VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
POGLED U BUDUĆNOST

Katar, pazi se, stižu Vatreni! Evo što ćemo sve igrati prije SP-a i kada je ždrijeb skupina

Još je točno jedna godina i jedan tjedan do početka Mundiala. Pogledajte što nas sve dotad čeka!
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 14. studeni 2021. 23:06

Zazivali smo u novinarskoj loži "radanovića", i stigao je, slatko, u finišu, za još jednu splitsku feštu i definitivno razbijanje teze o "ukletom stadionu". Ovoga puta s nasmiješene i euforične, razdragane ponistre vidi se - Katar.

Ogromno oduševljenje razlilo se stadionom, dok je pogled gađao klupko slavlja, i Zlatka Dalića, koji je ovim trijumfom i definitivno postao najuspješniji i najveći hrvatski izbornik. Tri velika natjecanja u nizu, pozlaćena ruskim srebrom, hrvatskog izbornika prometnuli su na tron velikana, uvevši ga u vječnost.

Dalić je spojio dva SP-a u nizu, s time da je ovaj plasman itekako grandiozan. Jer, ova Hrvatska nije samo još jednom osigurala nogometni banket s najvećima, dokazujući se kao nogometna velesila, već je to učinila usput mijenjajući svoj roster. Od Rusije do Katara, "vatreni" su se itekako pomladili, i ako s ove pozicije možemo gledati godinu dana unaprijed, vidjet ćemo seriju onih koji dolaze i koji bi ovu reprezentaciju trebali nositi još barem sljedeće desetljeće. Hrvatska je kroz razne stupice i probleme odradila tihu smjenu generacije, za što Dalić zaslužuje istinske laude. Iako je tijekom proljeća poljuljao svoju poziciju, nakon Eura ponovno je učvrstio temelje i oplemenio svoj opus, stvarajući obrise igre i kadra koji bi u Kataru trebao igrati važnu ulogu.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

I pomlađivanje i rezultat

U nedjelju su na Poljudu istrčala petorica stožernih igrača iz Rusije - Lovren, Modrić, Brozović, Perišić i Kramarić - na klupi je bio Vida, no velik dio s Dalićevog popisa garantira mirnu budućnost. Golmanske pozicije su osigurane, u obrani smo čudesno pokriveni, veza je ionako najbolji dio momčadi, a i u navali gomilamo igrače koji će Daliću stvoriti slatke probleme. "Listu 23" bit će, naime, teško skrojiti.

Mlade snage ne dolaze, one su već ovdje i u ovim kvalifikacijama udarile su snažan pečat. Istovrsna onome u putovnici, koja će se 21. studenog 2022. godine naći na katarskoj granici... Prosjek godina posljednjeg Dalićeva popisa, ovog trijumfalnog, broji 26,9 godina, no tu brojku uvelike "debljaju" senatori u vidu Modrića (36), Lovrena, Vide i Perišića (32). A velik broj njih plasmanom u Katar osigurao si se najljepši mogući "labuđi pjev" reprezentativne karijere...

Hrvatsku do sljedećeg studenog i Mundijala čeka slatka godina iščekivanja, u kojoj će Dalić sigurno otvoriti audiciju, premda se kostur momčadi zna. Momci koji se nadaju pozivnici imat će tri okupljanja da uvjere Dalića kako su spremni iznijeti ambicije u društvu 32 najbolje reprezentacije svijeta. U proljeće nas čekaju prijateljske utakmice, dok u lipnju starta novo izdanje Lige nacija, koje će se igrati i sljedeću jesen, kao praktički finalna priprema za katarski mundijal.

53 tjedna do SP-a

Za mjesec dana, točnije 16. prosinca Hrvatska će u ždrijebu saznati suparnike u Ligi nacija, dok će 1. travnja sljedeće godine kuglice odabrati mundijalsku skupinu, gdje se Hrvatska nada da će dohvatiti drugu jakosnu skupinu. Fifina ljestvica dirigirat će stvari, a premda smo danas 18., ostaje vidjeti kako će se rasplesti dokvalifikacije, jer u ovome času plešemo između druge i treće skupine nositelja.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

Kako god, Hrvatska u Katar odlazi s izraženom ambicijom. Drugi dio ove godine i posljednjih sedam utakmica sugeriraju da bi "vatreni" još trebali igrački rasti, a godina dana pripreme Daliću nudi cijeli koloplet isprobavanja i uigravanja, odnosno podešavanja postavki. Da je na pravom putu, pokazat će ove kvalifikacije, koje su donijele igrački napredak, ali i pokazale da je karakter ove momčadi iznimno snažan. Nakon "medenog mjeseca" poslije Rusije, koji je završio s Eurom ove godine, Dalić je povukao poteze koje su grupu homogenizirale i opet ju učinile gladnom.

- Mislim da smo svi bili jako strpljivi, vjerovali smo do zadnjeg trena i definitivno smo zaslužili svjetsko prvenstvo, ova ga je ekipa zaslužila. Ne znam što bi se moralo dogoditi da ne vodim ovu momčad na SP. Zadovoljstvo je biti na svjetskome prvenstvu i imamo godinu dana za pripremu, bit će to užitak - reći će Luka Modrić, odajući mentalitet svlačionice.

Kapetan kao predvodnik, prvi među jednakima, povest će, dakle, Hrvatsku na još jednu gala-večer svjetskog nogometa. Uz red iskusnih, Dalić će svlačionici ubrizgati injekciju mlađahne drskosti, što sugerira da bi "vatreni" ponovno trebali biti jako opasni. Da, Katar - pazi se, stižu "vatreni"!

Linker
11. svibanj 2024 17:04