Hrvatski nogometaši opet su prouzrokovali veliku pomamu za ulaznicama

 ALEXANDRA FECHETE/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Alexandra Fechete/imago Sportfotodienst/profimedia
NOVI PODCAST

Kako je izgledala potraga ulaznica za Euro: ‘Neću tražiti puno, samo po deset ulaznica za svaku utakmicu‘

U podcastu Sportskih novosti gostovao je izvršni direktor HNS-a Tomislav Svetina
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 19. siječanj 2024. 06:44

Tradicionalni izbor Sportskih novosti za najboljeg sportaša godine prilika je da se još jednom prisjetimo svega što su hrvatski sportaši ostvarili u jednoj godini. To smo napravili i u našem specijalnom podcastu u kojem je gostovao Tomislav Svetina, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza koji je na početku odao priznanje svim hrvatskim sportašima.

- Ne trebam ja komentirati, cijeli svijet komentira da smo mi svjetsko čudo. Prisutni smo u mnogo sportova, a u dosta njih smo u vrhu. Uzimajući u obzir broj stanovnika, sportsku infrastrukturu i ulaganje, mislim da bi onda bili uvjerljivo najbolji na svijetu - rekao je Svetina.

Među nominiranima za nagradu Sportskih novosti su i nogometaši koji su opet imali odličnu godinu. Osvojena je srebrna medalja u Ligi nacija te izboren nastup na Europskom prvenstvu sljedeće godine u Njemačkoj. Izbornik Zlatko Dalić i nogometaši su napravili svoje na terenu, a onda je uslijedio rad djelatnika Saveza. Vjerujemo da je ‘pola Hrvatske‘ zatražilo svoju ulaznicu za jednu do utakmica Eura pa nas je zanimalo koliki je bio pritisak za te vrijedne papiriće i kad je počeo.

- Pritisak je počeo onog trenutka kad smo izborili nastup na Europskom prvenstvu pa čak i ranije, kada su izvučene kvalifikacijske grupe. Svi pamte EP 2008. u Austriji i SP 2006. u Njemačkoj na kojima smo imali ogroman broj naših navijača - rekao je Svetina.

image

Tomislav Svetina

RONALD GORSIC Cropix

Glavnog urednika Sportskih novosti Roberta Šolu je zanimalo što bi se dogodilo da hrvatski navijači mogu dobiti 200 tisuća ulaznica?

- Da možemo imati na raspolaganju cijeli stadion, imali bi zahtjeva puno više od tog kapaciteta - istaknuo je Svetina te objasnio:

- Europsko prvenstvo je isključivo u organizaciji UEFA-e. Oni su donijeli odluku da za svaku utakmicu, neovisno o veličini stadiona, svaka reprezentacija ima mogućnost da njihovi navijači kupe po 10.000 ulaznica. Kupnja ide isključivo preko UEFA-e, niti jedan nacionalni savez nema ništa s prodajom tih ulaznica. UEFA je tu priču centralizirala i tako se ulaznice prodaju. HNS je tu isključivo tu da objasni kako se ulaznice kupuju.

image
SN

Hrvatski nogometni savez nema nikakvu ingerenciju za distribuciju ulaznica, ali to ljude nije zanimalo.

- Kad smo izvukli grupu, mobiteli svih nas u HNS-u su gorili. ‘Neću tražiti puno, samo po 10 karata za svaku utakmicu‘. Takvih poruka je bilo jako puno. Nažalost, situacija je takva da se mora aplicirati preko UEFA-e, a spominju se brojke od oko 200 tisuća ljudi koji su aplicirali za hrvatske ulaznice. Vjerujem da bi na prvoj utakmici protiv Španjolske na Olimpijskom stadionu u Berlinu mogli srušiti rekord po broju hrvatskih navijača na jednoj nogometnoj utakmici. Do sada je to bilo u Rotterdamu na finalu Lige nacija kada smo imali gotovo 40 tisuća navijača - istaknuo je Svetina.

Koji rezultat Svetina očekuje na Euru, postoje li problemi s reprezentativnim mladim selekcijama, davaju li hrvatski klubovi dovoljno prilika mladim igračima, zašto SuperSport HNL pada na UEFA-inoj tablici, koji je problem s hibridnim travnjacima, koliko bi sportska infrastruktura pomogla Hrvatskoj i u drugim poljima? Odgovore na ta i druga pitanja pronađite u cijelom podcastu:

Linker
06. svibanj 2024 18:50