ANTE CIZMIC Cropix
VATRENI RECEPT

Kako proći kroz pakao Burse? Na ovaj trojac trebat će posebno pripaziti, a postoji i jedna dobra vijest

Bit će jako važno da Dalićeva momčad bude kompaktna, smirena i sa gardom samopouzdanja
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. ožujak 2023. 13:31

Utakmice sa Turskom, pogotovo na njihovom stadionu, uvijek su gromoglasnog auditorija. Još od prvog dvoboja na EP 96 u Engleskoj, spoznalo se tutnjavu turskih navijača, čija podrška ima velikog utjecaja na igrače reprezentacije. Povijest dvoboja pokazao je da im ta podrška često stvara pritisak (pre)velikih očekivanja, pa im igra bude sputana. Jedno je htjeti, a drugo moći. Hrvatska je imala različite napete dvoboje sa Turcima. Zanimljivo, u tri prijateljske utakmice (1:1, 2:2, 3:3) nije bilo pobjednika. U natjecateljskim susretima (EP 3, repesaž 2, kvalifikacije SP 2) naši su bolji (3-2-2), uz crnu mrlju remija na EURU 2008‘, kada su nakon 1:1 Turci išli u polufinale EP nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Bio je to njihov uzvrat za poraz na otvorenju EP 96‘, dok je Hrvatska opet uzvratila u doigravanju za EP 2012 eliminiravši ih, te upisala je i pobjedu na startu EP 2016. Turci su bili bolji u kvalifikacijama za Rusiju 2018 (1:1 u Zagrebu, 1:0 kući). Kuriozitet jest da je samo jedna utakmica završila sa više od jednog gola razlika. To je utakmica doigravanja u Istanbulu, 11.11.2011., kada je Bilićeva družina deklasirala Tursku 3:0. Upravo je ta utakmica simbolika tog nadmetanja sa Turcima u kontekstu utakmice u utorak navečer u Bursi...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Turska je tada djelovala u boljoj formi, goropadnija i pred 50 tisuća frenetičnih navijača očekivala je pobjedu. No, Hrvatska je visokim presingom i ciničnim kažnjavanjem njihovih obrambenih propusta, došla do visoke pobjede. Učinila je to Vatrena momčad sa vrlo kompaktnom igrom, kvalitetnim posjedom lopte je smirivala intenzitet Turaka na terenu a posljedično i buku Turaka na tribinama...

Hrvatska je jača momčad od Turske, što ukazuje i rejting FIFA, koji favorizira kontinuitet više nego turnir u procjeni vrijednosti i forme. Vatreni su 7., a Turci 44. Unutar jednog dvoboja to, međutim, nije od presudnog utjecaja. Vidjeli smo to i u težoj pobjedi Turske u Armeniji (2:1), nakon što su od 95. momčadi FIFA rejtinga gubili 0:1. Izbornik Stefan Kuntz, nekad odličan strijelac, nastoji da mu momčad igra sa čvrstim defenzivnim blokom.

U 343, koji se obrambeno svodi na 541, želja je zgusnuti redove i spriječiti suparnike da "pletu" oko njihovog šesnaesterca. Kad uzmu loptu onda Turci jure u kontru, prije svega oslanjajući se na ultra brzog Undera. Među ključnim igračima u povezivanju defenzivnog sa ofenzivnim redom su tehnički izvrsni Hakan Calhanoglu (Inter), te fizički dojmljivi vezist Feyenoroda Orkan Kokcu. Potonji je u 35 utakmica ove sezone postigao 12 pogodaka uz 3 asistencije, te je aktualno najbolji igrač nizozemskog prvenstva. Sa njime i Calhanogluom izbornik Kuntz ima opasno oružje u šutevima sa distance i slobodnim udarcima...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Turska će kod kuće napasti jer će ih na to tjerati huk sa tribina i mentalitet ofenzive. U najmanju ruku će biti otvoreniji od Walesa, što je za Vatrene dobra vijest. Iako Hrvatska ne djeluje brža i fizički intenzivnija od Turaka, ona je tehničko-taktički moćnija. Upravo kroz taj segment može nametnuti ritmove koji joj odgovaraju, a sa bržim donošenjem odluka (pogotovo vezni) uhvatiti nespremnim njihov defenzivni blok. Osnova je ovog gostovanja za Hrvatsku da budu fokusirani 100%, teže igri odnosno kontroli posjeda te da ostvare bolju realizaciju. U grotlu Burse biti će jako važno da Dalićeva momčad bude kompaktna, smirena i sa gardom samopouzdanja. Uspiju li u tome Vatreni će ostvariti pozitivan ishod.

1. Faktor fokusa
Mala doza dekoncentracije sa slabijim suparnikom i to kod kuće pokazala se koliko je štetna. S jačim Turcima, u grotlu njihova stadiona, faktor koncentracije bit će na još većem iskušenju. Vatreni ovaj put ne smiju pogriješiti kao u Splitu.

2. Faktor dupliranja
Under je izrazito brz i trebat će Gvardiol osobito paziti dupliranjem Sose. U sredini terena Kökcü je fizički moćan, raspucan i naši vezisti trebaju biti skladni u preuzimanju njegovih ili Calhanogluovih uleta. Plitka formacija je najbolji alat tim suparnikovim vrlinama.

3. Faktor ofenzive

Ofenzivna igra je opcija kojom se (i) suparnika drži na distanci od svog gola. Vatreni trebaju Turcima odmah pokazati da su opasni u napadu. I, što je osobito važno, Hrvatskoj nasušno treba bolja realizacija ako želi natjecateljski napredovati.

Linker
23. travanj 2024 14:19