SRDJAN VRANCIC Cropix
100 DANA DO POČETKA

Karte za utakmice Vatrenih na SP-u skoro su rasprodane! Evo koliko se naših navijača očekuje u Kataru

Do prve utakmice hrvatske reprezentacije na SP-u, protiv Maroka 23. studenoga, ostalo je točno sto dana
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 13:38

Bit će srijeda 23. studenoga, 13.00 po lokalnom vremenu. U tom će času sudac dati znak da svjetski doprvaci krenu u obranu rejtinga, a budu li imali znanja i vještine i u lov na krunu. Kao i ostali sudionici katarskog Mundijala. Danas (ponedjeljak) točno je stotinu dana to tog trenutka koji će se zbog vremenske razlike kod nas dogoditi u 11 sati.

Nakon lipanjske Lige nacija rastu navijačka očekivanja. Narod ponovno vjeruje da Vatreni mogu napraviti veliki rezultat, da se Luka Modrić neće oprostiti od svjetskih prvenstava s bilo čime, ali i da su mlade snage sposobne biti prava potpora njemu, Perišiću, Brozoviću, Kovačiću... Međutim, Katar je dalek i skup, nema groznice organizacije putovanja, navijačkih priprema i radosnog iščekivanja. Zapravo ima, ali samo kod rijetkih. Televizija, javna gledanja po kafićima i trgovima, to će biti Mundijal za veliku većinu Hrvata, živjeli u našoj zemlji ili negdje drugdje.

U prodaji ulaznica namijenjenih fanovima Vatrenih uzeto ih je oko 700 po svakom susretu u skupini. HNS ima dodatni kontingent od 1050 po ogledu. Zacijelo je netko kupio i u slobodnoj prodaji pa u Savezu očekuju dvije tisuće pristaša naše nacionalne vrste na tribinama Al Bayta na otvaranju s Marokom i dvije kasnije utakmice.

- Ne vjerujem niti da će nas biti toliko. Bliže će biti tisućica - kazao nam je Marijan Novoselac doajen među navijačima Hrvatske, čovjek koji je bio na svim svjetskim i europskim prvenstvima na kojima su Kockasti igrali. To je sad enigma...

HNS je promijenio strategiju o navijačima. Niti jedna udruga nema poseban status kao što je bilo nekad, a Željko Bulić više nije časnik za navijače. Istekao mu je ugovor i nisu mu dali novi. Njegovi Mi Hrvati samo su jedna od šest udruga ili klubova koje su pozvali na sastanak u svibnju u HNS-u gdje im je poručeno da će svi dobiti mogućnost kupnje ulaznica te neka surađuju oko koreografije. Nitko neće biti povlašten. Eto, šest navijačkih udruga sada postoji samo za reprezentaciju, nemaju veze s klubovima. Pa recite - dva Hrvata tri stranke. Ne, jedna reprezentacije - šest navijačkih udruge. S tendencijom rasta. Svaki baja ili bajica hoće imati svoju ekipicu. Možda je i bolje tako nego da su zajedno pa se optužuju tko je kakav ili tko je što ukrao.

Za stolom u HNS-u su bili Mi Hrvati, KN Uvijek vjerni, FC Budi ponosan, Iznad svih, Sinovi i KN Posušani. Zajedno s njima i Arnold Venyur, o kojem su hrvatski mediji pisali 2019. kad je na aukciji kupio tri nošena dresa hrvatskih reprezentativca s utakmice protiv Mađarske u Splitu.

image
SRDJAN VRANCIC Cropix

Stotinu dana do prve utakmice pistali smo kako se pripremaju za Svjetsko prvenstvo Venyura, Novoselca i Tomislava Tomasa, čelnika udruge Iznad svih. FIFA je povodom ždrijeba SP-a krajem ožujka i početkom travnja u Dohi okupila navijače iz svih zemalja sudionica. Hrvatsku je predstavljao Venyur iz Mađarske. Mađar po ocu, Hrvat po majci, veliki navijač Vatenih. Rođen u Szalanti dvadesetak kilometara od Donjeg Miholjca, a živi kraj Pečuha u gradiću Kozarmisleny, po hrvatskom Mišljen. Tamo je tehnički direktor drugoligaša, a ima i svoju tvrtku koja priprema natječaje za EU fondove. No, kako je baš čovjek iz Mađarske "veleposlanik" Hrvatske?

- Izabran sam za fan-leadera hrvatske reprezentacije. U Kataru sam proveo pet dana, bilo je fenomenalno, bio sam jedini koji predstavlja neku državu, a da nije iz nje. Pojedini su se čudili - kako ti iz Mađarske zastupaš Hrvatsku? No, kasnije su jako pozitivno gledali na to. Ostao sam bez oca i sestre kad sam bio dijete, odgojila me mama i njezina hrvatska rodbina. Hrvatski nogomet je moj život, pretplatnik sam digitalnog izdanja Sportskih novosti i čitam ih svaki dan - odgovorio je i pojasnio:

- FIFA je imala akciju da iz svake države dođe po jedan navijač koji redovno ide na utakmice i ima brojne dresove, suvenire... HNS je prvo napravio listu od 30 kandidata, potom ju je smanjio na 15, a FIFA je odabrala mene. Ujedno je napravila video o svakome od nas koji smo bili u Dohi na radionici, objavit će ih na svojoj stranici. Onih osam koji dobiju najaviše glasova bit će pozvani da na SP-u borave o njezinom trošku.

Kako je bilo s drugim navijačima u Dohi?

- Katar želi da navijači imaju pozitivno mišljenje o njima i zato su napravili tu akciju. Imali smo razne ture, bili smo u pustinji, igrali mali nogomet s Lotharom Matthäusaom i Marcelom Desaillyjem, pogledali četiri stadiona, Olimpijski muzej, kupali se, bilo je jako zabavno... Svi moraju znati da je Katar potpuno drugačija zemlja od ostalih, da tamo vlada disciplina, nema alkohola osim u hotelima i fan-zonama, sve je natkriveno s kamerama, jako su strogi, ali tko se drži zakona nema se čega bojati. Ujedno će se igrati i navijačko Svjetsko prvenstvo u četiri dana. Po istom rasporedu kao pravo - zaključio je Arnold Venyur.

Katarci su oslobodili sve smještajne kapacitete koje su mogli, usidrit će kruzere, a grade i Fan Village 12,6 kilometara od zračne luke. Tamo su uplatili apartmane mnogi koji redovno idu na utakmice, tako i Novoselac i njegova ekipa. Koliko ga košta skupina na SP?

- Smještaj smo uzeli od 22. studenoga od 2. prosinca. Iako sam ja povratnu avionsku kartu rezervirao za 19. prosinca. Dan nakon finala. Tom Abičić koji stiže iz Australije i ja najveći smo optimisti. Odabrali smo apartman sa tri dvokrevetne sobe. Svakoga dnevno dođe 640 kuna. Dakle, za deset dana 6400 kuna. Avionska karta je bila 5700 kuna, a ulaznice sam kupio sve do finala prateći Hrvatsku što je negdje 11.500 kuna. Već sam potrošio 23.600 kuna, pritom će mi organizatori vratiti ulaznice koje ne iskoristim. Nadam se samo onu za treće mjesto - smije se Marijan i dodaje:

- Dobio sam Hayya karticu, koja je bila preduvjet za rezervaciju smještaja, a koliki će biti trošak na lokalni prijevoz, hranu, piće... teško je reći jer pitanje je gdje ćemo moći i koliko piti.

Poznavajući njega bit će to najmanje stotinjak eura dnevno, a u nekim danima i triput toliko pa će samo za skupinu ostati lakši za tridesetak tisuća kuna. I to ako mu vrate neke ulaznice. Potraju li Vatreni na turniru cifra će letjeti u nebo...

Kakvi su uvjeti u tom navijačkom selu?

- Još se gradi. Važno je da imaju televizor jer što ćemo raditi? Što se ima u Dohi za vidjeti? U pustinji sam bio, u gradu sam bio, očito ćemo se nagledati utakmica.

Najjeftinija avionska karta je od Sarajeva do Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Manje od dvije tisuće kuna.

- To je plan nas četvorice, let u Abu Dhabi i potom rent-a-carom do Dohe, ali imamo problem. Saudijska Arabija ne dopušta da se unajmljenim autom uđe iz druge u njihovu državu, a to je jedini mogući put. Ima oko 600 kilometara i bio bi sam po sebi avantura - otkrio je Karlovčanin Tomislav Tomas.

- Ako nam to ne uspije idemo u Oman, pa ćemo od tamo avionom u Dohu na utakmicu. Imam informacije da će biti i čartera iz Zagreba - konstatirao je Tomas.

Zasad nema službene potvrde, ali postoje informacije da su ulaznice za sve tri utakmice Hrvatske u skupini rasprodane. Eventualno ako se nađe još koja za ogled s Kanadom. Ako neće biti puno Hrvata, bit će drugih ljubitelja nogometa.

Arnold Venyur je kolekcionar dresova.

- Imam ih oko 320, četiri kolekcije, jedna je osvajača Zlatne lopte, imam dresove od gotovo svakoga s utakmice od 1987. godine. Najjača mi je kolekcija hrvatske reprezentacije sa 120 dresova, imam od svih igrača iz finala u Rusiji i prvu i pričuvnu garnituru, a od velikana Vatrenih nedostaju mi Robert Prosinečki i Alen Bokšić. Skupljam i dresove Dinama i Milana.

Kako ste došli do svih tih dresova?

- Većinu sam kupio, potrošio sam na to oko 150.000 eura. Neke sam razmijenio, dosta mi pomažu i Marjan Mrmić i njegov sin Ante, koji su također kolekcionari. Imam 50 dresova Marija Mandžukića, koji mi je najdraži. Nisam tip koji piše igračima i žica. No, po raznim vezama dođem do njih, tako sam Arijanu Ademiju nabavio dres Nike Kranjčara iz Dinama koji je jako želio, a uzvratio mi je sa svojim dresom s posvetom.

Kakvo će ovo biti SP za navijače, pitali smo Marijana Novoselca, koji je bio već na sedam mundijala?

- Vidim da su brojni naši navijači prespavali kupnju ulaznica i očito neće ići tamo. Organizacija nije bila jednostavna, sve smo prevrnuli u potrazi za hotelom, kruzerom... ili nismo našli, ili je bilo preskupo. Na kraju smo se smjestili u navijačko selo. Za navijače će ovo biti najlošije Prvenstvo ikad. Drugačiji su običaji, navike, sadržaji... Počevši od toga da nema kafića. Svi će biti u jednom gradu, bit će goleme gužve. Svi mi navijači već čeznemo za Njemačkom i Eurom 2024. I daj Bože plasmana na SP 2026., volio bih da idemo u Meksiko budući da sam bio privatno na SP 1994. u SAD-u. Nećemo pričati četiri godine unaprijed, hajdemo prvo u Kataru napraviti značajan rezultat. Ali jasno je da će nam u Njemačkoj biti daleko bolje, tamo imaš hranu na koju smo navikli, pića, za pivopije izbor do mile volje, našeg svijeta, za smještaj nema nikakvih problema po normalnim cijenama, e to je Prvenstvo za navijače. Predivno nam je bilo na SP 2006., osim rezultata koji je najbitniji.

Tomislav Tomas i navijačka udruga ‘Iznad svih‘ najavila je organizaciju navijačkog vlaka za Beč i utakmicu Lige nacija s Austrijom 25. rujna. To je završni susret Vatrenih u skupini.

- Kombijem smo u išli u Francusku i ulazeći na tribine Stade de Francea rekli smo - ako dobijemo utakmicu, organizirat ćemo navijački vlak za Beč. Eto, sad smo u završnoj fazi.

Bila je ideja za takav vlak na Euru 2008. ali je tada otpao zbog nedovoljnog interesa.

- Od Zagreba do Beča treba sedam sati, idemo na dan utakmice, tamo ćemo rezervirati jedan kafić za druženje i ako dobijemo dopuštenje napraviti korteo do stadiona Prater. Očekujem da će biti 360 mjesta u vagonima, da će biti pravi navijački pohod. Možemo i povećati broj vagona bude li potrebno. Sve se radilo u suradnji s HŽ-om.

Linker
16. travanj 2024 16:31