JOSKO PONOS/CROPIX
TEMA SN

Kao iz Dalićevih snova: Gotovo svi Vatreni dočekat će Euro na istim destinacijama...

Zimski prijelazni rok ne bi trebao biti bogat migracijama hrvatskih reprezentativaca...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. siječanj 2021. 14:58

Vjerojatno će do kraja mjeseca biti bombastičnih naslova jer kad je tržište otvoreno uvijek ih ima, ali siječanj mirno teče za hrvatske reprezentativce i lako je moguće da nijedan izabranik Zlatka Dalića, koji je pod njim igrao tijekom jeseni 2020. godine, neće promijeniti klub.

Kase praznije nego ikad

Samo kao iznimka može se dogoditi neki transfer ili prije posudba, tako se Lovre Kalinić iz Aston Ville vratio u Hajduk do ljeta, a ne smijemo isključiti da, primjerice, Tin Jedvaj neće učiniti korak dalje budući da ne igra u Leverkusenu, no golema većina Vatrenih dala je dopust menadžerima i niti ne razmišlja o aktualnom prijelaznom roku. Kase su praznije nego ikad, tek će lipanjsko-srpanjski Euro biti okidač za nove poslove. Ionako je ljeto glavno doba za velike transfere, a mnogi imaju dobre ugovore.

Dok se čeka da Luka Modrić produži s Realom za tu najavljenu jednu sezonu, premda bi za kapetana Vatrenih bilo bolje da su dvije, mediji tek tu i tamo lansiraju kakve glasine poput priča da Jose Mourinho ponovno “do boli voli” Ivana Perišića, čak nema ni senzacionalističkih špekulacija i nagađanja koliko je karakteristično za doba mercata.

- Može se dogoditi pokoja posudba, ali transfer teško. Eventualno jedan-dva. Dalićevi igrači u golemoj većini ostat će tu gdje jesu. Tek sada kriza zbog koronavirusa uzima pravi danak u nogometu, a ako potraje, posljedice će biti nesagledive. Jedan velikan kao Inter gotovo tri mjeseca kasni s isplatom plaća, što pričati o manjim klubovima u Serie A. Oni svi zajedno sada od Talijanskog saveza traže promjenu propisa kako igrači ne bi mogli odlaziti slobodnih papira. Bitno bolje nije ni drugdje. Nema novca od ulaznica, sponzora je manje, igraju praktično samo za televizijska prava - kazao nam je Marko Naletilić, ugledni hrvatski menadžer, koji je dobro upoznat sa stanjem na tržištu i klupskim financijama.

U Hrvatskoj je pravilo - kad igrač ne dobije tri plaće, može slobodno otići. U Italiji vrijedi slično, pa klubovi preklinju FIGC da produži period u kojem smiju dugovati jer u protivnom prijeti im kolaps.

Pojedini Vatreni su zadovoljni, pa ne bi ni išli dalje osim u slučaju ponude koja šokira, neki bi rado napravili iskorak, ali nije pravi trenutak, a nikome ne istječe ugovor. Samo Modriću.

Tabloidne sage

Nikola Vlašić vruće je ime na europskoj sceni, Andreju Kramariću vrijeme je da odjene dres moćnijeg i ambicioznijeg kluba od Hoffenheima i osvoji poneki trofej, Josip Brekalo više je puta bio na “klackalici” ostati u Wolfsburgu ili ne, Borna Barišić će sigurno realizirati transfer iz Glasgow Rangersa… ali, kao i kod dinamovaca, ne treba očekivati ništa prije ljeta. I tada je pitanje što će se točno naći na stolu.

Koliko su Ivan Perišić i Marcelo Brozović sretni u Interu nismo sigurni, prije nekoliko mjeseci ljudi bliski Perišiću uvjeravali su nas da je imao ponude i većih klubova od Crno-plavih, ali je odlučio ostati u projektu Antonija Contea za koji vjeruje da će donijeti titulu prvaka u Serie A. Misli li i dalje tako? Malo je lijevi bočni, pa uskače na špicu, nerijetko dobiva šansu tek u drugom poluvremenu, od frajera koji je nekad s Icardijem žario i palio u Interu postao je “dečko za sve poslove“. Međutim, okruni li to scudettom, moći će kazati da se isplatilo. La Gazzetta dello Sport ga kritizira da s klupe ne daje impuls i kisik ekipi kakav joj treba. Brozović je lani želio otići, ali Inter je tražio 40 milijuna eura i nije bilo konkretne ponude.

Osim tabloidne sage o ljubavi Mourinha i Perišića, najviše se govori o zanimanju Lazija za Domagoja Bradarića i najkonkretnije o spremnosti Marseillea da proda Duju Ćaleta-Cara.

Vida nagovara Mandžu

Klubu s Azurne obale urgentno treba lova, no dojam je da je i to daleko. Ćaleta-Car je proteklog ljeta imao ponudu West Hama, koja je financijski bila odlična, ali htio se okušati u Ligi prvaka i ostao. Sada njegov menadžer Jonathan Barnett kaže:

- U Marseilleu mu se sviđa i dok je god sretan ostat će. Ali, nikad se zna, ako Marseille dobije visoku ponudu, možda ga proda.
Domagoj Vida nekoliko je prijelaznih “prozora“ bio hit-tema odlazaka, sad Turci emitiraju sapunicu potpuno drugačijeg scenarija. Tamošnji mediji tvrde da se Vida angažirao i nagovara Marija Mandžukića da mu se priključi u Bešiktašu.

Čak navode kako mu je rekao da mu nigdje neće biti bolje. To za Vidu ne bi bilo čudno, ali treba vidjeti što Bešiktaš može ponuditi Mandžukiću, kojeg su ranije po portalima i novinama selili u druge klubove iz te države, gdje ekonomija, najblaže rečeno, ne cvate...

U stilu “kad se šofer oženio, autobus se pokvario”, komentari su ruskih medija o Filipu Uremoviću. “Otkako je reprezentativac, nije ni sjena nekadašnjeg igrača u Rubinu”, navode u recenzijama i to pripisuju činjenici da ne igra stopera nego beka. U toj su mu ulozi izvukli poražavajuću statistiku. Rubin se rješava nekih igrača, među njima ne bi trebao biti Uremović jer čekaju da vrati formu kako bi dobili barem sedam milijuna eura na koliko ga cijeni Transfermarkt.

Hladno i tržišno

Siječanj je hladan za hrvatske reprezentativce, ne samo klimatski nego i tržišno. Za izbornika je to najbolja vijest. Golema većina, pogotovo svi koji su mu bitni, imaju status u klubu.

Uz to, Vrsaljko se vratio, Rebić će brzo preboljeti koronu, Pašalić zaigrati za nekih mjesec dana… Osim Roga, koji je zbog križnog ligamenta koljena otpao za Euro, svi su na broju. Do lipnja Daliću je ključno da igraju, budu zdravi i u formi. Odlaskom na nove destinacije, možda ne bi bilo tako!

Linker
25. travanj 2024 15:26