Zlatko Dalić i Ivan Perišić

 Cropix
KARIJERA NA PREKRETNICI

Kakva je Perišićeva budućnost među Vatrenima? U jednom raspletu Dalić ga sigurno neće zaobići

Nemoguće je predvidjeti iduće nogometne odluke hrvatskog dokapetana i dojučerašnjeg hajdukovca
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. kolovoz 2024. 21:05

Kakva je budućnost Ivana Perišića nakon razlaza s Hajdukom saznat ćemo vrlo brzo. Ni sam Perišić još nije odlučio kojim će putem krenuti, koja je njegova nova destinacija. Ali, osim klupske karijere nameće se i pitanje koliko će još dugo ostati u reprezentaciji. Perišić je jedini od srebrnih nositelja iz Rusije koji je, dakako uz Modrića i Kovačića, još uvijek među Vatrenima. Odavno su se oprostili Mandžukić, Vrsaljko, Subašić, Rakitić, Ćorluka, Strinić i Lovren, ovog ljeta Vida i Brozović, a Rebić se sam otpisao u sukobu s izbornikom Dalićem.

Za hrvatsku reprezentaciju odigrao je Perišić 134 utakmice, zajedno sa Srnom na čvrstom je drugom mjestu. Daleko iza Modrića (178), s velikom “prednošću” ispred Kovačića (104). Brozović se oprostio sa 99, a Perišiću nedostaje još jedan nastup da bi bio čvrsti drugoplasirani, da bi imao status kakav često slušamo u opisnoj ocjeni. Uz Modrića najbolji igrač hrvatske reprezentacije. Jer, Perišić nije drugi u statističkim tablicama samo po nastupima, na diobi je drugog mjesta i po zgodicima. S 33 pogotka, koliko je zabio i Mandžukić, Omišanin je dodatno učvrstio svoj status ikone hrvatske reprezentacije. Ali, svaka velika karijera ima svoj početak i kraj.

Perišić je za Vatrene debitirao s 22 godine, krajem ožujka 2011. u porazu na gostovanju kod Gruzije. Kroz proteklih 13 i pol godina donosio je veliku radost navijačima Kockastih diljem svijeta. Međutim, na ovoljetnom Euru pokazao je da je njegova forma daleko od tih slavnih izdanja. Participirao je u sva tri susreta, jedino je Albaniju odigrao u ulozi startera i to na lijevom beku. Na krilu je neprepoznatljiv, teška ozljeda ostavila je vidnog traga. Ne samo u reprezentaciji, budući da njegove igre ni u Hajduku nisu bile ništa bolje.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Takav Perišić sredinom kolovoza traži novu destinaciju. Ukoliko pronađe taj jači klub za dokazivanje i povratak u formu, ukoliko u tom klubu vrati nekadašnji sjaj, Perišić se sigurno neće odreći nastavka karijere u reprezentaciji. Njegova je trenutna ambicija igrati nogomet na vrhunskoj razini još nekoliko godina. Na vrhunskoj razini plaće i natjecanja. U takvom raspletu lako je predvidjeti da ga ni Dalić neće zaobići, ali što ako Perišić ostane još mjesecima na aktualnom nivou igara? U tom slučaju jasno je da je zaslužio oproštaj adekvatan pruženom, adekvatan statusu kakav je imao godinama.

Brozović se u oproštaju odrekao utakmice s kojom bi završio karijeru u reprezentaciji, zadovoljio se emotivnim pismom u kojem je sve objasnio. I stavio točku na priču s Vatrenima, premda mu je nedostajao još jedan nastup do jubilarne “stotke”. Perišiću fali jedan nastup za čvrsto drugo mjesto i jedan pogodak za isti doseg na ljestvici strijelaca. Velika gesta HNS-a bio bi dostojan oproštaj Perišića od reprezentacije ukoliko u 35. godini ne bude više mogao vratiti nekadašnji blistavi sjaj. Onu brzinu, dribling, centaršut, udarac... sve ono što ga je krasilo više od jednog desetljeća među Vatrenima, zbog čega je u konačnici i dosegao status ikone reprezentacije Hrvatske. Zaslužio je oproštaj na jednom od hrvatskih stadiona, što dakako neće biti splitski s obzirom na Perišićev način odlaska u očima navijača Hajduka.

Karijera Ivana Perišića nalazi se na prekretnici. Formalni rastanak s Hajdukom proći će u prijateljskom tonu. Odšteta od 200.000 eura nije nikakva prepreka zbog koje bi se Perišić i Hajduk raspravljali i zavlačili u trenutku kada Omišanin pronađe novi klub. Za Perišićevu daljnju karijeru sad je jedino bitno skrasiti se u novoj, ali ambicioznoj sredini, koja će snagom kluba i natjecanja podržati njegovu viziju ostanka u reprezentaciji.

NASTUPI ZA HRVATSKU

178 Luka Modrić

134 Ivan Perišić

134 Darijo Srna

114 Stipe Pletikosa

106 Ivan Rakitić

105 Josip Šimunić

105 Domagoj Vida

104 Mateo Kovačić

104 Ivica Olić

103 Vedran Ćorluka

100 Dario Šimić

Linker
17. kolovoz 2024 06:12