Mariju Pašaliću, više nego recimo povratniku u reprezentaciju Marku Rogu. Taj je mladi i potentni igrač naime premalo igrao u Napoliju, gdje i treću sezonu ulazi kao alternativa. Prošle sezone imao je čak 37 nastupa (jedan gol i jedna asistencija), ali tek 620 minuta igre (prosjek 16,7). Prava je šteta što se Rog ne odlučuje, kao Kovačić, na promjenu sredine pa da svoj talent razvije tamo gdje će moći igrati u kontinuitetu. Možda mu ovaj poziv bude i poruka za revitalizaciju karijere...

BERGAMO, ITALY - AUGUST 20:  Mario Pasalic of Atalanta BC kicks the ball during the Serie A match between Atalanta BC and Frosinone Calcio at Stadio Atleti Azzurri d'Italia on August 20, 2018 in Bergamo, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images / Getty Images
Pašalić

Najviše je intrigirao Dalićev izbor u napadačkoj formaciji. Opraštanjem Marija Mandžukića i udaljavanjem Nikole Kalinića iz konkurencije, uz ozljedu Andreja Kramarića, a uzimajući u obzir da su Perišić, Rebić i Pjaca ipak krilni igrači, Hrvatska ima veliku prazninu u konkurenciji za devetku. Poziv Ivanu Santiniju, koji je odlično krenuo u Anderlechtu, efikasno i razigrano, a već je bio u konkurenciji, spada u red očekivanih. Santini je iskusan (29 godina), fizički je snažan (190 centimetra) i prva je opcija za klasičnog srednjeg napadača. Poziv Marku Livaji pak je velika šansa za tog 25-godišnjeg napadača koji u AEK-u odaje dojam profesionalnog i osobnog sazrijevanja. Livaja je igrač koji može igrati devetku, ali je možda i efikasniji kao tzv. druga špica ili polušpica.

Reykjavik (Island), 110617.
Stadion Laugardalsvollur.
Kvalifikacijska utakmica reprezentacije Islanda protiv reprezentacije Hrvatske za svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018.
Na fotografiji: Ivan Santini nakon poraza.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Predvodnik Modrić

Dalićev izbor za Portugal i Španjolsku ne može značiti definirane temeljne izbore za idući ciklus, ali ipak daje naslutiti određene vizije u tom smjeru. Izbornik je relativno pomladio kadar, jer je prosjek godina igrača s ovog popisa 24,8 godina. Usto, da se primijetiti da je osvježio reprezentaciju fizički snažnim igračima (Mitrović 188, Barišić 187, A. Milić 190, Pašalić 189, Santini 190 cm) i motoričnim ofenzivcima (Rog, Livaja). Uzmemo li u obzir da su najavljeni i snažni Ćaleta-Car (192) te vrlo motorični i hitri Sosa i pogotovo Brekalo, možemo zaključiti da bi u idućem ciklusu vatrena vrsta, uz prepoznatljivu tehničku nadmoć, trebala imati i motorički izraženiju te potentnu fizičku komponentu.

Zato će biti iznimno zanimljivo vidjeti kako će se osvježeni doprvaci svijeta predstaviti u Portugalu odnosno u Španjolskoj, gdje će imati (i) gro nositelja s nedavnog trijumfalnog ruskog pohoda - između ostaloga, reprezentacija ostaje predvođena najboljim igračem SP-a Lukom Modrićem...

Linker
05. svibanj 2024 14:15