DAMIR KRAJAC/CROPIX
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Klubovi bjesne, pa gdje su to pokupili virus!? Velik broj igrača zadao velike glavobolje gazdama

Ronaldo je jedan od mnogih koji su se u klupske domicile vratili zaraženi s akcija nacionalnih momčadi
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 18. listopad 2020. 08:14

Jedna fotografija i jedan let privatnim zrakoplovom digli su za vikend na noge sportsku Italiju. Na fotografiji Cristiano Ronaldo pozira uoči objeda portugalske reprezentacije, a za stolom mu suigrači drže distancu kao da uvježbavaju postavljanje živog zida.

Nekoliko sati poslije Ronaldo će biti pozitivan na testiranju za koronavirus, a već sljedeće jutro privatnim letom vratit će se u Torino, rugajući se protokolu o izolaciji. "Sve je učinjeno prema pravilima", prkosno je Ronaldo začinio cijelu priču.

image
Ronaldo bazen
INSTAGRAM

"Slava i vještina igrača ne znače dozvolu za aroganciju, nepoštivanje institucija i laganje. Baš suprotno, poznati bi morali biti odgovorni i dobro promisliti prije nego što progovore jer daju primjer drugima. Svima koji su na testiranju bili pozitivni želim brz oporavak i time zatvaram ovu temu", opleo je Juventusovu zvijezdu talijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora.

Ronaldo je jedan od mnogih koji su se u klupske domicile vratili zaraženi s akcija nacionalnih momčadi. Andrej Kramarić i Pavel Kaderabek iz istog su razloga u subotu bili prisiljeni preskočiti Hoffenheimov derbi s Borussijom Dortmund, dok je Ante Budimir odgodio predstavljanje u dresu Osasune.

Slučaj Kramarićeve i Budimirove zaraze u prvim se reakcijama povezivao s još jednim momčadskim druženjem za stolom, ali ubrzo se pokazalo da su obojica preskočila večeru kojom je Mateo Kovačić počastio suigrače nakon što je postao otac. Kako su onda pokupili virus? Iz kruga reprezentacije stiže neslužbeno tumačenje da su ga igrači vjerojatno donijeli sa sobom. Mogućnost da su se zarazili onako, usput i u prolazu, minimalna je jer je režim u Dalićevu "bubbleu" bio relativno strog.

image
Kramarić i Budimir
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Još je manja vjerojatnost da su zaraženi na terenu. Otkako je Uefa protokolom "Return to play" vratila nogomet u život, pod kapom europske krovne organizacije odigrano je više od 480 utakmica i pritom nije zabilježen niti jedan slučaj prijenosa virusa s igrača na igrača ili s jedne momčadi na drugu. Uefa uvjerava javnost da je stvorila aseptično okruženje i da je natjecanje potpuno sigurno.

Dolaskom hladnijeg vremena epidemiološka slika već se počela dramatično pogoršavati zbog čega u nogometnoj obitelji očekuju produljenje restriktivnih mjera za publiku, ali ne i križanja nekih datuma u kalendaru. Reprezentacije zasad ne moraju strahovati od scenarija u kojem klubovi pritišću Uefu da otkažu utakmice Lige nacija u studenome.

Premda klubovi vole podsjetiti Fifu i Uefu da svoju luksuznu robu iznajmljuju nacionalnim savezima i preuzimaju sav rizik za zdravlje igrača koji se vraćaju ozlijeđeni ili zaraženi, napetost je nestala otkako su uvedene novčane kompenzacije za sudjelovanje na velikim natjecanjima. Klubovi cijene napore krovnih organizacija i nacionalnih saveza da po svaku cijenu izvuku nogomet iz režima lockdowna, zbog toga s velikom izvjesnošću možemo prognozirati da će Hrvatska u studenome ipak igrati tri utakmice već upisane u kalendar: prvo test s Turskom, a zatim i dva meča Lige nacija sa Švedskom i Portugalom.

Linker
18. listopad 2020 08:14