DAVOR PONGRACIC/CROPIX
NEKADAŠNJI KAPETAN ‘ELFA‘

Kako je hrvatski nogomet dobio pojačanje iz Njemačke: ‘Moji roditelji nisu imali utjecaja na odluku‘

Igrao je za mlađe njemačke selekcije, nosio je i kapetansku traku za U17, ima ugovor sa Stuttgartom
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 19. studeni 2021. 17:31

Jedan od igrača koji su nedavno "pretrčali" u hrvatski dres je i Jakov Šuver, 18-godišnji stoper koji je nedavno debitirao u Karlovcu za U19 selekciju protiv Gibraltara u kvalifikacijama za SP. Igrao je za mlađe njemačke selekcije od U15 pa do U19, nosio je i kapetansku traku za U17, a sada je potvrdio kako mu je namjera igrati za Hrvatsku. Šuver je Hrvat iz Bosne i Hercegovine rođen u Njemačkoj. Majka Ružica i tata Jakov su iz sela Donji Kladari pokraj Modriče, ali su se 1993. preselili u Stuttgart gdje je u siječnju 2003. i rođen njihov sin. Jakov danas igra za drugu momčad Stuttgarta i, kako čujemo, prelazak u hrvatske redove nije najbolje sjeo Nijemcima koji ni danas ne odustaju od vraćanja ovog ljevonogog stopera pod svoju zastavu. Ali, kako nam je sam rekao, on je svoju odluku donio. I priznaje kako je sretan svojim debijem u reprezentaciji Josipa Šimunića.

Ozbiljno računaju

- To je sjajan osjećaj. Jako sam ponosan i presretan zbog svog debija - kaže Jakov koji pojašnjava kako je odabrao preko glave navlačiti hrvatski dres.

- Slušao sam svoje srce i svoje emocije. To je bilo pravo vrijeme. Moji roditelji nisu imali utjecaja, pustili su me da slobodno odlučujem.

Nas je zanimalo i kako se Šuver snašao među svojim vršnjacima u domaćoj selekciji. S obzirom na to da su tamo i Franjo Ivanović te Noah Phil Pesch, sve redom mladići iz dijaspore, u Šimunićevoj svlačionici se vjerojatno dosta priča i na njemačkom jeziku.

- Svi su me jako dobro prihvatili i od prvog trenutka se osjećam vrlo ugodno. A moj je puni fokus sada na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Zatim gledamo iz utakmice u utakmicu.

image

Jakov Šuver

DAVOR PONGRACIC/CROPIX

U Stuttgartu ozbiljno računaju na Šuvera, potpisao je i profesionalni ugovor, pa nas je zanimalo koliko je Jakov blizu prve momčadi.

- Dugo sam bio ozlijeđen i sada sam potpuno spreman. Svaki dan vrijedno i naporno radim, a ostalo će doći samo po sebi. Što se tiče nogometa u Regional ligi, razina je vrlo dobra. Osobito za mlade igrače koji se ovdje mogu dobro razvijati. I to je moj glavni cilj, da se što bolje razvijam u klubu.

Jakova smo pratili u kvalifikicijama U19 reprezentacija i 190 centimetara visoki stoper pokazao mekanu lijevu nogu, kao i to da ne bježi od igre. On nam pojašnjava kako radi na tome da što više igra loptom, a osim stoperske, može pokriti i poziciju zadnjeg veznog.

Volim biti "šestica"

- Svaki igrač ima svoj stil igre. Moj stil je igrati nogomet i imati puno akcija loptom. U klubu trener od nas traži da budemo hrabri i uvijek dajemo sve od sebe. Gotovo uvijek igram kao stoper, ali se osjećam vrlo dobro na 'šestici'. Kao 'šestica' imam još više dodira s loptom i mogu utjecati još više na igru u ofenzivi.

Bez obzira na svoju polivalentnost, Jakov nema nekog igrača kojeg naziva idolom.

- Nemam baš nekog uzora na svojoj poziciji. Gledam najbolje karakteristike najboljih igrača na mojoj poziciji i inspiriram se njima.

U jednom je intervjuu otkrio da voli zaigrati košarku s prijateljima, a ljubav prema košarci postoji još od malih nogu.

- Osim na nogomet, otac me često vodio i na košarku. S vremena na vrijeme pratim NBA, ali nisam baš navijač neke momčadi - zaključuje Jakov.

Linker
14. travanj 2024 21:56