Matija Djanjesic / CROPIX
TRENUTAK KOJEG JE SANJAO

KAKO JE OTKRIĆE MEĐU VATRENIMA DOSPJELO U PRVI DALIĆEV PLAN? 'To je ono što svaki igrač čeka! Euro bez Rakete? 'Svi znamo tko je on...'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. svibanj 2020. 18:17

Zlatko Dalić vam je počeo davati šansu još u Ligi nacija u jesen 2018. godine, ali pravu eksploziju dočekali ste prošle godine u kvalifikacijama za Euro. U lipnju smo gostovali u Slovačkoj?

- Do tada sam dolazio na okupljanja Vatrenih s velikim guštom što sam uopće dio te priče. No, bio sam opušten, ta su mi okupljanja više bila kao nagrada, jer sam bio svjestan da moja uloga nije nešto bitna. I onda se sve promijenilo uoči te utakmice u Slovačkoj. Kad mi je izbornik Dalić prišao i rekao da ću startati u Bratislavi, osjetio sam u njegovu glasu, u svakoj njegovoj riječi da me respektira, da vjeruje u mene i da puno očekuje. To je trenutak koji svaki igrač čeka u klubu, ili reprezentaciji. Da osjetiš to povjerenje izbornika, jer ono znači da sada doista pripadaš tom krugu igrača.

U Bratislavi smo odigrali sjajnu utakmicu, a vi ste zabili prvi gol. A osim što vam je vjerovao izbornik, vjerovali su vam i suigrači, vidjelo se to u akcijama, puno su vas tražili?

- Tako je, imao sam puno povjerenje svih igrača, a to te opet puni dodatnim samopouzdanjem. Drugačije je kad vidiš da te suigrači respektiraju. Tu sam postao bitan dio reprezentacije i s tim sam osjećajem čekao Euro.

U reprezentaciji ste ta tri kvalifikacijska gola u pet utakmica postigli kao “desetka” ili polušpica. Sami ste pak u nekim istupima naglašavali kako se najbolje osjećate kao “osmica”, odnosno klasični vezni igrač?

- U reprezentaciji je čisti gušt igrati polušpicu, jer znam da će me suigrači pronaći u pravom trenutku i da će ta lopta doći do mene. Kad iza tebe stoje Modrić, Brozović, Rakitić, ili Kovačić, onda je pravi gušt biti “desetka”. U klubu više volim igrati kao vezni igrač, jer sam više u dodiru s loptom, više mogu kreirati. No, rekao bih da se u godinama koje dolaze vidim i kao “osmica” i kao “desetka”, ovisno o momčadi za koju igram ili o taktici koju trener priprema.

Sjajno vas je bilo vidjeti i u tandemu s Petkovićem?

- Izvanredan centarfor koji sjajno odigrava iz svih pozicija, a odlično čuva loptu i uvijek je u poziciji u kojoj mu možeš dodati.

Eh, da su vam takvi suigrači u CSKA?

- Vatreni nisu slučajno drugi na svijetu, a i svatko će ih staviti u Top 10 reprezentacija. Tu je toliko klasnih igrača da je kraj njih puno toga lakše izvedivo. Imaš svoj zadatak koji se trudiš ispuniti, a ne brineš o tome hoćeš li dobiti loptu u napadu ili nećeš. Tko god bio s druge strane, lopte uvijek dođu.

Na Euru ćemo možda biti bez Rakitića koji kaže da želi igrati, ali da prije toga mora razgovarati s izbornikom reprezentacije?

- Ne znam što je točno Rakitić rekao ili mislio, ali on je jedan od senatora momčadi i normalno mi je da ima pravo tražiti odgovore na neka pitanja. Svi znamo tko je Rakitić i što je sve napravio u karijeri. Nisam imao prilike puno se družiti s njim, ali u onom malo vremena me oduševio kao čovjek, jer se prema svima, a posebno nama mlađima, ponašao jako susretljivo i, dapače, bio nam je pri ruci za sve što smo trebali. Naravno da očekujem Rakitića na Euru...

A mi možemo očekivati još boljeg Vlašića?

- Bilo bi nelogično da bude drugačije. U mojim je godinama normalno napredovati, a imam posložen i život i stručnu logistiku, tako da nemam nikakvog razloga sumnjati u sebe i ono što sljedeće godine dolazi.

Linker
26. travanj 2024 21:55