HNS
POTVRDIO HNS

KAKO JE DOŠLO DO VELIKOG PREOKRETA? Akcija rušenja izbornika je propala, ali jedan dogovor još uvijek nije formaliziran! Zašto? To zna samo Šuker

MLADA REPREZENTACIJA Iako su se u posljednje vrijeme pojavile informacije da bi mogao biti smijenjen, dosadašnji strateg nastavlja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. kolovoz 2019. 19:02

Akcija rušenje šefa U-21 vrste nije uspjela, iako su iz krugova bliskih Davoru Šukeru dolazile informacije da je prekrižen, što se i pisalo po medijima, Nenad Gračan ostaje izbornik mlade reprezentacije. To nam je potvrđeno u HNS-u uz dodatak da će izbornik uskoro objaviti popis igrača za rujanske utakmice, da mu je Izvršni odbor još početkom lipnja izglasao novi dvogodišnji mandat i o tome se službeno više nikad nije raspravljalo. Ugovor zasad nije potpisan, no “to će se riješiti”, uvjeravaju u Savezu.

Pa kad će točno krenuti novi ciklus, nazvali smo Gračana?

- Okupljamo se 2. rujna u Zagrebu. Popis igrača objavit ću možda 19. kolovoza, a vjerojatno dan-dva kasnije. Kad se precizno uvjerim tko je taj vikend igrao, tko ima eventualno problema s ozljedama - rekao nam je izbornik.

Prvi ogled je 5. rujna, prijateljski s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Zagrebu ili okolici, možda u Velikoj Gorici. Potom je 10. rujna početak novih kvalifikacija za Euro, u Šibeniku sa Škotskom.

Paolo Bruno/Getty Images
Getty Images

Dobio informaciju

- Pravo nastupa imaju igrači rođeni 1998. godine i mlađi. Upravo ta generacija 1998., koja je bila svojedobno u kadetskom uzrastu u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, već i dosad je imala značajnu ulogu. No, Josip Brekalo je zaslužio da ga oslobodimo obveza i da bude u A vrsti. Za ostale ćemo vidjeti.

- Još moram razgovarati s Dalićem hoće li na nekoga, osim Brekala, računati. Dolaze novi igrači, mlađi. Pa i neki koji su rano otišli iz Hrvatske - rekao je Gračan inzistirajući da je prerano za imena.

Glavno je riješeno, on nastavlja voditi U-21, može se posvetiti terenu.

- Znate sve što i ja. Već odavno pripremam sljedeći ciklus, a ne zamaram se kad će biti formalan potpis ugovora.

Gračan je očito dobio informaciju iz Saveza, s dovoljno autoritativnog mjesta da može mirno raditi dalje. Izvršni odbor je uz njega.

Kako je HNS na svojoj službenoj web-stranici 4. lipnja objavio vijest da je produžena suradnja s Gračanom uz fotografiju rukovanja Šukera i izbornika, očekivalo se da će taj ugovor biti formaliziran odavno, a nije se dogodilo. Zašto? To zna Šuker. Štoviše, još prije Eura krenule su glasine da će ipak biti smijenjen, o tome se govorilo u taboru nacionalne momčadi u San Marinu i sigurno remetilo odnose i koncentraciju na utakmice, možda i rezultat.

Nakon Eura pojavili su se tekstovi da su Gračanu dani odbrojeni. Međutim, to nije bilo većinsko mišljenje u HNS-u, niti u Izvršnom odboru, niti među glavnim ljudima koji upravljaju Savezom. Pobornici smjene Nenada Gračana ostali su u manjini. Što ne znači da može biti bezbrižan do kraja, da ga nezadovoljnici neće čekati “na krivom zavoju”. Nenad Gračan postao je izbornik 25. listopada 2013. godine, usred natjecanja u skupini, nakon što je Niko Kovač ostavio mjesto preuzimajući A vrstu. U tri ciklusa dvaput je osvojio prvo mjesto, ali to je donijelo jedan plasman. Naime, 2014. je unatoč tome morao igrati play-off kojeg nije prošao protiv Engleske. Za 2017. je bio treći u skupini iza Švedske i Španjolske, posao je pokvaren na kraju, iako se pamti pobjeda u Španjolskoj 3:0.

- Otkako vodim U-21 u A reprezentaciju je otišlo 15 mojih igrača - ističe Gračan.

Nije jednostavno

Kako je mlada reprezentacija u sjeni A vrsti nije je jednostavno voditi. Primjerice, Gračan prije ovogodišnjeg Eura na pripremama nije imao glavne ljude - Brekala, Vlašića, Benkovića i Halilovića koji su bili u ekipi Zlatka Dalića. Naravno da A momčad ima prioritet jer je daleko najvažnija, no to u državi koja nema široku bazu kao velike nacije utječe na domete mladih. Gračan je najdugovječniji aktualni izbornik u HNS-u.

IO krajem kolovoza ili početkom rujna

Posljednja sjednica Izvršnog odbora HNS-a održana je 11. srpnja. Na njoj nije bilo govora o statusu Nenada Gračana, iako je Euro U-21 odigran u lipnju. Bilo bi logično da je to bila tema, ako bi se htjelo promijeniti odluku istog tog tijela Izvršnog odbora donijetu početkom lipnja da se s njim produži suradnja. No, to se nije dogodilo.

Prema trenutačnim najavama, a u HNS-u zna biti promjena ponekad po tom pitanju, sljedeća sljednica Izvršnog odbora održat će se 26. ili 27. kolovoza, a moguće i početkom rujna. Ovih dana mnogi su na godišnjem odmoru, ali primjerice predsjednik HNS-a Šuker uglavnom je u Zagrebu. (da)

Linker
27. travanj 2024 04:04