REUTERS
TAKTIKA KOJA JE SVE PROMIJENILA

KAKO JE DALIĆ NADMUDRIO RUSE: INSAJDER IZ STOŽERA HRVATSKE REPREZENTACIJE OTKRIO DETALJ Gledali smo snimku Španjolska - Rusija, to je bio rukomet...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. srpanj 2019. 22:41

Subašić je obranio Smolovu, Akinfejev Kovačiću, Fernandes je promašio okvir vrata... U petoj seriji Kuzjajev je zabio za 3:3, a onda je prema kaznenom prostoru krenuo Ivan Rakitić. Hladno je riješio Akinfejeva...

- Izbornik Dalić stajao je na aut crti, skočio sam do njega, uhvatio ga za ruku, povukao, “Šefe, odi na klupu”, kazao sam mu. S Dancima smo zajedno sjedili kad su bili penali, htio sam da bude sve isto. Vjerovao sam u Rakitića, ali ništa nisam želio prepustiti slučaju. Ne znam je li Dalić gledao baš taj čas ili nije, ali Raketa je zabio i Akinfejevu, prošli smo - prisjeća se Ognjen Vukojević tih čudesnih trenutaka na olimpijskom stadionu.

Godinu dana kasnije koji su najjači dojmovi?

- U Sočiju smo analizirali susret Rusije sa Španjolskom, nismo htjeli ponoviti pogreške Španjolaca, oni su igrali kao u rukometu, kružili su loptom oko protivnikove zone, ali bez dubine. Posjed lopte bio je golem, a ništa konkretno nisu napravili. Znali smo da moramo biti konkretniji u trećoj trećini terena, u završnici. Izbornik se odlučio za Kramarića u prvoj postavi kako bismo bili okomitiji. Da u međuprostoru primili loptu i da budemo opasni.

I Vedran Ćorluka je bitno pomogo savjetima, bio je jedan od konzultanata Daliću. O svakom pojedincu sve se znalo.

- Počevši od Ignaševića koji ima dugu loptu, da u obrani igraju s petoricom... Čerčesov je trener koji ide na motivaciju. Bila je teška borba, Rusija je imala pomoć navijača kao domaćin. Izbornik Dalić je radio odlične zamjene, davao je ritam našoj ekipi, to moram istaknuti. Na kraju smo prošli na penale i sve drugo je povijest.

Roscino, Rusija, 130618.
Stadion Roscino arena.
Svjetsko nogometno prvenstvo FIFA World cup 2018.
Hrvatski nogometna reprezentacija odradila je trening na stadionu Roscino arena.
Na fotografiji: Zlatko Dalic i Ognjen Vukojevic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Rusi su bili dobri

Kad imaš protivnika za kojeg vjeruješ da ga trebaš pobijediti, a on je domaćin, motiviran, u zaletu, to su često najteže utakmice.

- Svi su očekivali našu pobjedu. Ja sam išao u Moskvu gledati Francusku i Dansku, mislili smo da ćemo igrati s Francuzima u osmini finala, pa Španjolskom u četvrtfinalu, a dobili smo Dansku i Rusiju. Nevjerojatno. To je značilo dvije utakmice u kojoj su nas stavljali za favorita. Rusija je na početku probala s presingom, ipak imaju Dzjubu koji je odličan, moćan napadač, izvrstan u građenju. Ima Rusija kvalitetu, to su igrači iz Zenita, Spartaka, CSKA Moskva... Mnogi su imali iskustvo u Ligi prvaka. Nisu bili bomba bez fitilja. Hrvatska uvijek igra najteže kad je favorit, ali sve smo prebrodili i ispisali povijest - konstatirao je Vukojević.

Impresioniralo je kako su nas Rusi ispratili, s koliko poštovanja.

PRISJETITE SE KAKO JE IZGLEDAO VATRENI PUT DO SREBRA Ovdje čitajte sve o najvećem uspjehu u povijesti hrvatskog nogometa!

Linker
24. travanj 2024 21:41