RONALD GORSIC/CROPIX
POGLEDAJTE SVE GOLOVE

Kakva pobjeda mladih Vatrenih! ‘Petarda‘ u Varaždinu, Grcima je očitan sat budućnosti hrvatskog nogometa

Rezultatom 5:0 Hrvatska je u kvalifikacijama za U-21 EURO pobijedila Grčku u fantastičnoj utakmici
Piše: Patrik Mršnik/HinaObjavljeno: 03. rujan 2020. 18:06

HRVATSKA - GRČKA 5:0 (Moro 1', Majer 5', 24', Musa 14', 52')

HRVATSKA: Šemper - Šutalo, Erlić, Šverko, Sosa - Majer, Nejašmić (od 61' Bistrović), Moro (od 78' Žaper) - Ivanušec (od 68' Dolček), Musa (od 67' Kulenović), Špikić (od 61' Ćuže)

GRČKA: Stergiakis - Natsos, Nikolaou (od 78' Antzoulas), Diamantis, Katranis - Balogiannis (od 71' Botos), Liavas - Vrousai, Alexandropoulos (od 29' Tsiggaras), Emmanouilidis (od 71' Christopoulos) - Ntaviotis (od 46' Kampetsis)


Golove za Hrvatsku zabili su Nikola Moro (1), Lovro Majer (5, 24) i Petar Musa (14, 52).

Nakon što je u prva četiri kola upisala dva poraza, i to dva domaća poraza, hrvatska U-21 reprezentacija nije imala pravo na pogrešan korak protiv Grčke.

Mladi "Vatreni" započeli su kvalifikacijski ciklus za europsku smotru domaćim porazima od Škotske i Češke te gostujućim pobjedama protiv San Marina i Litve. Uslijedila je višemjesečna pauza zbog epidemije koronavirusa, a nastavak kvalifikacija donio je dvije možda i ključne utakmice. Prva protiv Grčke odrađena je za 'peticu', a za četiri dana Hrvatsku očekuje gostovanje kod vodeće Češke.

Nakon što je izbornik Igor Bišćan bio pozitivan na koronavirus pa je cijeli stručni stožer završio u samoizolaciji, momčad su vodili glavni instruktor Hrvatskog nogometnog saveza Petar Krpan i izbornik Hrvatske U-17 Tomislav Rukavina. Bišćan je sve zamislio, a Krpan i Rukavina posao obavili sjajno.

Sve je bilo gotovo nakon 24 minute tijekom kojih su mladi hrvatski nogometaši zabili čak četiri gola.

Hrvatska je povela već u 45. sekundi utakmice. Sosa je povukao po lijevoj strani i gurnuo u sredinu, lopta se odbila do ruba kaznenog prostora gdje Moro fantastično zabio za 1-0. Samo četiri minute kasnije bilo je 2-0. Sosa je lijepo proigrao Moru, a ovaj ubacio u kazneni prostor gdje je Majer glavom zabio za drugi gol. U 14. minuti se među strijelce upisao i Musa na asistenciju Špikića. Nevjerojatnih 25 minuta zaokružio je Majer svojim drugim golom na Sosinu asistenciju.

U nastavku susreta, očekivano pao je ritam, a jedini pogodak pao je u 52. minuti. Erlić je idealno proigrao Musu koji je obišao vratara Antoniosa Stergiakisa i zabio u praznu mrežu.

Hrvatska se ovom pobjedom probila na treće mjesto skupine s devet bodova iz pet susreta. Grčka ima bod više, dok je u vodstvu Češka sa 14 bodova iz šest susreta.

Direktan plasman na EURO izborit će pobjednici devet skupina, te pet najboljih drugoplasiranih ekipa.

KRAJ: Ne preostaje nam ništa drugo nego čestitati mladoj hrvatskoj reprezentaciji i zaželjeti sreću na gostovanju kod Češke za 3 dana. Bila je ovo jedna od najboljih utakmica mlade vrste od osamostaljenja. Bravo dečki!

90' Tri minute sudačke nadoknade nas još očekuju. Grci su imali i jedan udarac iz kuta, to je danas najviše što su mogli upisati u statističke rubrike, a tiče se potencijalnih prilika za golove.

Ne zaboravimo vratnicu Kampetsisa s početka drugog dijela, jasno...

87' Dvije su prilike u rasponu od minute sada imali gosti. U ovoj boljoj, zadnjoj, Sosa je srušio Christopoulosa u kaznenom prostoru. Skočila je bila čitava grčka klupa tražeći kazneni udarac, no talijanski sudac nije ga pokazao.

83' Iako je to dosta hrabro kod 5:0 i konstantnih hrvatskih napada kroz cijelu utakmicu, mi ćemo ipak prognozirati da će ovih 5:0 i ostati do samog kraja.

Ipak, sada je Kulenović izašao sam pred Stergiakisa, ovaj mu je obranio pokušaj loba i izabacio loptu iz kaznenog prostora.

78' Dvostruka izmjena u hrvatskim redovima. Ulaze Dolček i Žaper, a izlaze Moro i Ivanušec. To su, uz Musu, po našoj procjeni dva naša najbolja igrača ove večeri.

Jednu će izmjenu napraviti i Grci, izašao je Nikolaou, a ušao Antzoulas.

75' Bistrović sjajno dodaje za Šutala koji ubacuje s desne strane, nakon kratkog grčkog izbijanja pucao je Ćuže i kada je izgledalo da će lopta u gol, iz zemlje je izniknulo tijelo gostujućeg igrača koje je blokiralo njegov pokušaj.

72' Pa ponovo Ivanušec, ovoga puta bio je još bliže pogotku. Presjekao je Bistrović jedno pogrešno ispucavanje Stergiakisa, dodao na lijevo do Dinamovog igrača, a ovaj je ciljao, imao je i dovoljno vremena, ali lopta odlazi preko noge pa onda i visoko iznad grede.

70' Još jednom se zatresla grčka mreža, ali ovoga puta s vanjske strane. Sve je sam napravio Ivanušec, probao je nakon što je prešao dvojicu igrača i poentirati, ali nije bilo dovoljno prostora.

Dvostruka promjena kod Grčke. Prezimena grčkih igrača nisu važna, barem ne ove večeri, ali recimo da ulaze Botos i Christopoulos.

67' U igru kod Hrvatske ulazi Sandro Kulenović, iz igre izlazi dvostruki strijelac Petar Musa. Treća je to promjena u hrvatskim redovima, dokaz da Rukavina, Bišćan i Krpan u tercetu ne misle odstupiti od napadačkih akcija.

Napominjemo, izbornik Bišćan jest u samoizolaciji, ali mobilne veze sigurno rade...

63' Zapravo, što se same igre tiče, nema nekih bitnijih odstupanja u odnosu na prvo poluvrijeme. Istina jest, Grci sve češće prelaze centar sa svih deset igrača u polju u nastojanjima da nešto konkretnijega naprave prema naprijed ali...

Sve što od toga imaju je silovito trčanje unatrag kada Hrvatska upali motore i krene prema naprijed u kontru.

Pokušao je opet Kampetsis izvana, pored Šempera...

61' Mijenjala je i hrvatska klupa. U igri su Ćuže i Bistrović umjesto Špikića i Nejašmića. Upravo su dvojica novih igrača bila i najavljivana u početnoj postavi.

57' Visi i šesti hrvatski gol u zraku, čisto da ne bi bilo da nismo najavili... Ivanušec igra utakmicu karijere, Majer nije daleko od toga...

55' Ako je bilo dvojbe za to da će Hrvatska istim tempom ući u nastavak, Erlić i Moro su sve to skupa jako lijepo opovrgnuli finim proigravanjem Muse koji je bez problema zabio još jednom za veliku 'petardu'.

52' GOOOOL! I odmah se dogodio odgovor. Musa je zabio na dodavanje Erlića odnosno asistenciju More, elegantno obišao vratara i poentirao postigavši svoj drugi pogodak.

51' Shvatili su Grci da nemaju više što za izgubiti u Varaždinu pa su jednostavno krenuli okomitije i to im se početkom nastavka skoro isplatilo. Nema dvojbe u to da će gosti pokušavati i dalje, a na to će naši igrači morati znati odgovoriti

47' Ali, evo ga. Kampetsis je odmah po ulasku u igru pogodio vratnicu. Bila je ovo dobra grčka prilika, prva takve vrste na utakmici. Samo upozorenje da nema opuštanja, Kampetsis je s par metara mogoa smanjiti grčki zaostatak.

46' Kreće nastavak dvoboja u Varaždinu. Odmah su gosti izvršili jednu promjenu. Kampetsis je ušao umjesto Ntaviotisa, koji je bio nominalno najistureniji grčki igrač danas. Moramo reći, ne znamo je li i jednom dodirnuo loptu osima kada je trebalo kretati s centra.

POLUVRIJEME: Vodimo 4:0, a sve o igri hrvatskih mladića u ovoj utakmici već je rečeno. Bodovi su već upisani, ali nema sumnje u to da će izabranici Igora Bišćana koje večeras vodi Tomislav Rukavina nastaviti u istom tempu i u drugom dijelu.

43' Špikić je napravio pravi dar-mar po desnoj strani, Musa ipak nije mogao zahvatiti njegovu ubačenu loiptu u kaznenom prostoru. Grci bi najradije s klupe ubacili neki ručnik, moglo bi ih od novog pogotka spasiti "zvono" za kraj prvog dijela.

40' Smirivanje strasti pred grčkim golom nije trajalo dugo. Opet su naši dugom loptom izbacili Grke kojih kao da nema nigdje kada se treba braniti. Ivanušec je krenuo prema Stergiakisu, povratnim dodavanjem za Majera također se iskazao, ali je Majerov pokušaj opet sretno po Grke završio u njihovu bloku.

36' Prošao je i vlak pored varaždinskog stadiona, zazvonio na pozdrav hrvatskoj reprezentaciji uz sreću strojovođe pri pogledu na semafor...

Malo se smirilo, par minuta su Grci odahnuli. Jer, ritam kojeg su nametnuli naši igrači bio je strahovit.

33' Prošao je ponovo Sosa po lijevoj strani, no sada se umjesto ubačaja odlučio i sam na udarac, a Stergiakis je imao dosta sreće prilikom zaustavljanja njegovog pokušaja.

Mogla je Hrvatska već imati i šest, sedam pogodaka prednosti. Bez ikakvog pretjerivanja. No, i ovih 4:0 izgleda... Sami odaberite superlativ.

31' Opet Moro za Majera, no blokirao je to Stergiakis iako je i ovo mirisalo na pogodak. Što danas radi osovina iz donedavnog Dinamovog veznog reda... Očito se Moro već zaželio povratka na hrvvatske terene...

28' Upravo će Alexandropoulos izaći, i to već sada u grčkoj reprezentaciji. Ušao je Tsiggaras, već je grčki izbornik iskazao svoje nezadovoljstvo i prvom promjenom.

Ali, tek sada su Grci uputili prvi udarac prema Šemperu. Iz slobodnog udarca, gotovo s polovice terena, otišlo je to daleko od gola.

26' Zanima vas možda statistika? Od devet udaraca Hrvatske, sedam je otišlo u okvir grčkog gola, a četiri i u mrežu. Grci? Nula. Kako ukupno, tako i u okvir.

Inače, Alexandropoulos je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Nejašmićem.

24' GOOOOL! Pa to je 4:0! Izbacio je jednu loptu Šemper, dugačka lopta za Sosu koji je probio lijevu stranu,i onda ubacio za Majera koji je nepogrešiv za novo povećanje hrvatskog vodstva.

21' Brzo smo probali još jednom. Ivanušec je proigrao Majera koji iz teške situacije, s jednim grčkim braničem u naletu ispred njega gađa vanjski dio mreže. Ali, danas momci u drugoj varijanti dresova ine misle stati na ovih 3:0.

18' Pucao je sada Ivanušec s ruba kaznenog prostora. Sam je prošao polulijevo, izborio se za prostor, no unutarnja felša nije bila dobro odmjerena pa je udarac ipak otišao pored vrata Stergiakisa.

16' Teško je i napisati još nešto o dvoboju, kada su na tapeti samo golovi, i to naši. Dugo jedna reprezentacija nije ovako izgledala, ali... Uvijek treba ostati oprezan, jer još se ima puno za igrati u Varaždinu.

Kao da je Moru, Ivanušeca, Majera i naše bekove - Šutala i Sosu netko pustio s lanca...

14' GOOOOL! Sada je 3:0. Musa je strijelac na novo ubacivanje s desne strane. Nemamo riječi, ovo je fantastično. Jednostavno, prošao je Šutalo po boku, lopta je prošla i Špikića i sve Grke, ali Musa je na pravom mjestu.

13' Vrlo lako je sada moglo biti 3:0. Sosa je dvaput ubacio s lijeve strane, a Moro je iz neposredne blizine pogodio izravno u nesretnog Stergiakisa. Samo je sreća sada spasila reprezentaciju s juga Europe...

10' Pritisli su hrvatski nogometaši svoje suparnike vrlo visoko, preuzeli odmah u startu puno rizika glede postavljanja linija i to se odmah isplatilo. Nema boljeg recepta za uspjeh, nego rano uhvatiti protivnika na spavanju. Upravo se to dogodilo Grcima, kao da su ostali u zrakoplovu u prvih deset minuta.

7' Priznati moramo, ovakav start nismo očekivali. Moro nogom neobranjivo, Majer glavom na njegovu asistenciju - jednako tako. Imali su naši nogometaši i korner, no svirano je zaleđe.

Svaki puta kada se Hrvatska odluči na napad preko bokova, to je latentna opasnost za grčku obranu. Izgledamo fantastično, a takav je i rezultat.

5' GOOOOL! Ma kakav start Hrvatske! Moro je ubacio s lijeve strane, a Majer neobranjivo glavom pogađa za 2:0. Uraganski, prekrasno!

3' Trebalo bi to provjeriti, ali ovo bi definitivno mogao biti jedan od najbržih pogodaka u povijesti svih hrvatskih reprezentacija od njene samostalnosti.

Sve u svemu, ovo je pravi impuls energije za nastavka dvoboja. Znamo koliko Grci mogu biti opasni ako ih se rano ne otvori...

1' GOOOL! Kakav start hrvatske reprezentacije. Sosa prolazi po lijevoj strani, ubacuje u sredinu gdje Ivanušec ne uspjeva pogoditi, ali lopta se odbija do More koji pogađa već nakon 45 sekundi!

19.00 Utakmica u Varaždinu je započela. Sudi je talijanska posstava predvođena Marcom Di Bellom, a na stadionu, jasno - nema gledatelja.

18.40 Ostalo je još dvadesetak minuta do početka varaždinskog dvoboja. Zgodna je to prilika za podsjetiti se posljednjeg susreta mladih reprezentacija Hrvatske i Grčke.

Upravo smo pobjedom u Puli, na Drosini protiv Grka (2:0) vizirali kartu za zadnje izdanje EURA. Autogolom Pasalidisa, odnosno potvrdom pobjede Josipa Brekala trebalo je još samo u zadnjem kolu te skupine svladati San Marino pa je slavlje moglo početi.

17.45 Izašli su sastavi za današnju utakmicu u Varaždinu. U Hrvatskoj su Nejašmić i Špikuć dobili prednost ispred Bistrovića i Ćužea u početnoj postavi koju je izabrao Igor Bišćan, a vodit će je Tomislav Rukavina uz asistenciju Petra Krpana.

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine u prva je četiri kola upisala svega šest bodova i večeras mora početi pobjeđivati u seriji kako bi dohvatila mjesto na Euru sljedeće godine. Slavlja u San Marinu i Litvi debelo su zasjenila dva domaća poraza, protiv Škotske i Češke. Od ovog zadnjeg prošlo je 10 mjeseci, dovoljno vremena za sabrati se i nadoknaditi veliki zaostatak za Česima na ljestvici.

Stručni stožer hrvatske reprezentacije predvođen izbornikom Igorom Bišćanom je u samoizolaciji zbog koronavirusa, a reprezentaciju će danas voditi izbornik U-17 vrste Tomislav Rukavina uz asistenciju Petra Krpana, instruktora HNS-a.

Linker
25. listopad 2024 23:59