Action Images via Reuters
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ ZA JL

KAKO JE DOŠLO DO NEUGODNE SITUACIJE U REPREZENTACIJI: TIH DANA PAO JE VELIKI DOGOVOR IZBORNIKA, MODRIĆA I RAKITIĆA Luka je prihvatio Dalićevu ponudu..

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. rujan 2019. 10:17

Uz sve poštovanje prema svima, prema čitavom svijetu, nema ljepšeg osjećaja od igranja za Hrvatsku, još vruć od mundijalske groznice rekao je Ivan Rakitić novinaru katalonskog Sporta u kolovozu prošle godine. Onda je u dogovoru s izbornikom Zlatkom Dalićem odlučio da nema smisla neumjereno se prepuštati tom hedonizmu pa je preskočio prvo okupljanje nacionalne momčadi i test-utakmicu s Portugalom.

U pogon se vratio nekoliko dana kasnije. Na startu Lige nacija utrčao je u ‘koridu’ u Elcheu i bilo je to krvavo iskustvo, 0-6 umjesto čestitke za stoti Ivanov nastup u dresu s crvenim i bijelim kvadratićima. Nakon porcije od šest komada logično je da se igrač u zrelim godinama zapita treba li mjesto prepustiti nekom mlađem...

KLIMAVA “ŠESTICA”

Kada podvučete crtu, Ivan Rakitić potrošio je proteklih 12 mjeseci među ‘vatrenima’ kolebajući se - je li došlo vrijeme za oproštaj ili da ipak ostanem još jedan ciklus? Reprezentacija je u tom razdoblju odigrala deset utakmica, upisala je četiri pobjede i četiri poraza uz gol-razliku 13-18 i zapravo se uopće nije ponašala u skladu s ugledom svjetskog doprvaka. Rakitić je sudjelovao u pet dvoboja igrajući za klimavu ‘šesticu’, bez opipljivog učinka i doprinosa kakav u pravilu daje kada crta napade Barcelone. Dalićev sastav je u tih pet utakmica s Rakitićem na terenu ubilježio dvije pobjede, dva poraza i jedan remi uz gol-razliku 6-11.

Malo izlazi iz gabarita ove teme, ali kada se već bavimo statistikom kažimo usput (kao podsjetnik abonentima kladionice) da utakmice Hrvatske, s Rakitićem ili bez njega, već izvjesno vrijeme redovito završavaju rezultatom 2-1. Od posljednjih sedam utakmica ‘vatrenih’ čak šest mečeva završilo je rezultatom 2-1. Hrvatska je ovim rezultatom pobjeđivala Jordan, Azerbajdžan i Wales, a gubila protiv Engleske, Mađarske i Tunisa.

Ali vratimo se Rakitiću. Shvativši da mu je jezgra momčadi u Rusiji prošla ispod zenita, Dalić je nakon Svjetskog prvenstva prihvatio odluke Mandžukića, Ćorluke i Subašića da spuste zastor na svoju priču u reprezentaciji, ali nije mogao dopustiti da mu se raspadne kompletna momčad, pa je Luku Modrića i Ivana Rakitića nagovorio da ostanu još (barem) dvije godine, kao senatori, odgajatelji i nadzornici tranzicije.

Igrači koji će pomoći Brekalu, Vlašiću i drugim novacima da se meko prizemlje u novo, zahtjevnije okruženje. Na svoj prepoznatljiv način, bez pompe i medijske drame, Modrić je prihvatio ponudu. S Rakitićem je išlo malo teže.

“Izbornik Dalić i ja smo se dogovorili da neću igrati baš sve utakmice, ali naravno da ću biti uz momčad kada to bude najpotrebnije. Pokušajte i mene shvatiti, prošla sezona bila je iscrpljujuća, odigrao sam sedamdesetak utakmica. Ne mogu tako iz sezone u sezonu, crknut ću”, priznao je Rakitić novinaru Novog lista u rujnu prošle godine.

Ako lipanjski sudar s Walesom ne ulazi u kategoriju utakmica kada je Rakitić bio najpotrebniji, paket aranžman Slovačka-Azerbajdžan definitivno pripada tom razredu. Sa šest bodova iz ove dvije utakmice čekira se viza za završnicu Eura 2020. U slučaju poraza u Trnavi kvalifikacijska priča se može ozbiljno zakomplicirati. Drugim riječima, Rakitić je više nego potreban, ali glavom trenutačno nije u reprezentaciji.

Planet nogomet danas putuje bitno većom brzinom od našeg svijeta, statusi igrača i njihove preferencije mijenjaju se preko noći. Rakitić to najbolje zna: do jučer nezamjenjiv u Barceloni, čovjek za pedeset i više utakmica po sezoni, sada je zabetoniran na klupi. Zbog te očite degradacije kraj prijelaznog roka dočekao je na iglama, želeći u PSG ili u Juventus, iako je ugovorom vezan za Barçu do ljeta 2023.

Jedna ozljeda suigrača, višak kartona ili nalet slabije forme vratit će Rakitića na klupsku mapu i on bi već za mjesec dana mogao biti tamo gdje mu je i mjesto, šef veznog reda ‘blaugrane’.

Ali u reprezentaciji taj film više nećemo gledati. Rakitić je blizu oproštaja, a Dalić blizu odluke da njegovu poziciju na terenu trajno zakrpa nekim zamjenskim nogometašem...

Rakitić od finala SP-a do danas

Hrvatska

5 utakmica

428 minuta

bez golova i asistencija

Barcelona

55 utakmica

4281 minuta

5 golova

10 asistencija

ODIGRAO MANJE OD POLOVICE UTAKMICA: Od posljednjih 12 utakmica, sedam ih je preskočio

Ivan Rakitić bio je jedan o najzaslužnijih za srebrnu medalju iz Rusije i kao takav će zauvijek ostati upamćen u povijesti hrvatskog nogometa. Nakon tog povijesnog Svjetskog prvenstva, Raketa se nije oprostio od “vatrenih” kao neki njegovi suigrači, iako bi iz sadašnje perspektive možda bilo bolje i da jest.

Kvalifikacijske utakmice za Euro 2020. sa Slovačkom i Azerbajdžanom bit će 11. i 12. susret koji “vatreni” igraju od finala s Francuskom, a od tih 12 utakmica Rakitića nema u njih čak sedam. Zlatko Dalić mu je, prema njegovim riječima, još lani dozvolio da dolazi samo na “važne utakmice”, ali nisu li i kvalifikacije važne?

U listopadu prošle godine je Hrvatska igrala protiv Jordana, a Dalić je oslobodio Modrića, Rakitića, Perišića i Kovačića, što opravdava Raketu jer su pošteđeni svi stožerni igrači. Susret protiv Engleske u Ligi nacija mjesec dana kasnije propustio je zbog lakše ozljede. Dalić “nije htio riskirati” pa ga je vratio u Barçu. Ako, međutim, izoliramo ta dva slučaja, Rakitić je i dalje ostao dužan...

6. rujna 2018. Portugal - Hrvatska 1-1

Prvi susret nakon Rusije bila je prijateljska utakmica u Portugalu, a Dalić nije mogao računati na Rakitića. Preskočio je Portugal bez nekog posebnog razloga i priključio se “vatrenima” par dana kasnije za susret sa Španjolskom.

8. lipnja 2019.Hrvatska - Wales 2-1

11. lipnja Hrvatska - Tunis 1-2

Nije se pojavio na posljednjem okupljanju reprezentacije koja je igrala kvalifikacije s Walesom i upisala pobjedu te za prijateljsku utakmicu s Tunisom koja je izgubljena. Okupljanje je propustio s objašnjenjem da je bio “jako umoran” od naporne sezone.

6. rujna 2019. Slovačka

9. rujna 2019. Azerbajdžan

Novo okupljanje i nova odbijenica od strane Rakitića. Hrvatsku očekuju važne utakmice u kvalifikacijama za Euro 2020. godine, ali Raketa opet nije mogao doći. Razlog - kraj prijelaznog roka i nesređena situacija u Barceloni. Drugi otkaz u nizu, možda je vrijeme za konačno zbogom.

Linker
04. svibanj 2024 11:45