REUTERS/Antonio Bronic
BRILJIRAO U ALBANIJI

KAKO JE MANDŽO PONOVNO POSTAO 'SUPER MARIO' Za razliku od Pepa Guardiole, Čačić je za njega imao dovoljno strpljenja

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 08. listopad 2016. 10:07

Bezrazložno sam strahovao da će Ante Čačić već u ponedjeljak biti najnoviji eksponat u “Muzeju pokidanih veza”, u Kulmerovoj palači u Ćirilometodskoj ulici na zagrebačkom Gornjem gradu. Ante se uspješno oporavio od portugalskog šoka, prebolio sitne trzavice u svlačionici, i nakon šestice u Skadru opet stoji uspravno. Koliko uspravno, znat ćemo nakon Tamperea.

Bilo bi neozbiljno reći da je Ante Čačić bolji trener od Pepa Guardiole ili Diega Simeonea, “mučitelja” Marija Mandžukića. Pep ga nije doživljavao, jer “nije španer”, ali Simeone nije imao niti jedan razlog za ignoriranje Mandžukića. On je nogometaš - ratnik i bio sam uvjeren da će se perfektno uklopiti u Simeoneov “kick of run” nogomet. Ni Max Allegri ga u Juventusu ne doživljava, sve su glasnije priče da će u PSG, jer Allegri razumljivo forsira Higuaina, kojega je klub platio 94 milijuna eura, i Dybalu...

Ante Čačić je i Guardiolu i Simeonea pobijedio u jednoj, meni nepoznatoj kvaliteti - strpljivosti. Pobijedio je kritičare i gunđala, koji su tražili Nikolu Kalinića i željeli pospremiti Mandžukića u rezervu. Ali, Ante Čačić se odupirao i savjetnicima i kritičarima, nije dao na Mandžukića. “Nisam primijetio da je bio nervozan, a njegovi status, znanje i nadarenost nikada nisu bili upitni”, rezonirao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. A trebalo je pravdati 16 mjeseci golgeterske suše. Čačić je pobijedio nestrpljivost. Osim toga, iskazao je i hrabrost. “Ne tražim alibi, moramo se vratiti iz Skadra i Tamperea sa šest bodova na kontu”, rekao je u najavi kvalifikacijskih utakmica.

Skadar, Albanija, 061016.
Stadion Loro Borici. 
Kvalifikacijska utakmica skupine I, 2. kola za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018, Kosovo - Hrvatska. 
Na fotografiji: Mario Mandzukic.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Nije nam se činilo da će u Skadru biti tako lako. I Čačić je očekivao zahtjevniju utakmicu. Međutim, preveliki respekt poništio je i ono malo kosovskog talenta, u utakmici u kojoj je Hrvatska pokazala gard pobjednika domaćin je bio sporedna figura. No, i u takvoj utakmici bilo je svađalačkih tonova između igrača i izbornika. Potvrdio je to Ivan Perišić, kojemu je Čačić prigovarao na komotnoj igri, tvrdeći da je žrtva takve igre bio - Pivarić. U poluvremenu su izbornik i Perišić to raspravili i Perišić je priznao da je - on pogriješio.

Nemojte od ove “šestice” raditi spektakl, tek smo na pola puta. Do Božića nas čeka još sudar s Islandom, koji je spašavao glavu u sudačkoj nadoknadi. Naravno, igrat ćemo pred praznim stadionom.

mišolovka Bio sam uvjeren da će Čačić pokušati začepiti pukotine uvođenjem Roga, ali ni tu nije prenaglio. Mi smo još uvijek pod dojmom splitske utakmice, kada je Rog sam pobijedio Hajduka. I tu bitku je dobio mudrijaš Čačić, Rog predugo pauzira u Napulju da bi bio u “onoj” formi.

I u pobjedi 6-0 ima pukotina. Jedna je već “opjevani” Pivarić, ali druga, opasnija je Mateo Kovačić. Nisu ga naučili igrati defenzivu, a ni ofenzivu nije najbolje svladao, sve lopte vraća unatrag. Ima dribling, no ne koristi ga na najbolji način. I Brozović je bio previše suzdržan, Čačić mu je namijenio nedefiniranu ulogu. Ali, u ovakvoj pobjedi u prvi plan bi trebali izroniti najbolji. To su, uz Mandžukića, golman Subašić, Vrsaljko, Kalinić i Kramarić. I, naravno, Ante Čačić...

Ali, izbornik se vara ako misli da se izvukao iz mišolovke. I nikada neće izaći, zaskočit će ga nakon svakog slabog rezultata. Ne gradim svoj dojam na šestici iz Skadra, ali sve više mu vjerujem i sve sam uvjereniji da će nakon Pariza vidjeti i Moskvu. Na užas Ćire, ali i gradskih zgubidana, koji ga “olajavaju” gdje god stignu i čiji sam povremeno glasnogovornik bio i ja...

Linker
19. svibanj 2024 14:32